Tämä tarina on tosi

Tämä on tositarina Juuan kunnan terveyspalveluiden ulkoistamisesta ja siitä, kuinka kunnan päättäjät ottivat lusikan kauniiseen käteensä.

Muutama vuosi sitten Juuka kilpailutti terveyskeskuspalvelunsa. Tarjouskilpailun voitti Coronaria Hoitoketju Oy. Kakkoseksi tuli Attendo Terveyspalvelut, joka alalla vallitsevan tavan mukaan valitti markkinaoikeuteen.

Coronaria ei pystynyt täyttämään sovittua palvelutasoa muun muassa lääkäreiden määrässä. Kunta sanoi sopimuksen irti. Coronaria, totta kai, valitti vetoomustuomioistuimeen. Juristin palkkaus maksoi kunnalle kymmeniä tuhansia.

Attendo sai nyt puolestaan terveyskeskuksen hoitoonsa vetämättä tietenkään valitustaan tuomioistuimesta pois. Juuan kunnalla oli siis kaksi oikeudenkäyntiä yhtä aikaa. Virkamiehet ja juristit tekivät töitä juttujen takia aikaa ja rahaa säästämättä.

Tikut menivät ristiin Attendonkin kanssa, ja Juuka päätti ottaa terveyskeskuksen palvelut omaan hoitoonsa. Nyt on ostopalvelusopimukset saatu onnistuneesti purettua, lääkärivakanssit täytettyä ja ensi vuodelle ennakoidaan 800 000 euron nettosäästöä. MOT.

Viime vuosina on toistasataa kuntaa tai kuntayhtymää ottanut ulkoistamansa palvelun takaisin omaan hoitoonsa. Syynä ovat olleet kustannusten nousu ja palvelutason huono laatu. Akaassakin luovutaan usein säästöjen takia ostopalveluista ja tehdään omana työnä.

Ihmettelin Suomen Yrittäjien sote-lausuntoa (AS 22.10.). Se poikkesi puolueiden kesken keväällä tehdystä sote-sopimuksesta samalla tavalla kuin kokoomuksen viimeaikaiset irtiotot. Puolueiden puheenjohtajien vahvistama sopimus pitää yksityisen hoivapalveluiden aseman entisellään. Parlamentaarinen ohjausryhmä on ollut yksimielinen myös lakia sorvattaessa.

Suomen Yrittäjät on pk-yrittäjien edunvalvoja. Minäkin haluaisin, että Akaassa olisi pieniä, yksityisiä hoivapalveluiden tarjoajia enemmän. Valitettavasti näyttää siltä, että isommat syövät pienemmät.

Kansainväliset, pääomasijoittajien omistamat hoivayritykset, jotka eivät juuri maksa veroja, kasvattavat markkinaosuuttaan pk-yrittäjien kustannuksella. Ne voittavat kilpailutukset tai ostavat pienempiä. Siinä on Suomen Yrittäjien jäsenyritys ahtaalla varsinkin jos sote-uudistus menee järjestön ja suuryritysten ynnä kokoomuksen toiveen mukaan.

Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtajan Janne Vuorisen perustelut eivät kokemusten mukaan oikein vakuuta. Valinnanvapauden lisääntyminen koskee lähinnä varakkaita siinäkin tapauksessa, että ”raha seuraa asiakasta”. Siitä on näyttöä oikeiston kehumassa Ruotsin mallissa. Terveyserot ovat kasvaneet, hoidon tasosta on huonoja kokemuksia, hoivayritysten voitot ovat jopa 30 prosenttia, ja ne viedään veroparatiisiin.

Ruotsin yksityiset hoivayritykset pysyvät pystyssä verorahoilla. Ruotsissa ei ole syntynyt alalle pk-yrityksiä, vaan kansainväliset paratiisiyhtiöt valtaavat markkinat. Niin on käymässä myös Suomessa.

Mitä tulee kilpailun avulla saatavaan palvelujen parantumiseen, saatavuuden lisääntymiseen tai edes kustannustehokkuuteen, niin yllä oleva ei tue yrittäjien näkemystä. Nykyisten pk-yrittäjien kannalta Suomen Yrittäjien esitys voi olla jopa tuhoisa.

Aarne Kiuru

Kommentit (10)

 1. Timo Vepsäläinen

  Millä mennään? Jossakin on onnistuttu ryssimään jotain, monessa muussakin paikassa on asioirta ryssitty. Salossa sairaanhoitaja myrkytti juuri vanhuksen. Suomen suurinpiirtein kaikissa hoivakodeissa on vanhukset hoidettu tehokkaasti, mutta väärin.

  Kertokaas poijjaat välillä mitä Akaassa ollaan tekemässä, jotta asiat hoituisi, ihan aikuisten oikeesti, oikein. Se asia on se, minkä takia teidät on luottamustoimeen valittu. Joko saitte vastattua itsellenne, miksi ette hoitaneet luottamustointanne, kun vanhuksilta vietiin leikkeleet leivältä? Se leikkelejuttu nyt luulisi olevan riittävän yksinkertainen hoidettava ilman valtuustokyselyäkin.

  Miksi Akaaseen sunnitellaan uutta yhtä terveyskeskusta hintaan 5-7miljoonaa euroa? Mit sillä saavutetaan?

  • Oona

   Pakko kommentoida, että sana ”ryssiminen” on mielestäni hyvin epäkunnioittava ja rasistinen sana, ja toivon että sitä ei käytettäisi. En tajua miksi sitä täytyy käyttää esim. sanan ”mokata” sijasta. Mitä lisäarvoa se sana viestiisi tuo? Minulle ei ainakaan muuta kuin hyvin negatiivisen kaiun.

   Asiasta sen verran, että kaikki luottamustoimeen valitut tekevät hommansa varmasti niin hyvin kun on nykyisessä tilanteessa mahdollista.

 2. aarne kiuru

  Tässä viimeaikojen jatkoa tuohon kirjoitukseeni sote-palvelujen kilpailuttamiseen. Piti tulla miljoonasäästöt, tulikin miljoona menonlisäys:
  http://sakutimonen.com/2014/10/piru-piilee-yksityiskohdissa/

  Akaassakin eräät piirit haluavat tutkituttaa tämän, eli kaikki palvelut yksityisille, vaihtoehdon. Valitettavasti meillä ei ole samanlaista juristiarmeijaa kuin esim. Attendolla, joten porsaanreikiä löytyy kyllä. Näinhän tapahtui Akaassakin, kun kilpailutettiin asumispalveluita. Attendo voitti mielestäni kepulikonstilla. Tosin vetäytyi sittemmin.

  Nyt ei oikein Timon jutut menneet perille. Mikä oli tarkoitus? Akaassa ei ole, lehtitiedoista poiketen, aikomusta rakentaa uutta terveyskeskusta, vaan remontoida nykyistä. Meillä on ainakin kymmenen pitkäaikaispotilasta terveyskeskuksissa, joiden oikea paikka on esim. tehostetussa palveluasumisessa.

  Valitettavasti meillä on liian vähän paikkoja, joihin nämä vanhukset voidaan sijoittaa. Siksi tein noin vuosi sitten aloitteen ns. Torkonkartano II rakentamiseksi. Juttu on siirtynyt, mutta toteutunee 2016. Terveyskeskuksen remontti (mitä kaikkia palveluja sisätää), vuodeosastojen kohtalo (Urjala, Toijala, Valkeakoski) ja asumispalveluyksiköt on aika mutkikas prosessi. Investoinnitkin pitää tehdä oikeassa järjestyksessä. Auttaisi paljon, jos Akaassa olisi kotimaisia, mieluummin paikallisia, pk-hoivayrityksiä, joita kannatan. Mutta kun ei ole.

  Edellä mainitusta tulee pitemmän päälle kunnolliset ”säästöt”. Eikä terveyskeskus ole kenenkään koti.

  Muuten onko niin, ettet saa Timo muuta konkreettista kuin leikkeleet leivälle. Minusta se ei ole valtuustoasia, vaan lautakunta/hallituksen juttu, mikäli sitä ei saa hoidettu ihan henkilöstön kesken.

  • Timo Vepsäläinen

   No ny tuli Aku asiaa. Nyt on mahdollista ymmärtää ajatuksiasi, oliko vaikea kirjoittaa tavoitteista ja teoista, joilla tavoitteisiin pyritään?

   Vuodeosasroyhteistö Valkeakosken kanssa on varmasti järkevää, kun lisäinvestointeja ei tarvita.

   Torkonkartano 2, tuntuu oikein järkevältä toteuttaa pikaisellakin aikataululla. Urjalan vanhainkodin muutokset ovat toistaiseksi Urjalan oma asia.

   Kunnallinen terveydenhoito tulee pärjäämään jos sille annetaan mahdollisuus ja resurssit kehittyä. Kehitys on toki kiinni henkilökunnan tahdosta kehittyä.

   Se leikkelekysymys oli valtuustoaloitteessa, jonka eka allekirjoittaja oli aarne Kiuru.

   Tuo selkeästi esiin tavoitteesi, niin pystyn kannattamaan sinua edelleenkin. Sinulla on järkeä, kun kytket sen vappupuhegeneraattorin aina välillä pois päältä.

   Ps. Jos kunnallinen ei satsauksista huolimatta kykene asetettuun tasoon, on kilpailutus edelleen mahdollinen.

 3. Timo Vepsäläinen

  Heti perään anteeksipyyntö. Valtuustoaloitteessa 24.9.2014 ”Pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten leikkeleiden palautus”, Aku olikin vasta kolmas allekirjoittaja, pahoittelen. ?..oikeastaan kahtakin asiaa.
  1. Annoin väärän todistuksen lähimmäisestäni.
  2. Meillä on niin helvetin hölmöjö luottamushenkilöitä, että joutuvat valtuustossa kyselemään itseltään, miksi ovat laiminlyöneet luottamustehtävänsä hoitoa.

 4. Timo Vepsäläinen

  Ryssimisestä tuli mieleeni. Urjalaan suunnitellaan uutta yhtenäiskoulua, yli seitsämäntuhatta kerrosneliöö, joka neliö uutta, kustannusarvio kaksitoista miljoonaa.

  Viialan taajamassa ei yhtenäiskoulua tahdottu edes miettiä. Hirvialhon kylkeen olisi riittänyt kaksi-kolmetuhatta neliöö uutta, liikuntahhin kunnostus nykyiseen paikkaan. Yhtenäiskoulu olisi ollut paketissa, Rasin oppilaat olisivat mahtuneet viiteensataan lisäneliöön (halvempi kuin liikuntatilan rakentaminen Rasiin).

  Kai sitä on pyydettävä anteeksi, jos joku venäläissyntyinen koki loukkaavaksi vertauksen akaalaiseen politikkoon.

 5. Da-De

  Onpas Akaassa nuuka systeemi sairaat vanhukset maksavat isompaa veroa kun työssä käyvät.Maksavat omasta terveydenhoidosta ja veroina työssä käyvien työterveyshoidosta eikös se ole niille ilmaista.Minulla on Akaassa vanha mökki vapaa-aikana ja senkin vero nousi kolminkertaiseksi.Mihin menee rahat kun ei sairaiden leivällekään enää suoda päällistä.????

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?