Kaksijakoinen tulos oli rehtorille hienoinen yllätys

Akaan lukiosta kirjoitti ylioppilaaksi 49 opiskelijaa, mutta jokunen jäi rannallekin. Rehtori Tuovi Ronkaiselle kevään ylioppilaskirjoitusten kaksijakoinen tulos oli hienoinen yllätys. Comenius-koulutusmatkalta Espanjan Toledosta tavoitettu rehtori Ronkainen arvioi kirjoitusten tuloksia tuoreeltaan viime viikon perjantaina.

– Meillä oli erinomaisen hyviä kirjoittajia ja sitten niitä, jotka selvisivät rimaa hipoen. Keskitulokset puuttuivat tältä vuosiluokalta kokonaan, Tuovi Ronkainen summaa.

Nyt ylioppilaaksi päässyt vuosiluokka aloitti lukiotaipaleensa kolme vuotta sitten ainakin Toijalan puolella keskimääräistä heikommilla peruskoulun keskiarvoilla.

– Kun lukiossa keskiarvoilla on vielä tapana laskea, niin olen tietysti hirveän iloinen niiden kirjoittajien puolesta, jotka selvittivät tiensä ylioppilaaksi. Rannalle jääneillä kyse oli ehkä enemmän omasta motivaatiostakin kuin kirjoitusten tasosta, Ronkainen aprikoi.

Ronkaisen mukaan toivoa on vielä niillä, jotka ovat saaneet tai saavat lukion oppimäärän suoritettua.

– Lukion päättötodistuksella kun pystyy hakeutumaan jatko-opintoihin, vaikkei olisikaan päässyt kirjoituksista läpi.

Kohti suurlukiota?

Akaan lukion päättyvä lukukausi oli yhtenäisen Akaan lukion ensimmäinen.

– Vuosi on ollut kaikin puolin haastava, mutta meidän on koulumaailmassakin totuttava siihen, että maailmassa ei ole tänä päivänä mikään niin pysyvää kuin ennen, akaalaisten opettajien ja rehtorien yhteiseltä Comenius-koulutusmatkalta Espanjan Toledosta tavoitettu Tuovi Ronkainen painotti.

Valtion julkisen talouden rakennepaketissa esitetään, että lukiokoulutus keskitettäisiin vuonna 2017 yli 500 oppilaan yksiköihin. Asian toi viime viikon torstaina julki muun muassa opettajien etujärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.  Luukkainen valittiin perjantaina jatkamaan OAJ:n hallituksen puheenjohtajana.

Akaan noin 200 oppilaan lukiota johtava Tuovi Ronkainen toteaa lukioiden järjestämislupien menevän joka tapauksessa uusiksi, mutta mahdollista yhdistymissuuntaa tai yksiköiden määrää ei ole vielä missään päätetty.

– Järjestämislupauudistuksessa on kyse oppilasmäärästä, mikä ei automaattisesti tarkoita pienten yksiköiden häviämistä. Akaan lukio on taloudellisesti vahva, eikä missään ole sanottu, että juuri meidän pitäisi yhdistyä johonkin suuntaan. Ei Valkeakoskikaan yksinään saa järjestämislupaa.

Ronkainen sanoo suhtautuvansa lukiouudistukseen realistisesti, kun asiaa tarkastelee koko toisen asteen koulutuksen näkökulmasta.

– Ammattiopetuksessahan on jo siirrytty isoihin yksiköihin, joten asia voi olla meidän naapurikuntiamme tai naapurikaupunkiammekin laajempi asia. Näillä tiedoilla nyt mennään ja pystyssä päin, Ronkainen vakuutteli Espanjan auringon alla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?