Pyöräillen Akaassa

TurunenJukkaUusiToijalassa kutsutaan tänne muualta muuttaneita junantuomiksi. Siihen joukkoon taidan kuulua itsekin, vaimoni sukujuuria Toijalaan väheksymättä.

Täällä kestää aikansa tutustua ihmisiin, tapoihin ja ajattelumaailmaan. Keinoja lähestyä tutustumista/tutuksi tulemista on monia. Menemällä mukaan vireisiin ja monipuolisiin harrastuksiin liikunnasta näyttämötaiteeseen. Yksi parhaista keinoista on tietenkin viedä lapsia eri harrastuksiin, joissa nopeasti tutustuu samassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin.

Henkilöiden lisäksi tulee tutustua ympäristöön, eri kaupunginosiin ja paikallisiin rakennuksiin ja nähtävyyksiin. Meidänkin perhe on rullannut autolla ristiin rastiin Akaata milloin minkäkin syyn vuoksi – näkemättä likikään kaikkea. Yhden parhaimmista tutustumistavoista tarjosivat Sääksmäen rovastikunnan seurakunnat järjestämällä helatorstaina seitsemän kirkon pyöräilytapahtuman. Tapahtumalla itsellään on yli 30-vuotinen perinne – ei siis mikään uusi juttu.

Päätin tänä vuonna lähteä mukaan edellisillan päätöksellä. Huonon pyöräilyharjoittelun vuoksi lyhensin reitin sisältämään vain neljä kirkkoa. Osasyynsä oli myös ensimmäisen tunnin kestäneellä melko rapsakkaalla sateella.

Metsäkansan pieni kirkko on tutustumisen arvoinen sille sopivassa miljöössä. Matka jatkui kohti Viialan kirkkoa ja sadekin loppui 9-tien silloilla. Näin jäikin aikaa ihailla maisemia. Pyörän selästä katseltuna moni asia on aivan erilainen kuin auton ikkunasta tuijoteltuna. Haihunkoskelle päästyäni olin jo ehtinyt nähdä monia asioita erilaisin silmin.

Haihunkoski on kyllä aivan upea paikka. Siinä olisi vierähtänyt pidempikin tovi.

Auringon jo pilkahdellessa Viialan raitilla jouduin ihmettelemään eri kiinteistöjen ulkonäköä ja kuntoa. Lukuisten hyvin hoidettujen omakotitalojen pihamaiden lisäksi kunniamaininta on helppo ojentaa Leomuovi Oy:n teollisuuspihan järjestykselle ja siisteydelle. Näkyyhän se myös junamatkustajille.

Pakko on kuitenkin ihmetellä niitä lukuisia omakotitalokiinteistöjä matkan varrella, joiden ulkoasu oli enemmän tai vähemmän ränsistynyt. Useimmiten omakotitalo muodostaa ihmisen varallisuudesta merkittävimmän osan – ihmetyttää tällainen huolenpito arvokkaasta omaisuudesta. Kieltämättä puutarhan hoito oli unohtunut  monien kauniiden ja hyvin hoidettujen rakennusten ympärillä.

Kylmäkosken seurakuntatalolla tapasin kolme noin 15–16-vuotiasta nuorta miestä. He olivat lähteneet matkaan Urjalasta. Aivan upeaa tavata näin reippaita kunnostaan huolehtivia nuoria miehen alkuja.

Loppumatka sujuikin vastatuuleen polkiessa ja Sontulan suorilla melkein loppui tahtokin. Perille kuitenkin päästiin paljon uusin silmin Akaata nähneenä. Helppo suositella alkuasukkaillekin.

Palauma toukokuun 2012 ForumAkaa kirjoitukseeni.

Kirjoitin tuolloin siitä, kun uusien ylioppilaiden käynti Sankarihaudalla oli lopetettu. Esitin kunniakäynnin palauttamista ylioppilasjuhlien ohjelmaan. Asetin toivoni uuteen rehtoriin, mutta tämä vuosi osoitti sen valitettavasti turhaksi.

Rentouttavaa kesää kaikille!

Jukka Turunen

Kirjoittaja on akaalainen pankinjohtaja.

Ensi perjantaina sarjassa kirjoittaa Toijalan yhteiskoulun rehtori Jukka Oksa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?