Jukka Turunen päätti työuransa Akaan yrityskoordinaattorina – ”Olen tosi tyytyväinen että pääsin kaupungin kelkkaan mukaan”

Jukka Turunen jäi eläkkeelle Akaan kaupungin palveluksesta syyskuun lopulla. Aktiivinen mies toimii edelleen monella sektorilla, tärkeimpänä neljän lapsenlapsen taatana. Kuva Jarno Keskinen.

Jukka Turunen jäi eläkkeelle Akaan kaupungin yrityskoordinaattorin tehtävästä syyskuun lopussa. Turusen työrupeama kaupungin palveluksessa alkoi vuonna 2019, mutta mies oli useille akaalaisille tuttu jo ennestään. Lähes 40 vuoden pankkiuralle osui vuonna 1995 alkanut jakso Kansallis-Osake-Pankin Toijalan konttorin johtajana. Vuodet 2008–2019 hän kulki töihin Tampereelle Nordeaan. Akaassa hänet tunnetaan myös toiminnastaan Akaan Reserviupseerikerhossa sekä Akaan Rotaryklubin presidenttinä.

Miltä aktiivisen miehen ensimmäiset viikot eläkkeellä ovat tuntuneet?

– Kyllä sen huomaa, että ei tarvitse niin paljon huolehtia asioista. Aina koen kantavani vastuun, kaikesta. Nyt siitä on pystynyt vähän vapauttamaan itseään, Turunen kertoo.

Neljä lastenlasta pitää vauhdissa

Ensimmäiset eläkeviikot ovat kuluneet muun muassa lastenlapsien kanssa puuhatessa.

– Meitä on siunattu neljällä lapsenlapsella ja saamme olla mukana heidän elämässään. Sitä on tiivistetty siitä, mitä se oli aiemmin nyt kun ajankäyttö on helpompaa. Haluamme sen ajan käyttää heidän kanssaan nyt kun he ovat pieniä, kaikki alle kouluikäisiä ja nuorimmainen kuukauden ikäinen, onnellinen isoisä sanoo.

Kaksi lapsenlapsista asuu Akaassa, yksi Tampereella ja yksi Espoossa.

Rotaryklubissa Turusta työllistää yhdessä projektitiimin kanssa tällä hetkellä yhdeksäsluokkalaisille järjestettävä yritysvierailu, joka toteutetaan marraskuun alussa.

– Se on sellaista järjestelyä, jossa pitää sopia asiat yritysten kanssa. Minun on sitä aika helppo tehdä, kun tunnen pelikentän, Turunen kuvaa.

Kaupanvahvistajana toimiminen työllistää Turusta silloin tällöin.

– Kaupanteot ovat mukavia tilaisuuksia. Valtaosassa niistä ihmiset toteuttaa unelmiaan. Toki on sitten myös ikävämpiä tilanteita kuten eron takia myyntiin päätyneet kodit. Koen että siinä ollaan vähän siinä vanhassa työmaailmassa mukana.

Reserviupseerikerhossa Turusen aktiivinen aika on ohi. Hallituksen jäsenyydestä hän luopui jo vuoden vaihtuessa. Kokonaan mennyttä aikaa kerho ei silti hänelle ole.

– Osallistun edelleen, juuri olin yhdessä sotilastaitokilpailussa mukana. Kyllähän nämä jo sen ajan täyttää ihan mukavasti, Turunen toteaa.

Työelämässä jatkoajalla

Turusen virallinen eläköitymisikä olisi ollut 63 vuotta ja kolme kuukautta. Työelämässä vierähti kaksi vuotta yli asetetun eläköitymisiän.

– Olen tosi tyytyväinen, että pääsin Akaan kaupungin kelkkaan mukaan, koin että oli tosi hienoa olla tekemässä niitä asioita mitä saatiin aikaiseksi elinkeinopalveluiden ja viestinnän kanssa. Se sattui samaan aikaan kun Antti Peltola tuli kaupunginjohtajaksi ja saatiin ruveta tekemään asioita, Antti antoi tilaa tehdä, Turunen kiittelee.

Turunen pitää Akaan palveluksessa viettämiään vuosia hyvänä päätepisteenä työuralle. Tehtävässään hän pääsi hyödyntämään sen, mitä oli oppinut maailmalla.

– Uskon että siitä oli jotain hyötyä kaupungillekin, kontakteja oli paljon. Työ avasi myös minun silmiäni. Ymmärrän tätä yhteisöä paljon paremmin kuin aikaisemmin, Turunen kokee.

Akaan vuosina hän tuntee päässeensä tekemään asioita, joilla oli selvästi vaikutusta kylän toimintoihin. Yksi niistä oli kymmenkunta vuotta uinuneen Akaa Pointin herättäminen eloon. Turusen mielestä Akaan vireys on muutenkin noussut verrattuna takavuosiin. Yhdistyksetkin ovat virkistyneet toimintaan.

– Aika paljon tunnen ihmisiä ja palautetta on tullut kaikesta tekemisestä. Kyllä se hyvältä tuntuu, että on tehty jotakin. Täällä kylällä on moni asia hyvin, Turunen toteaa.

Yksi hyvistä asioista on virkistynyt junaliikenne Tampereen suuntaan.

– Yksikin päivä tulin kuuden aikaan Tampereelta ja kolme junaa pysähtyi Toijalassa. Kyllä vähän katselin, että onko tämä totta. Sekin on mahdollisuus.

Työelämään linkittyvänä jatkona Jukka Turunen toimii myös yrityskummina. Pirkanmaan Yrityskummit on vapaaehtoisten toimijoiden järjestö, jotka auttavat yrittäjiä heidän kohdatessa niin kasvua kuin haasteita.

”Resurssipula on melkein kirosana”

Jukka Turusen seuraajan tehtäväkenttä tulee todennäköisesti eroamaan jonkin verran Turusen hoitamista tehtävistä. Alkavien yrittäjien neuvonta on nyt ulkoistettu. Turunen toivoo myös kaupunkikehityksen roolin muuttuvan.

– Olen sitä mieltä, että kaupunkikehityksen rooli saisi olla näkyvämpi. Uskon että siinä on sellainen paikka, jossa varmaan pystytään tekemään enemmänkin.

Vaikka Akaan lihakset pienenä kaupunkina ovat monessa kohtaa heikot, ei Turunen usko kaupungin toiminnan kehittämisen välttämättä vaativan lisärekrytointeja.

– Minulle resurssipula on ollut melkein kirosana. Aina voi sanoa, että on resurssipula. Harvoin lähdetään katsomaan, tehdäänkö oikeita asioita. En halua moittia ketään, mutta uskon, että sillä saralla olisi tehtävää tässäkin organisaatiossa, Turunen toteaa.

Turunen kaipaa kaupungin viranhaltijoilta myös ymmärrystä siitä, mikä on oman työn vaikuttavuus johonkin toiseen asiaan. Omaan tehtävään ei saisi siiloutua.

– Jos tarvitsee joskus pikkuisen poiketa ladulta, niin sitten vaan tehdään se. Sitä voitaisiin enemmän harrastaa.

Eläkepäiviä vietetään yhdessä puolison kanssa

Jukka Turusen ei tarvitse viettää eläkepäiviään yksin, sillä miehen puoliso Auli on jo jäänyt pois työelämästä.

Onko kotona kovin erilaista kuin molempien ollessa työelämässä?

– Onhan sitä yhteistä aikaa aivan eri tavalla. Illalla saadaan viettää sitä aikaa, vaikka kyllä tuo televisiokin koukuttaa, mutta sekin on rentouttavaa, Turunen päättää.