Timo Latva vaihtoi veturin vasaraan

Kuusikankaan metsäiseen tonttiin ihastunut Timo Latva on ulkoilmaihmisiä, joka viihtyy lenkkipolulla, laskettelurinteessä ja pyörän satulassa.

Kuusikankaan metsäiseen tonttiin ihastunut Timo Latva on ulkoilmaihmisiä, joka viihtyy lenkkipolulla, laskettelurinteessä ja pyörän satulassa.

Timo Latva aikoo viettää kesän rakennustyömaalla. Kekopolun viimeiselle vapaalle tontille Toijalan Kuusikankaalle nousee Latvan ja tämän vaimon Mari Sassi-Latvan 113-neliöinen omakotitalo, jonka isäntä itse rakentaa. Tampereen keskustassa asunut pariskunta ihastui luonnonläheiseen ympäristöön ja Akaan hyviin liikenneyhteyksiin.

– Hyvät ulkoilumaastot, metsäinen tontti ja raikas ilma, jota on hyvä hengittää, saivat meidät valitsemaan tämän paikan. Myös moottoritie ja erinomaiset junayhteydet olivat yksi vetonaula tulla tänne, Timo Latva kertoo.

Kekopolun 1117 neliön tontti on ollut viimeinen vapaa Akaan kaupungin omakotitontti koko Kuusikankaalla. Muut Kuusikankaan talot on rakennettu 2000-luvun alkuvuosina. Timo Latva myöntää valmiiksi rakennetun alueen ja hiljentyneen vasaranpaukkeen olleen hyvä lisä tonttikaupassa.

Latvan pariskunnan tuleva talo on Kastellin mallistoa, mutta elementtien sijaan talopaketti toimitetaan tontille määrämittaisena kappaletavarana, niin sanottuna pre-cut-pakettina. Yksikerroksisen, lautaverhoillun talon lisäksi tontille tulee autokatos ja varasto.

Toukokuun alussa rakennusluvan saanut Timo Latva on aloittanut työt raivaamalla tonttia, joka kasvaa kuusta, mäntyä ja katajaa. Työtä on säestänyt lintujen viserrys.

– Osa puista pystytään säästämään. Tarkoitus on, että tontin henki ja luonnonläheisyys säilyvät, mikä näkyy myös pihasuunnitelmassa. Tästä ei ole tarkoitus tehdä mitään englantilaista puutarhaa, Timo Latva huomauttaa.

Käsillä tekeminen palkitsee

Talon valmistumiselle ei asetettu tarkkaa takarajaa, mutta Timo Latva toivoo sen olevan muuttovalmis vuoden kuluttua. Aika rakentamiselle on otollinen, sillä juhannuksena 55 vuotta täyttävä Latva jää heinäkuun alussa eläkkeelle veturinkuljettajan työstä. Itse asiassa vapaa on jo alkanut lomapäivillä.

– Kesä menee aika lailla rakentamiseen, mutta en koe sitä rasitteena, vaan enemmän harrastuksena. Käsillä tekeminen on mukavaa ja terapeuttista. Siinä näkee oman käden jäljet ja eri työvaiheet.

Pariskunta on asunut tähän asti Tampereen keskustassa juuri Timon työn takia.

– Se on niin keskeisellä paikalla. Siitä on ollut helppo lähteä.

Hoitoalalla toimistotöitä tekevän Mari Sassi-Latvan työpaikka on Lielahdessa, jonne hän kulkee nyt Toijalasta omalla autolla. Tampereelta vappuna muuttanut pariskunta on asettunut rakentamisen ajaksi rivitaloon Lentilään. Timon kaksi aikuista lasta asuu jo omillaan.

Paluu Toijalaan

Timo Latvalle paikkakunta on vanha tuttu, sillä hän on syntynyt Toijalassa ja aloittanut koulun Pappilassa, ja Akaassa asuu edelleen sukua. Timo oli 8-vuotias, kun perhe muutti pois Toijalasta.

Latvan isä oli rakennusmies, mutta Timo hakeutui VR:lle isoisänsä, konduktöörinä toimineen Werner Karkkimaan jalanjäljissä ja varman työpaikan houkuttelemana. Ensin Latva opiskeli veturinlämmittäjäksi ja koneapulaiseksi, minkä jälkeen oli vasta mahdollista jatkaa veturinkuljettajakurssille. Veturinkuljettajana hän aloitti vuonna 1986.

Latvan mielestä parasta veturimiehen työssä on ollut itsenäisyys. Vaikka työ on muuttunut kiireisemmäksi, aikataulujen kiristymistä hän ei ole kokenut stressaavaksi, muutokset kun ovat tapahtuneet pikkuhiljaa.

Latva on ajanut Suomen rataverkkoa ristiin rastiin kaikenlaisella kalustolla höyryjunaa ja Allegroa lukuun ottamatta.

– Reitit ovat olleet hyvin vaihtelevia. Siinä on nähnyt erilaisia maisemia, vuodenaikojen vaihtelut ja auringonnousut, Latva kuvailee.

20rakentaja5 20rakentaja3 22rakentaja4
Tontilla on tarkoitus säästää osa puista, jotta tontin luonnonläheinen henki säilyy.

Tontilla on tarkoitus säästää osa puista, jotta tontin luonnonläheinen henki säilyy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?