Forum Akaa: Toijalan yhteiskoulun korjaaminen on vaikea päätös – Viialassa epäonnistuttiin joka ainoassa asiassa, ja toista katastrofia Akaa ei kestä

Juha Kosonen.

Näyttää vahvasti siltä, että maan hallitus vie sote-uudistuksen tällä kertaa maaliin. Ellei perustuslaillisia esteitä tule, kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueille 2023. Pirkanmaalaisia hiertää vielä erinomaisesti toimivien tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan kohtalo, mutta tämäkin asia ratkenneen kaikkia tyydyttävällä tavalla.

Jos oppivelvollisuusiän nostamista 18 vuoteen on verrattu Suomen historian suurimmaksi uudistukseksi sitten peruskoulun, sitä on myös sote-uudistus. Tasavaltaa vanhempaan kunnalliseen itsehallintoon kajotaan todella vahvasti, ja maahan syntyy kokonaan uusi rakenne, hyvinvointialue, joita toiset maakunnaksikin kutsuvat. Hyvinvointialue saa omat päättävät elimensäkin.

Edessä on monella tavalla uusi aika.

Huhtikuussa valittavat kuntien valtuutetut eivät ole enää samalla tavalla sosiaali- ja terveyspoliitikkoja kuin ennen. Vaalityössä sotesta on turha puhua, koska niistä valtuustot eivät muutaman vuoden päästä päätä. Ja olisi hullua esimerkiksi rakentaa enää mitään sote-kiinteistöjä, koska uusi isäntä särkee vanhoja rakenteitakin vielä paljon.

Tulevat valtuutetut pääsevät rakentamaan elinvoimakuntaa. Toki edelleen kivijalka on sote-asioissa, mutta onneksi niitä kohta kantavat vahvemmat hartiat.

Millainen olisi elinvoimakunta Akaa? Uuden puuterminaalin valmistuttua Toijalan keskustassa jää pääradan varressa valtava alue tyhjilleen ja on ilman muuta Akaan kruununjalokivi. Asuntoja vai työpaikkoja vai molempia? Näillä näkymin Akaa pääsee rakentamaan uudenlaisen kaupungintalonkin, jota jo ideoidaan radan varteen.

Kylmäkosken uusi koulu tehtiin ilmeisesti valmiiksi pieneksi, joten sitä tullaan laajentamaan. Millaisia muita palveluja rakennukseen sijoitetaan, on valtuutettujen asia. Koulu rakennettiin aikanaan niin kiireellä, että kaikkia asioita ei ehditty miettiä kunnolla. Nyt on aikaa miettiä, ja sekin pitää muistaa, että köyhän ei kannata tehdä milloinkaan halpaa.

Toijalaan saivat huimapäiset yrittäjät aikaiseksi pysähdyttävän maamerkin, korkean kerrostalon, ja kohta alkaa toisen rakentaminen. Kerrostalojen rakentaminen Viialan taajamaan ei ole kaupungin tehtävä, mutta taajamaan valmistuva uusi koulu ja liikuntahalli varmasti auttavat asiassa, kun oikein lobataan.

Elinvoimakunta lepää yrittäjien varassa. Akaassakin pitää vihdoinkin siirtää ideologiat sivuun ja katsoa tarkkaan, että yrittämisen edellytykset ovat kunnossa. Viimeisen kolmen vuoden aikana on saatu enemmän aikaan kuin koskaan aikaisemmin, ja tämän työn pitää saada jatkua oikein resurssein. Kaupunginjohtaja ei ole kallis markkinamies.

Elinvoimakunta Akaa pistää myös Toijalan kouluverkon nopeasti kuntoon, koska sekin markkinoi kaupunkia. Toijalan yhteiskoulun korjaaminen on vaikea päätös, koska Viialassa epäonnistuttiin joka ainoassa asiassa. Toista katastrofia Akaa ei kestä.

Nyt on aivan uudenlaisten valtuutettujen aika. Ääni kannattaa antaa innostuneille kehittäjille, koska niin moni asia tehdään jo lähitulevaisuudessa toisin kuin ennen. Kokemus voi olla rasite. Niin, ja koronan laskukin tulee maksettavaksi.

 

Juha Kosonen

Kirjoittaja on päätoimittaja emeritus.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?