Eevi pääsi liiketalouden opiskelijaksi ilman pääsykoetta: ”On kiva siirtyä suoraan kouluun, jonka opettajat ja opiskelutyyli ovat jo tulleet tutuiksi”

Akaalaisen Eevi Helinin ei tarvinnut odottaa kesäkun lopussa tulleita korkeakoulujen opiskeluvalinnan tuloksia, sillä hän pääsi jatkamaan ammattikoulusta suoraan Hämeen ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta.

Kun toisen asteen päättötodistus ojennetaan käteen ja juhlat alkavat, eteenpäin opinnoissa pyrkivän alitajunta vääntäytyy jo pohtimaan tulevaa. Pääsykokeisiin on pitänyt valmistautua pitkin kevättä, ja pian koittavat kokeet erottelevat jyvät akanoista. Jännittää. Eihän sitä voi tietää, pääseekö haluamaansa paikkaan saatikka minnekään.

Eevi Helin tiesi. Hänellä oli paikka jo valmiina. Ammattikoulun aikana nähty ylimääräinen vaiva palkittiin.

Keväällä merkonomiksi valmistunut 18-vuotias akaalainen aloittaa syyskuussa opinnot Valkeakoskella Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) englanninkielisessä kansainvälisen liiketalouden koulutuksessa. Valkeakosken ammattiopiston kansainvälisen kaupan opintojensa aikana Eevi Helin suoritti 30 opintopistettä tulevaan koulutukseensa kuuluvia opintoja. Tämän pohjatyön ansiosta hän pääsee aloittamaan korkeakouluopintonsa international business -koulutuksessa ilman pääsykokeeseen osallistumista.

– Minulle oli selvää, että halusin joka tapauksessa jatkaa opiskelemaan sinne. Toinen vaihtoehto olisi varmaan ollut Tampereen ammattikorkeakoulun samanlainen kansainvälinen koulutus. Minulle tämä oli hyvä juttu, mutta toki on niitäkin, jotka haluavat johonkin tiettyyn kouluun muualle kuin Valkeakoskelle.

VAAO ja HAMK sijaitsevat vierekkäin Valkeakosken kampusalueella, ja ammattikoulun merkonomiopiskelijat voivat helposti käydä tekemässä kursseja ammattikorkean puolella. VAAO:n kansainvälisen kaupan merkonomilinjan opintoihin on jo vuodesta 2011 alkaen sisältynyt 15 opintopistettä HAMK:n international business -opintoja.

Mahdollisuus pääsykokeen ohittamiseen kiinnostaa

Eevi Helin on ensimmäinen, joka jatkaa VAAO:sta suoraan HAMK:iin ilman pääsykoetta. Mahdollisuus suoraan opiskelupaikkaan on avattu VAAO:n opiskelijoille ja samaan tapaan Valkeakosken Tietotien lukiolaisille kuluneena lukuvuonna. Helin on onnellinen siitä, että kevättä ei tarvinnut kuluttaa pääsykokeiden jännittämiseen, vaan nuori nainen sai rauhassa suorittaa loppuun merkonomitutkinnon ja myös levähtää.

– Pystyin hankkimaan työpaikkoja ja muita kontakteja ja keskittymään valmistumiseeni. Ja onhan se kivaa mennä tutulta tuntuvaan paikkaan opiskelemaan. Kun tein tulevan koulun opintoja jo nykyisen tutkinnon aikana, oppilaat ja opettajat ja opiskelutyyli tulivat tutuiksi.

Hämeen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Merja Helin arvioi, että suoraan VAAO:n kansainväliseltä merkonomilinjalta otettaneen jatkossa kansainvälisen liiketalouden koulutukseen kolmesta viiteen uutta opiskelijaa lukuvuosittain. Tämä ei kuitenkaan vähennä pääsykoevalinnassa sisäänotettavien määrää, eikä ammattikoululainenkaan pääse sisään ilman vaatimuksia.

– Otamme opiskelijoita yhteisvalinnalla ja avoimen haun kautta aivan, kuten ennenkin. VAAO:sta suoraan otettavilta odotamme asteikolla yhdestä viiteen suunnilleen keskiarvoa 3. Heidän tasonsa on kuitenkin yleisesti erittäin hyvä, ja international business -opintoja suorittavat VAAO:n opiskelijat ovat meille tuttuja. Opintomenestys ei varmastikaan tule esteeksi meidän opintoihimme pääsylle, Helin toteaa.

Valkeakosken ammattiopiston markkinoinnin lehtori Petri Kautto kertoo, että kuluneen lukuvuoden 16 uudesta opiskelijasta jo viisi on päättänyt alusta alkaen tähdätä opinnoissaan HAMK:n suoran väylän hyödyntämiseen. Eevi Helinin mukaan mahdollisuus on herättänyt paljon kiinnostusta opiskelijoiden keskuudessa, ja kahden oppilaitoksen opintoja on helppoa suorittaa.

– Asiat on järjestetty meille todella hyvin. Itse sain tosi sujuvasti sumplittua aikatauluja ja kurssien valintoja opettajien kanssa, ja joitain HAMK:n kursseja sain sisällytettyä myös merkonomilinjan opintoihin. Ammattikorkeakoulun kurssit ovat tosi mielenkiintoisia, Eevi Helin iloitsee.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?