Vasemmistoliitto tähyää jo maakuntavaaleihin

Akaan Vasemmistoliitto piti vaalivalvojaisiaan Viialan Sampolassa. Puolueen ääniharava oli Jukka ”Jukkis” Saari 185 äänellä. Saari jakaa äänimäärätilastossa jaetun kolmannen sijan yhdessä Heli Piiraisen (vihr.) kanssa.

Akaan Vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa Viialan Sampolassa tunnelma on rauhallinen, kun vaalitulos iltakymmenen jälkeen on selvillä ja Vasemmistoliiton kolme valtuustopaikkaa varmistunut. Vasemmistoliitto sai Akaassa 8,2 prosentin kannatuksen, mikä on 2,5 prosenttia vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Valtuustoon menevät Jukka Saari, Tuija ToivonenPerttunen ja Matti Humaloja. Puolueen äänikuningas Jukka Saari pitää tulosta hyvänä siihen nähden, että viime vaaleissa valituista valtuutetuista kolme ei ollut nyt ehdolla.

– Emme uskaltaneet keskenämme puhua kuin kahdesta paikasta, johon nähden tämä on oikein hyvin, Saari arvioi.

Saari kiittelee kaikkia äänioikeuttaan käyttäneitä puoluekantaan katsomatta. Äänestysprosentti 57,4 ei silti tyydytä häntä.

– Meidän täytyy vielä vankemmin herätellä nukkuvia ensi kerralla.

Äänimäärä velvoittaa

Saaren mukaan puolueen vaalitulos kertoo siitä, että äänestäjät ovat pitäneet tärkeänä sote-asioita, jotka Saarenkin kampanjassa olivat näkyvästi esillä.

– Me olemme valppaana sote-alueen muodostumisessa ja olemme akaalaisten edunvalvojia.

Vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa esiin nousevat jo ensi vuoden maakuntavaalit, jonne paikalla olevat ovat Saarta lähettämässä. Saari myöntää olevansa kiinnostunut.

– Äänimääräkin siihen vähän niin kuin velvoittaa, ja kun on vielä haluakin, kaikkihan on hyvin, vaalivastaava Juhani Jara toteaa.

Väärä hetki johtajuuskriisille

Jukka Saarta kiinnostavat myös ensi vuoden maakuntavaalit.

Akaan Vasemmistoliiton taloudenhoitajan Marjatta Kiven mukaan myös kaupunginjohtajakysymys näkyy vaalituloksissa.

–  Täältä on pudonnut sellaisia, jotka ovat ajaneet sitä etunenässä, Kivi toteaa tutkiessaan tuloksia tietokoneelta.

Jukka Saari ei vielä vaali-iltana ole valmis tekemään asiasta analyysiä, mutta toistaa valtuustossakin esittämänsä kannan, että ajankohta kaupunginjohtajan aseman käsittelylle on väärä.

– On vaarallista ruveta soten aattona järjestämään tällaista asiaa. Vaikka olisi menty erottamista haluavien mukaan ja heidän sanoin tyylikkäästi, meillä olisi uusi kaupunginjohtaja vasta ensi syksynä. Tämä on väärä hetki hoitaa asiaa.

Kyläpoliitikko pettyi

Vaaleissa 50 ääntä kerännyt Suvi Soininen sanoo Akaan Vasemmistoliitolle tärkeitä asioita olevan sivistys, koulutus, perustuva ja julkinen palvelu. Soinisen mukaan käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa koulujen ryhmäkokoihin puuttumista, avustajien määrän lisäämistä ja opettajien jaksamisen huomioimista.

Jorma Kiven mielestä Akaa tarvitsee myös kulttuurisihteerin. Kivi sai vaaleissa 60 ääntä.

– Kaikki kehuu, että kulttuurisihteeri pitäisi olla, mutta miksi sitä ei ole, Kivi ihmettelee.

Pirkko Seppi sanoo olevansa pettynyt kyläpoliitikko. Kylmäkoskella asuva Seppi odotti, että kylmäkoskelaisten tyytymättömyys palvelujen karsimiseen olisi näkynyt suurempana äänimääränä. Seppi sai 21 ääntä.

Jukka Saari arvelee oman äänisaaliinsa olevan seurausta muun muassa aktiivisuudesta valtuustossa. Saari kasvatti äänimääräänsä viime kuntavaalien 137:stä

äänestä 185 ääneen.

– Kun on asiaa, sen saa myös esille. Paikallislehti on kertonut puheenvuoroista ja esityksistä. Aktiivisuus valtuustossa tulee paikkakunnalla esille.

Saari arvelee herättäneensä aiempaa enemmän kiinnostusta myös Toijalassa, kun edellisissä kuntavaaleissa suurin osa äänistä tuli Viialasta.

–Se ilmeisesti kertoo siitä, että kylien yhdistäminen alkaa onnistua myös meillä Vasemmistoliitossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?