Akaan Vasemmistoliiton ja valtuustoryhmän kannanotto Toijalan kirjastotilanteesta

Akaan kirjastopalveluiden keskittämistä Viialaan ja Toijalan kirjaston muuttamista puhtaaksi omatoimikirjastoksi selvitetään vuoden 2024 aikana. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Onko Akaassa viime aikoina mietitty niin tarkasti euroja ja prosentteja, että palveluiden käyttäjien tarpeet ovat siinä sivussa unohtuneet? Vallitsevasta taloustilanteesta huolimatta täytyy muistaa palveluiden käyttäjät eli kuntalaiset. Toimivat ja palvelevat kirjastopalvelut ovat kunnalle vetovoimaa, viihtyisyyttä ja hyvinvointia lisäävä tekijä. Hyvinvoivat kuntalaiset luovat hyvinvoivan kunnan.

Sivistystoimen sisällä erityisesti kirjastot ovat olleet ankarien säästötoimien kohteena viime vuodet. Samaan aikaan vähenevillä resursseilla edellytetään kuitenkin tehtäväksi entistä enemmän.

”Akaa tukee asukkaiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia lisäämällä ja kehittämällä harrastamisen mahdollisuuksia eri toimijoiden kanssa. Edistämme terveitä elintapoja ja ehkäisemme syrjäytymistä. Akaassa hyvinvoinnin edistäminen on aktiivista: kaupunki ennakoi, koordinoi ja luo kumppanuuksia hyvinvoinnin tueksi”, lukee Akaan kaupungin strategiasta.

Kirjastoissa esimerkiksi koulutetaan ihmisiä digitaitoihin ja lisätään kuntalaisten tasa-arvoa tarjoamalla tietokoneita yhteiseen käyttöön. Kirjastojen palvelut näyttelyineen, kirjavinkkauksineen ja monine muine aktiviteetteineen ovat suomalaisittain merkittäviä ja myös kansainvälisesti korkealle noteerattuja. Kirjastot palvelevat kaikenikäisiä käyttäjäryhmiä tasa-arvoisesti ja monipuolisesti. Kirjastot tarjoavat kaikille mahdollisuuden itsenäiseen tiedonhakuun ja tietoon pohjautuvien mielipiteiden muodostamiseen. Tämä osaltaan lisää sivistystä ja demokratian toteutumista yhteiskunnassa.

Kustannuksia katsoen kirjasto on yleensäkin halpa ja tuottava palvelu – vain noin prosentti keskimääräisten kuntien menoista osoitetaan kirjastotoimelle. Kuntien välinen kuilu rahoituksessa on myös kasvussa. Akaan kirjastomenot vuonna 2019 olivat 42,87 euroa per asukas (2020 43,28 euroa), keskimääräisen luvun koko maassa ollessa 59,65 euroa. Vuonna 2017 kunnat käyttivät budjettirahoitustaan kirjastoihin 26–176 euroa asukasta kohden.

Suomen sisäisessä vertailussa jäämme siis selkeästi kirjaston budjetin osalta huonommalle puolelle. Tämä näkyy esimerkiksi haavoittuvuudessa, kun henkilöstö on supistettu minimiin.

Kirjasto on erilaisissa mielipidemittauksissa ja kyselyissä yksi suomalaisten ja myös akaalaisten eniten arvostamista palveluista. On laskettu, että jokainen euro, joka sijoitetaan kirjastoon tuo kunnalle kolme takaisin. Kirjastoseuran mukaan nämä hyödyt syntyvät erityisesti hyvän lukutaidon työllistymistä edistävästä vaikutuksesta ja syrjäytymisen ehkäisemisestä.

Akaassa kirjastotoimi on kriittinen tekijä myös koulujen nykytilanteen, kuten myös osin nuorisotilojen olemattomien aukioloaikojen takia.  Lapset ja nuoret tarvitsevat kaiken tuen ja kannustuksen, jonka he tässä kouluverkkotilanteessa ja epävarmuudessa ansaitsevat.

Akaan kaupungin strategiassa todetaan myös näin: ”Luomme turvallisen elin- ja työympäristön ja meihin voi luottaa. Kehitämme Akaata taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla nykyisille ja tuleville sukupolville. Päätöksentekomme on ennakoivaa sekä johdonmukaista, ja otamme riskit huomioon.”

Toijalan kirjaston muuttaminen kokonaan omatoimikirjastoksi ei vastaa Akaan kaupungin strategiaa.  Päinvastoin olisimme ensimmäisten kuntien joukossa osoittamassa, että vähät välitämme tulevista sukupolvista ja olemme valmiita astumaan paitsi totuuden jälkeiseen aikaan, myös sivistyksen jälkeiseen aikaan.

Akaan Vasemmistoliitto edellyttää, että kaupunki asettaa tavoitteeksi rakentaa Toijalaan tulevan koulun yhteyteen uuden kirjaston, niin että sen tilat ovat osin myös muokattavissa ja koulun hyödynnettävissä. Kun tämä kirjasto avataan, on kirjastotoimella oltava myös riittävät resurssit pitää sitä auki nykyistä laajemmin aukioloajoin.

Akaan Vasemmistossa ehdotammekin nykyistä laajempien aukioloaikojen turvaamiseksi, että Viialan ja Toijalan kirjastot tarjoaisivat vuorotellen omatoimi- ja palveluaikaa. Lisäksi Akaan Vasemmistoliitto edellyttää Kylmäkoskelle perustettavaksi vähintään kahtena päivänä viikossa auki pidettävänä lainaus- ja palautuspisteen, jossa kuntalaiset voisivat noutaa varaamiaan kirjoja ja palauttaa niitä ilman pitkää matkaa kaupunkimme muihin taajamiin.

Akaan Vasemmistoliitto