Mielipide: Suurten muutosten vaalit

Akaan kuntavaalien suursäätilassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Vuonna 2012 valituiksi tulleiden ehdokkaiden ääniä vapautuu yli 2200 kappaletta. Se tarkoittaa yli 29 prosenttia. Määrä kasvaa, kun huomioon otetaan ne luopujat, jotka eivät tulleet valituiksi eivätkä ole ehdolla 2017. Vähintään joka kolmas ääni on uusjaossa.

Kovia konkareita jää pois: Salin 172, Raiski 89,Lapinleimu 160, Hämäläinen 132, Saxberg 116, Smått 109, Virtanen 92, Eskola 91, Anttila 84, Peräkivi 189, Virolainen 117, Koivuniemi 112, Markkula 236, Kajanto 178 ja monet muut. Ääniharavien kärki Markkula, Peräkivi, Kajanto ja Salin jättää tilaa uusille kärjille.

Perussuomalaisten koko kolmikko on pois listalta, joskin Palm on ehdolla toisella listalla. Kokoomuksen 12 valtuutetusta 7 luopuu. Vasemmiston neljästä kolme on ääniltään uusjaossa. Vähäisintä vaihtuvuus on demareissa ja keskustassa, kd:ssä ja vihreissä.

Toinen suuri muutostekijä on valtuutettujen määrän putoaminen 43:sta 35:een. Jaossa on 8 paikkaa vähemmän. Kilpailu kiristyy.

Neljässä ja puolessa vuodessa väki on vaihtunut. Muuttoliike tekee tehtäväänsä, äänestysikään on kasvanut uusia sukupolvia ja toisaalta pitkin aikaa on tullut ilmoituksia siitä, että osa väestä on siirtynyt äänestämään taivaallisiin vaalipiireihin. Se lienee helpompaa, koska siellä tuskin on  helvetillisiä ehdokkaita.

Äänioikeutettujen määrä on laskenut vuodesta 2012, jolloin heitä oli 13 303, kun taas näissä vaaleissa määrä on 13 240. Muutos kertoo väkiluvun alenemisesta, ja se puolestaan kielii siitä, että Akaan vetovoima on valitettavasti hiipunut.

Muutokset tulevat olemaan huomattavia. Nyt voi vaikuttaa suuntaan.

Timo Rajala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?