Ilkivaltaa päiväkotien pihapiireissä

Seuraan päivittäin työssäni Akaan päiväkotien tapahtumia sekä pihapiirien kuntoa. Olen erittäin huolestunut viimeaikoina entisestään lisääntyneestä ilkivallasta, jota päiväkotien pihapiireissä tapahtuu iltaisin ja viikonloppuina.

Keväällä ja kesällä on ilkivaltaa tapahtunut sekä valitettavasti jo uuden toimintakauden alettua. Vastassa henkilökunnalla on aamulla ollut oksennukset terassilla, lasiovet, jotka on sotkettu räkäisyillä ylhäältä alas saakka, irti revityt lämpömittarit, särjettyjä pulloja pihamaalla, tupakantumppeja, hajotettuja leikkivälineitä, puiselle alustalle sytytettyjä nuotion alkuja ja töhrittyjä seiniä, nyt viimeisimpiä löytöjä mainitakseni.

Mietin suuresti, itsekin teini-ikäisen lapsen vanhempana, että mitä nämä nuoret mahtavat ajatella tällaista ilkivaltaa tehdessään?

Tuleekohan kenellekään mieleen, että esimerkiksi hajotettu leikkiväline saattaa aiheuttaa todellisen vaaratilanteen laitteella seuraavaksi leikkimään tulevalle pienelle ihmiselle.

Päiväkodin aukioloaikana suoritetaan pihatarkastus aina ennen lasten ulkoilua, jolloin riskit minimoidaan, mutta pihoja käyttää leikkimiseen lapset perheineen myös päiväkodin aukioloajan ulkopuolella, jolloin ei ole henkilöstöä tarkastamassa pihan kuntoa ennen leikin aloitusta.

Toivoisin, että joka kodissa käytäisiin keskustelua lasten ja nuorten kanssa siitä missä ja miten aikaa iltaisin vietetään. Illanviettopaikan ollessa päiväkodin tai koulun piha olisi kuvioista syytä unohtaa alkoholi, tupakka, muut päihteet ja ilkivalta, pitäen kirkkaana mielessä edellä mainittujen pihapiirien käyttäjäkunta aukioloaikoina.

Onko tällaisen mielipuolisen ilkivallan lopettamiseksi ainoa keino kehottaa kuntalaisia nappaamaan tekijöistä kuva ja julkaisemaan se Facebookissa tai muussa sosiaalisessa mediassa, vai millä nuoriso saadaan heräämään?

Jokaiselle vanhemmalle esitän puolestani kysymyksen: tiedätkö, missä lapsesi/nuoresi oikeasti iltaisin aikaansa viettää?

Mirva Ritari

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?