Katso hätkähdyttävät kuvat: Lunastetut rakennukset ovat ilkivallan armoilla Akaa Pointin yritysalueella

Akaa Pointin yritysalueen rakentamisen myötä Haudanniementien varrelle on jäänyt tyhjän pantiksi ja ilkivallan armoille asuinkäytössä olleita rakennuksia. Lisäksi oman onnensa nojaan on jäänyt raakapuuterminaalin ja Vaunutien välissä sijaitseva mökkirakennus. Akaan Seutu kävi katsomassa tämän mökin sekä kuvassa Vaunutien oikealla puolella näkyvien kohteiden kuntoa tällä ja viime viikolla. Kuva: Jarno Keskinen.

Akaa Pointin yritysalueen rakentamisen myötä Haudanniementien varrelle on jäänyt tyhjän pantiksi ja ilkivallan armoille asuinkäytössä olleita rakennuksia.

Sama kohtalo on ollut myös alueella toimivan raakapuuterminaalin vieressä nykyisen Vaunutien varrella sijaitsevalla mökkirakennuksella.

Akaan Seutu kävi kuvaamassa tuhoja edellä mainitulla mökillä sekä kahdella Haudanniementien kiinteistöllä tällä ja viime viikolla.

Siinä missä Haudanniementien rakennukset näkyvät kärsineet lähinnä rikotuista ikkunoista, on Vaunutien mökissä tuhottu niiden lisäksi koti-irtaimistoa sekä wc-pönttö.

Tämän osoitteessa Haudanniementie 127 sijaitsevan omakotitalon kaupunki hankki tontteineen vuonna 2012 130 000 eurolla. Päärakennuksen ikkunoita on sittemmin rikottu, ja autotallin sisällä on vietetty aikaa muun muassa ikkunoita spreijaten. Kuva: Oona Eskeli.

Ainakin osa rakennuksista kuuluu kaupungille

Kuvatut Haudanniementien rakennukset Akaan kaupunki osti aikoinaan pois Akaa Pointin tieltä, ja ne ovat sen omistuksessa edelleen.

Osoitteessa Haudanniementie 127 sijaitsevan omakotitalon kaupunki hankki tontteineen vuonna 2012 hintaan 130 000 euroa, ja osoitteessa Haudanniementie 128 sijaitsevasta tilasta se teki kaupat 150 000 eurolla vuonna 2019. Tila oli ollut silloin asumattomana muutaman vuoden.

Vaunutien mökin nykyomistajaa Akaan Seutu ei onnistunut varmistamaan kesken Akaan kaupungin henkilöstön kesälomakauden.

Akaan Seudussa huhtikuussa 2020 julkaistun jutun perusteella mökki on kuitenkin ainakin tuolloin ollut kaupungin omistuksessa.

Tästä tilasta kaupunki teki kaupat 150 000 eurolla vuonna 2019. Tilan päärakennuksesta on tuhottu useampi ikkuna, ja muutkin pihapiirin rakennukset ovat kohdanneet samanlaista toimintaa. Kuva: Oona Eskeli.

Väylävirasto ei usko omistavansa mökkiä

Puuterminaalialueen kesäkuussa kaupungilta lunastaneesta Väylävirastosta tavoitettu Mauri Mäkiaho pitää erittäin epätodennäköisenä sitä, että virasto olisi lunastanut kiinteistöjä terminaalihankkeen yhteydessä ja jättänyt ne sitten purkamatta.

Mäkiahon mukaan rakennukset puretaan tavallisesti aivan ensitöinä.

– Yleensä toimintatapa on, että ensi sijassa rakennusurakkaan liitetään lunastettujen rakenteiden purkaminen. Meillä Väylävirastolla kun ei ole mitään intressiä pitkittää lunastettujen rakennusten tai rakenteiden olemassaoloa.

Mäkiaho lisää, että lunastamisen syy on yleensä joko se, että rakennukset olisivat jäämässä sellaisiin paikkoihin, joissa niistä olisi haittaa radan- tai tienpidon kannalta tai se, että niitä ei voisi enää käyttää niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.

Lue myös:

Valtio rakennutti raakapuuterminaalin Akaaseen ja maksaa siitä nyt kaupungille yli puoli miljoonaa euroa – Parisen vuotta kestänyt ratatoimitus myönsi korvauksia myös yksityishenkilöille (14.6.2022)

Valtio aloittaa uuden junaradan rakentamisen Akaaseen – Yli kymmenen hehtaarin puuterminaali on valmis ensi vuoden helmikuussa (11.4.2020)

Valoisa Woodin suursahalle etsitään Akaa Pointista uutta paikkaa – Kaupunki ostaa lisää maata ja tapaa yrittäjät ensi viikolla (25.9.2019)

Kaupungin myyntilistalla omakotitalo keskeltä Yritys-Konhoa (18.2.2014)

Tämä aivan raakapuuterminaalin vieressä nykyisen Vaunutien varrella sijaitseva mökkirakennus on kohdannut pahaa ilkivaltaa. Mökin nykyomistajasta Akaan Seutu ei päässyt jutunteon yhteydessä täyteen varmuuteen, mutta vuonna 2020 rakennus on kuulunut Akaan kaupungille. Tämä kuva on kyseiseltä vuodelta. Kuva: Mikko Peltoniemi.

360-kuva mökkirakennuksen sisältä:

Muita kuvia tuhoista: