Tarkastuslautakunta toivoo Akaaseen enemmän rohkeaa ajattelua

Akaan tarkastuslautakunta toivoo valtuustolle osoittamassaan arviointikertomuksessa vuodelta 2015 kaupunkiin lisää rohkeaa ajattelua ja toimintaa. Kaupungin asumiskustannukset on lautakunnan mielestä pidettävä kuitenkin selvästi suuria kaupunkeja edullisimpina, koska se on kasvun edellytys.

– Akaa on hyvä paikka elää, käydä koulua, tehdä työtä sekä asua, vaikka työpaikka olisi muuallakin, toteaa lautakunta arvioinnissaan.

Kaupungin vuoden 2015 taloudellinen tulos on lautakunnan mielestä heikko, ei kuitenkaan niin heikko kuin pelättiin.

Akaan valtuulto päätti arviontikertomusta hyväksyessään, että kertomus käsitellään myös lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa. Valtuusto haluaa selvityksen tarkastuslautakunnan esittämistä huomioista syyskuun loppuun mennessä.

Akaan valtuulto päätti arviontikertomusta hyväksyessään, että kertomus käsitellään myös lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa. Valtuusto haluaa selvityksen tarkastuslautakunnan esittämistä huomioista syyskuun loppuun mennessä.

– Akaa ei ole pohjalla, syvällä kuitenkin, joten ainoa oikea suhtautumistapa on pyrkiä ylöspäin. Akaa haluaa profiloitua Pirkanmaan yrittäjäystävällisimmäksi kaupungiksi. Jos pystymme levittämään itsestämme kyseistä mielikuvaa ja todistamaan sen myös käytännössä, kaupunkimme saa varmasti lisää yrittäjiä ja sen myötä työpaikkoja ja lisää asukkaita.

Lautakunnan mielestä yrittäjäystävällisyyden eteen on tehtävä vielä töitä. Tässä työssä keskeiseen asemaan nousee viime vuonna tehtävänsä aloittanut elinkeinojaosto.

Palvelutaso säilytettävä

Akaan kaupungin tilikauden 2015 alijäämän ennakoitiin painuvan lähes 5 miljoonaan euroon, mutta se jäi 2,9 miljoonaan euroon. Vuosikate oli positiivinen, 1,2 miljoonaa euroa.

– Tilanne ei missään tapauksessa ole hyvä. Ilman vuoden 2015 valtionosuuksien vähenemisen korvausta, 317 700 euroa, tilinpäätöksen alijäämä olisi ollut 3 261 000 euroa. Vuoden 2015 tilinpäätöksen jälkeen taseen yli-/alijäämätilillä yhteensä 8 186 202 euroa. Säästötoimenpiteistä on pidettävä tiukasti kiinni samalla, kun huolehditaan siitä, että palvelutaso ei laske ja kaupungin strategia toteutuu.

Apu oikeassa paikassa auttaa

Tarkastuslautakunta iloitsee siitä, että lasten ja perheiden palvelujen resurssilisäykset ovat mahdollistaneet perheiden auttamisen varhemmin ja intensiivisemmin.

– Ulkoiset kustannukset ovat vähentyneet 14 prosenttia. Sijoitettujen lasten määrän kasvua on saatu hillittyä, joskaan sijoitusten määrä ei ole kääntynyt laskuun vuoden 2015 lopussa. Lastensuojeluilmoituksia tuli viime vuoden aikana 315 kappaletta, ja niiden kohteena olo 224 lasta ja nuorta. Perhekeskuksen asiakasmäärä lisääntyi 30 prosenttia. Asiakkaita oli vuoden aikana 460.

Tonttikauppa nihkeää, kiinteistöjä myymättä

Akaan tonttien myynti ei viime vuonna toteutunut suunnitellusti, mutta kuitenkin paremmin kuin 2014.  Pientalotontteja myyntiin 10 ja teollisuustontteja 3 kappaletta. Tonttien vuokrasopimuksia tehtiin 7 kappaletta.

– Keskustaajamien kehitystyö on käynnissä ja uusia maankäyttösuunnitelmia on laadittu. Maakuntakaavoitustyöhön on osallistuttu aktiivisesti. Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailu saatiin päätökseen ja sen pohjalta alkanut käynnistyneiden hankkeiden luvittaminen ja asemakaavamuutostyö on käynnissä, toteaa tarkastuslautakunta kertomuksessaan.

Tarkastuslautakunta haluaa myös, että tarpeettomat kiinteistöt myydään tarvittaessa vaikka hyvin halvalla. Viime vuonna 10:stä kiinteistöstä myyntiin vain kolme. Myymättömiä kiinteistöjä on useita, mukaan luettuna hankalasti myytävät kohteet Kylmäkoski-talo (entinen kunnantalo) ja Aseman koulu.

– Eikö tällaisia rakennuksia kannattaisi myydä erittäin halvallakin, jos niille vain ostaja löytyy. Monissa kunniassa on menetelty näin, sillä muutamassa vuodessa kiinteistöjen hoito- ja ylläpitokustannukset muodostuvat mittaviksi.

Henkilöstö sairastaa

Akaan kaupunki on tavoitellut sairauspoissaolojen pitämistä vuoden 2013 tasolla eli 20,77 päivä/henkilö. Viime vuonna poissaolojen määrä oli 22,28 päivä/henkilö. Luku on tarkastuslautakunnan mielestä liian korkea ja nousun syyt on selvitettävä.

Poissaoloista ja vaihtuvuudesta kärsii erityisesti Akaan sosiaalityö.

– Jatkossa onkin kiinnitettävä erityistä huomiota työntekijöiden hyvinvointiin ja kuntoutukseen hyvissä ajoin, jotta pysyvyys ja viihtyvyys työssä paranisi.

Akaan kaupungin palveluksessa oli viime vuoden lopussa 1 093 työntekijää. Työntekijöiden määrä väheni viime vuonna 54 henkilöllä, joista vakinaisten osuus oli 37.

Tarkastuskertomuksen ovat allekirjoittaneet puheenjohtaja Anni Tiura (kok), varapuheenjohtaja Arja Raiski (sd), jäsenet Virpi Lintunen (vihr), Lauri Lehtinen (sd), Eija Tauren (kd), Kari Heino (ps) ja Jussi Uimi (sd).

 

 

 

 

Yksi kommentti

  1. Eeli

    Tarkastuslautakunnan kertomusta lukiessa saa käsityksen Toijalan taitamattomuudesta ja taloudellisesta osaamattomuudesta niin luottamus- kuin virkahenkilöiden keskuudessa. Omat kokemukseni vahvistavat sen. Olisi aika Viiksitille, Viialan erolle Akaasta ja liittymiselle Lempäälän ja Vesilahden alueeseen, josta Viiala aikoinaan irroitettiin. Rajamuurina Hirsikankaan laki!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?