Tiistaiseurassa puhutaan murteista

Suomalaiset murteet ovat aiheena tiistaina 12.4. kello 15 Tiistaiseurassa Seniorituvalla Kirkkotori 6:ssa. Ikääntynyt sukupolvi on käyttänyt murteita jokapäiväisessä elämässään vielä pitkään sotien jälkeenkin. Media kaikkineen on yhtenäistänyt puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Viime aikoina on hyväksytty ilmaisumuotoja, joita aikaisemmin on pidetty kielenvastaisina. Slangit jyräävät.

Läheisimpiä suomen sukulaiskieliä taitavat olla karjalan ja vepsän sekä yhtäältä meän kieli. Niistä saa joltisenkin selvän, vaikka sanastossa on paljon omaperäistäkin. Suomen maaperän murrekartalla Kainuun, Karjalan ja Savon murteet ovat itäisen alueen ilmiöitä, läntisistä murteista omintakeisia ovat Rauman ja Varsinais-Suomen murteet. Keski-Suomessa ja Hämeessähän puhutaan tiettävästi parasta yleissuomea – vai puhutaanko sittenkään? Pohjalaismurteet ovat kirjava joukko samantyyppisiä, mutta kuitenkin keskenään sanastoltaan poikkeavia murteita.

Sauli Turja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?