Akaan valtuusto ei luota teknisen toimen asiavalmisteluun

Jaakko Leinonen esitti, että valtuusto ei myönnä määrärahaa entisen hakalehdon vanhainkodin A-osan muutostöihin Työterveyshuolto Akaasiaa varten.

Jaakko Leinonen esitti, että valtuusto ei myönnä määrärahaa entisen hakalehdon vanhainkodin A-osan muutostöihin Työterveyshuolto Akaasiaa varten.

Akaan valtuusto ei luota kaupungin teknisen toimen, tässä tapauksessa lähinnä teknisen johtajan Antti Kemin, päätöksenteon pohjaksi tekemään asiavalmisteluun. Tämä tuli varsin selväksi valtuuston käsitellessä Työterveys Akaasian siirtoa kaupungin omistamiin entisen Hakalehdon vanhainkodin tiloihin.

Kaupunginhallitus esitti, että Hakalehdon A-osan sisätilojen pintaremonttiin varattaisiin 60 000 euroa Akaan terveysaseman suunnitteluun varatuista määrärahoista. Keskustelun kuluessa valtuutettu Jaakko Leinonen  (kok) teki Juhani Salinin (sd), Susanna Saxbergin (kok) ja Bjarne Illmanin (kok) kannattamana kaupunginhallituksen ehdotuksesta poikkeavan päätösehdotuksen, että määrärahaa ei myönnetä. Kaupunginhallituksen esitys äänestettiin nurin äänin 30-8. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Antti Kemi kertoi valtuustolle, että 60 000 eurolla saadaan entisiin vanhainkotitiloihin muun muassa väliseiniä ja ovia.

Tekninen johtaja Antti Kemi kertoi valtuustolle, että 60 000 eurolla saadaan entisiin vanhainkotitiloihin muun muassa väliseiniä ja ovia.

Tekninen johtaja Antti Kemi lyttäsi puheenvuoroissaan täysin Hakalehdon kiinteistöstä vuonna 2011 tehdyn tylyn kuntoarvion ja kiinteistön kunnosta parasta aikaakin käytävän julkisen keskustelun. Valtuutetut tivasivat useassa kymmenessä puheenvuorossa, miksi Akaasiaa ollaan työntämässä kiireellä kiinteistöön, jonka korjaukset jatkuvat muun muassa ulkopuolella teknisen johtajankin mielestä hyvin pitkään.

Varmuutta Hakalehdon kiinteistön A-osan kunnosta ei näytä olevan kuin tekninen johtaja Antti Kemillä, jonka sanaan ei nyt luoteta.

Rakennukseen ollaan tuomassa ”jostakin” ilmanvaihtokone ja sinne on varattu jo uudet ovetkin. Tekninen johtaja sanoi ilmanvaihtokoneen olevan varastossa, ja ovet tulevat Akaasian nykykyistä tiloista. Keskustelussa ilmeni myös, että Akaasia on sanonut irti nykyisten tilojensa vuokrasopimuksen Toijalan virastotalossa, ja aluehallintovirasto on asettamassa kolmannen kerroksen jopa käyttökieltoon.

Hakalehdon pintaremontissa ikkunoiden ja seinien välejä tilkittäisiin, uusia seiniä rakennettaisiin ja yhdeydet rakennuksen B- ja C-osaan sekä kellariin suljettaisiin tiiviisti.

Valtuusto pelkää

Valtuusto on ilmi selvästi peloissaan, että teknisen toimen suunnittelema pintaremontti ei riitä, vaan edessä on jälleen ongelmia, ja taas ollaan etsimässä uusia tiloja. Akaasiakin on lähtemässä kaupungin nopeasti virastotaloon saneeraamista tiloista ongelmien vuoksi. Myös kouluja on tiivistelty ja pintaremontoitu, ja nyt niistä ollaan evakossa.

Valtuutetut totesivat useaan kertaan teknisen johtajan asiavalmistelun puutteelliseksi ja osin jopa harhaanjohtavaksi. Asiaa ei olisi muutamien mielestä pitänyt viedä eteenpäin edes teknisestä lautakunnasta, jossa jo ilmeni epäselvyyksiä.

Akaan kaupunki on etsinyt uusia tiloja Akaasialle kiivaasti. Keskustelussa vilahti ajatus viedä Akaasia Puskuritien hallin toimistotiloihin, josta se aikanaan muuttaisi Toijalan terveysaseman toiseen kerrokseen. Sieltä vapautuu vuodeosaston tilat, jos ajatus Etelä-Pirkanmaan vuodeosastojen keskittämisestä Valkeakoskelle toteutuu.

Kommentit (3)

 1. Timo Vepsäläinen

  Seuraavaksi valtuuston on syytä etsiä tiloja myös keskuskeittiölle ja terveyskeskuksen varastolle, Akaasian tiloja toki unohtamatta. Talouden kannalta ei ole hyvä unohtaa myöskään isohkon rakennuksen lämmitys- ja muita ylläpitokustannuksia. Eipä taida itse rakennuskaan ilmiintyä kaatopaikalle kuten Harry Potterissa, taitaa vaatia melkoisesti rahaa. Paikallislehdellä on todennäköisesti vastaus näihin yksinkertaisiin pohdintoihin, oli lehdellä ainakin tietotaito ja valmius tyrmätä korjaussuunnitelmat.

 2. Timo Vepsäläinen

  Äkkiä muuttuu maailma. 8.10.2014 oli Akaan Seudussa juttu terveyskeskuksen keskittämisestä yksin Toijalaan, kustannusarvio 7,5 miljoonaa, rakentaminen alkaisi 2015. Tällä viikolla oli Valkeakosken Sanomissa juttu Akaan, Valkeakosken ja Urjalan yhteisestä terveyskeskussairaalasta Valkeakoskelle. Akaan valtuustossa jo esillä idea Akaasian sijoituksesta tyhjenevän vuodeosaston tiloihin. Sinänsä ei huono.

 3. Timo Vepsäläinen

  Useammalta valtuutetulta varmaankin unohtui, se mitä Hakalehdon A-osassa on ja on edelleenkin toiminnassa, siinä osassa joka on päätetty jättää korjaamatta. A-osassa on keskuskeittiö, terveyskeskuksen varasto, terveyskeskuksen henkilökunnan ruokailutila jne.

  Korjaamattomuuspäätöshän tarkoittaa Hakalehdon purkua ( xxx xxx euroa), uuden keittiön rakentamista, uusia varastoja ( x xxx xxx euroa). Tässä taloustilanteessa tuntuupi vähän turhanaikaisilta investoinnilta.

  Saattaapi olla kompromissiratkaisu tulossa. Tekninen toimi saa moitteet liian kevyen remontin valmistelusta ja remonttiin osoitetaan koko terveyskeskusremontin suunnitteluun varattu raha. Omia isoja terveyskeskusinvestointeja ennen SOTE-ratkaisua tokko kannattaa edes valmistella, SOTE-ratkaisun jälkeen investoinnin maksaja saattaa olla kuntayhtymä tai valtio.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?