Akaan kaupunki vuokraa alakerran

Nuorten illat jatkuvat Olkkarilla

Nuorten illat jatkuvat Kylmäkosken Olkkarilla, vaikka Kylmäkosken MLL:n Koko kylän olkkari -hanke elokuun lopussa päättyy. Jatkossa nuorten illat ottaa hoitaakseen Akaan kaupunki, joka vuokraa Olkkari-tilan alakerran 1.9.2014–31.12.2016.  Yläkerran kokoontumistiloja ei kaupunki tässä vaiheessa vuokraa.

Suunnitelmien mukaan nuorten iltoja olisi jatkossakin kaksi kertaa viikossa. Niiden valvonnan ja ohjauksen kaupunki ostaa Kylmäkosken 4H-yhdistykseltä.

Akaan valtuusto on varannut 100 000 euroa Kylmäkosken nuorisotilainvestointiin vuodelle 2015, mutta tällä hetkellä kaupungilla ei ole tarkoitukseen sopivaa tilaa. Sivistysjohtaja Jukka Oksa laskee, että Olkkarin alakerran vuokran ja ostopalvelujen kustannukset ovat yhteensä noin 7 000 euroa vuodessa.

– Siihen verrattuna, että kaupunki 100 000 eurolla saneeraisi jonkin tilan, jota ei ole tiedossa ja valjastaisi oman nuorisotoimen ohjaustoimintaan, hinta on minun mielestäni aika huokea.

Oksa pitää ostopalveluun turvautumista perusteltuna, koska nuorisopalveluita hoidetaan jo nyt vajaalla miehityksellä. Neljästä nuoriso-ohjaajasta täyttölupa on myönnetty kolmeen.

Toimintoja terveysasemalle

Sivistysjohtaja Jukka Oksa kertoo, että 2016 jälkeen nuorisotila voisi toimia terveysasemalla, jos sieltä vapautuu tiloja. Valtuusto on säästöpaketin yhteydessä päättänyt, että Kylmäkosken terveysaseman toiminta lakkautetaan lääkäripalvelujen osalta 1.1.2017.

– On mietitty, että jos kiinteistö jää kaupungille, voisiko sitä käyttää esimerkiksi lehtienlukupisteenä ja nuorisotilana.

Sivistysjohtaja on keskustellut myös jatkohankkeesta nuorisosihteerin, vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan sekä Kylmäkosken MLL:n, 4H-yhdistyksen ja Pirkan Helmen edustajien kanssa.

– Jatkohankkeessa kaupunki voisi olla vahvemmin mukana. Täytyy nostaa hattua Kylmäkosken MLL:lle ja sen puheenjohtajalle Ryypön Tiinalle, jotka ovat saaneet vedettyä hankkeen, koska hankebyrokratia on raskas. Nyt kun yhdistykset ja ihmiset on saatu aktivoitua, olisi harmillista hukata sitä, kun rauta on kuumaa. Kyseessä voisi olla hanke, jossa kolmannen sektorin toimijat eli yhdistykset tuottaisivat tiettyjä palveluja. Hyvä esimerkki kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyöstä on Toijalan MLL:n pyörittämä avoin kerhotoiminta, sivistysjohtaja kuvailee.

Syksyllä päättyvän Koko kylän olkkari -hankkeen noin 40 000 euron kokonaiskustannuksiin Akaan kaupunki on osallistunut noin 4000 eurolla.

Tammi-maaliskuun välisenä aikana Olkkarissa ja alakerran nuorisotilassa oli kävijöitä yhteensä 1346. Perhekahvilassa kävi 126 lasta ja 104 aikuista, ja nuorisotilassa kävijöitä oli alkuvuoden aikana 301.

Olkkarilta jaettiin tammi-maaliskuun aikana myös ruoka-apua 31 henkilölle. Avunsaajia perheenjäsenineen oli 114. Pääasiassa avunsaajat olivat Kylmäkoskelta, Viialasta ja Urjalasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?