Uuteen paikkaan siirtynyt Kylmäkosken lehtipiste pidentää aukioloaikojaan

Kylmäkosken 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari-Liisa Takku toivoo lehtipisteestä matalan kynnyksen palvelua. Teemu Riikilä on yksi lehtipisteessä työskentelevistä. Riikilän mukaan lehtipiste on tarpeen, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta lukea uutisia netistä. – Tuntuisi kohtuuttomalta, että Kylmäkoskelta pitäisi lähteä Toijalaan tai Viialaan lukemaan lehtiä.

Akaan kaupungin lehtienlukupiste Kylmäkoskella on muuttanut. Lehtipiste toimii nyt osoitteessa Haavistontie 7 asunto 10. Rivitalossa sijaitsee myös Irjan pitopalvelu ja Kylmäkosken 4H-yhdistys, joka hoitaa myös pisteen aukioloa.

Lehtipiste toimi viime vuoden Koko kylän olkkarilla Haavistontie 1:ssä. Kaupunki oli tiloissa vuokralla, ja vuokrasopimus päättyi vuoden lopussa. Haavistontie 7 on kaupungin omistama kiinteistö.

– Ehdotimme kaupungille tätä tilaa, koska tämä on kaupungin oma kiinteistö ja kaupunki hakee säästöjä. Toivottavasti säästöjen myötä kaupunki voisi enemmän tukea yhdistyksiä avustuksin, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja SariLiisa Takku toteaa.

Helmikuussa uudet aukioloajat

Lehtipiste toimii tällä hetkellä maanantaista torstaihin kello 9–14, mutta helmikuussa aukioloajat pitenevät.  Silloin lehtipiste on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–18.

– Tavoitteena on, että tämä olisi oikeasti kaikkien käytössä, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari-Liisa Takku toteaa.

Lehtipisteessä voi käydä lukemassa tuoreeltaan Aamulehden, Helsingin Sanomat, Akaan Seudun ja Urjalan Sanomat. Aikakauslehdet ovat ylimääräisiä kappaleita Akaan kirjastoista sekä lahjoituslehtiä.

– Tänne voi lahjoittaa tuoreempia aikakauslehtiä, Sari-Liisa Takku toteaa.

Opastusta netin käyttöön

4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja toivoo lehtipisteestä myös treffipaikkaa, johon ihmiset voivat sopia tapaamisiaan. Tarjolla myös kahvia vapaaehtoista kahvirahaa vastaan. Takun mukaan kolmen huoneen ja keittiön huoneisto voi toimia myös yhdistysten ja ryhmien kokoontumispaikkana. Sen sijaan lehtipisteessä ei hoideta kirjalainoja eikä palautuksia.

4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan Sari-Liisa Takun mukaan lehtipisteessä kävijöitä voidaan opastaa myös tietokoneen käytössä ja sähköisessä asioinnissa, jos lehtipisteeseen saadaan kaupungilta tietokone ja nettiyhteys. Yhdistys vastaanottaa toimivia pöytäkoneita myös lahjoituksena.

– Yhdistys hoitaa ohjauksen, mutta tarvitsemme siihen nettiyhteyden ja toimivat koneet. Toivottavasti kaupungilta löytyy tahtoa, että tänne saadaan netti. Sähköisiä palveluita tarvitaan kuitenkin hyvin paljon.

4H-yhdistys hoitaa lehtipistettä palkattujen työntekijöiden sekä työllistettyjen voimin. Korvauksena yhdistys saa käyttää yhtä huonetta toimistotilana.

Muutakin kuin lehdenlukua

Akaan kaupungin lehtipiste Kylmäkoskella muutti vuoden lopussa Koko kylän olkkarista Haavistotie 7:ään. Samassa talossa sijaitsee muun muassa Kylmäkosken 4H:n toimisto.

Koko kylän olkkarilla lehtienlukupistettä hoiti Toijalan Seudun Sydänyhdistys. Toiminnasta vastannut SirkkaLiisa Uimi kertoo lehtien lukijoita olleen vaihdellen yhdestä noin kymmeneen. Kävijät kyselivät pisteestä myös monenlaisia neuvoja.

– Selkeästi tarvittiin paikka, johon ihmiset voivat mennä ja kysellä apua. Neuvoimme esimerkiksi puhelimen ja tietokoneen käytössä ja pidimme epävirallista infopistettä. Samalla se toimi kohtaamispaikkana, johon pääsi juttusille, Uimi kertoo.

Uimi on kiitollinen talkoolaisille, joiden avulla lehtienlukupiste pidettiin olkkarilla avoinna.  Talkoorinkiin kuuluivat Sirpa Ahtiainen, Hannele Korkiamäki, Enni Kuisma, Anneli Laaksonen, Tuula Leino, Elisa Mäkelä, Elise Riippa, EevaLiisa Rupponen ja Esko Tarvainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?