Joutuuko Hirvialhon koulu käyttökieltoon?

Akaa hankkii siirtokoulut Kylmäkoskelle ja Viialaan

Akaan kaupunki aloittaa mahdollisimman pian valmistelut siirtokoulujen hankkimiseksi Kylmäkoskelle ja Viialaan. Päätös syntyi valtuustossa keskiviikkona 30. elokuuta yksimielisesti. Tavoittena on saada nopeasti kunnolliset tilat kaikille oppilaille.

Valtuuston pöytäkirjaan merkittiin myös kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Rämön (sd) toivomusponsi, että kaupunki selvittää voidaanko VTT:ltä hankkia puolueeton tutkimus Hirvialhon, Keskustan ja Rasin koulutalojen sisäilmasta ja kunnosta. Jos selvitykset on saatavissa, kaupunki hankkii ne.

Valtuutettu Mika Setälä (oik.) teki kaupunginhallituksen mm. esitykseen siirtokouluista lisäyksen muun muassa, että valmistelussa huomioidaan sisäilmasta sairastuneet. Valtuuston teknisellä tauolla Setälä hioi esitystään valtuutettujen Sami Rajalan, Brita Salmisen ja Jaana Saramiehen kanssa.

Kaupunki valmistelee hankkeita niin, että siirtokoulut täyttävät ajalliset, oppilasmäärälliset ja rakennusmääräykselliset tarpeet. Valmistelussa otetaan Viialan huomioon myös kaikkien taito- ja taideaineiden tarpeet, erityisopetus ja sisäilmasta sairastuneet. Viialan hankintaan liitetään optio mahdollisten muiden koulujen väistötilatarpeiden varalta, joiksi arvioidaan 300 oppilasta.

Valtuusto ohjeisti valmistelua niin, että siirtokouluja vuokrataan vähintään kolmen vuoden tarpeeseen. Tänä aikana on tarkoitus päättää, mitä Kirkonkylän ja Viialan koulutaloille tehdään. Valtuuston tahtotilana on, että epäselvä ja koululaisien, heidän vanhempiensa, opettajien ja koulujen muun henkilökunnan arkea pahasti vaikeuttava tilanne saadaan hallintaan ja selvitettyä.

Valtuutettu Jukka Saari (vas) nosti keskustelussa esiin myös Hirvialhon koulun ruokalan ja keittiön toiminnan terveydelle vaarallisissa tiloissa. Myös tähän asiaan etsitään ratkaisua pikaisesti.

Siirtokoulut pystyssä maaliskuussa

Aikaisintaan siirtokoulut ovat pystyssä valtuuston saaman selvityksen mukaan maaliskuussa 2018. EU:n kilpailulainsäädännön mukaan kysymyksessä on ainakin kansallisen tason hankita. Jos urakan hinta ylittää 5 225 000 euroa, kyseessä on EU-hankinta ja siirtokoulut olisivat valmiina toukokuun alussa. Hankintalaki edellyttää tiettyjä aikarajoja.

Myös tätä nopeampaa hankintaa selvitellään. Muun muassa Hirvialhon koululle hankittiin parakit suorahankintana. Valtuuston tahtotila on, että siirtokoulut ovat pystyssä mahdollisimman nopeasti. Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok) lupasi kutsua valtuuston koolle kouluasiassa heti kun tilanne niin vaatii. Myös Akaan kauppunginhallitus käsitelee Viialan kouluasioita seuraavassa kokouksessaan.

Suurin osa oppilaista väistötiloissa

Valtuusto sai kokoukseensa myös sivistysjohtaja Tero Kuusiston selvityksen Kylmäkosken ja Viialan opetus- ja tilajärjestelyistä. Kylmäkoskella Kirkonkylän koulu on rajoitetusti käytössä. 0-3.-luokkalaisten aamu ja iltapäivätoiminta on siirretty koulun muihin tiloihin. Liikuntasali ja teknisen työn opetustila eivät ole toistaiseksi käytössä. Koulussa on 66 oppilasta.

Sivistysjohtaja Tero Kuusisto selvitti valtuustolle tilannetta Kirkonkylän ja Viialan kouluissa. Valtaosa oppilaista opiskelee väistötiloissa.

Viialan Keskustan koulun ja Rasin koulun kaikki 0-2.-luokkien oppilaat ovat tilapäisissä väestörakennuksissa koulun pihapiirissä. Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään myös näissä tiloissa. Rasin koulun 3-5.-luokkien oppilaat ovat väistötiloissa muualla kaupungin tiloissa. Keskustan koulun muut oppilaat käyttävät Hirvialhon koulurakennusta ja sen pihassa olevaa siirtorakennusta.

Käsityön opetusta järjestetään Viialassa tekstiilityön osalta vapaina olevissa luokissa. Teknisen työn tiloja ei tällä hetkellä ole.

Viialan yhtenäiskoulussa on noin 700 oppilasta ja Rasin koulussa luokilla 0-5. oppilaita on 137.

 

Valtuusto keskustelu Viialan                         koulujen tilanteesta vuolaasti

Akaan valtuuston päätöstä valmistelun käynnistämisestä siirtokoulujen saamiseksi Kylmäkoskelle ja Viialaan edelsi vilkas keskustelu, josta kävi selväksi, että vakava tilanne halutaan saada hallintaan ja korjattua. Valtuutetut jakavat kuntalaisten huolen.

Keskustelun aloitti valtuutettu Mika Setälä (kd), joka esitti myöhemmin päätökseksi tulleen lausuman, että siirtokoulua Viialaan hankittaessa huomioidaan myös  sisäilmaoireista sairastuneet oppilaat ja erityisoppilaat. Myös optio 300 oppilaan väistötilatarpeesta otetaan valmistelussa huomioon Setälä esityksestä.

– Nyt on rohkeiden Akaan kaupungin päätösten aika sisäilma-asioiden korjaamiseksi, sanoi valtuutettu Jukka Saari (vas).

Jukka Saari kannatti Mika Setälän esitystä, samoin tekivät Mervi Pulkkinen (kesk,) Heli Einola-Virtanen (ps) sekä Kirsi Vaittinen (sd).

Hirvialho käyttökieltoon?

Valtuutettu Maija Toivonen (kok), joka on myös teknisen lautakunnan puheenjohtaja, kertoi tilanteesta Hirvialhon koululla. Tarkastuksia on tehty ja kuntotutkimusvaade esitetty. Terveysviranomaisilta puuttuu asiakirjoja koulun kunnon määrittelemiseksi. Kuntotutkimuksiakin on tehty. Koulua on korjattukin, mutta koulun sisäilma ei ole kunnossa

– Hirvialhon koulun 28.8. julkaistussa kuntotutkimusraportissa selviää, että ulkoseinien eristeissä on paljon homeita, indikaattorimikrobeita ja bakteereissa on paljon sädesieniä. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetusministeriön ohjeistuksen mukaan ensisijainen korjattava on vaurioituneen materiaalin poisto. Tämä tarkoittaa, että Hirvialhon koulun ulkoseinärakenteet on kauttaaltaan uusittava, sanoi Toivonen.

Valtuutettu Heli Piirainen (vihr) kysyi vs. kaupunginjohtaja Bitta-Liisa Sinivuorelta, koska Hirvialhon koulu tyhjennetään.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole mitään syytä tyhjentää Hirvialhon koulua. Parempaa vastausta en pysty tässä vaiheessa antamaan, sanoi Sinivuori.

Puolueetonta tutkimusta kaivataan

Valtuutettu Harri Rämö (sd) kannatti Mika Setälän tekemiä muutosehdotuksia ja toivoi, että esitykset voitaisiin lisätä yksimielisesti kaupunginhallituksen päätösehdotukseen.

– Tähän kohtuullisen sekavaan ja vaikeaan tilanteeseen kysyn, onko mahdollista selvittää, että Akaan kaupunki pyytää VTT:ltä puolueettoman selvityksen Hirvialhon, Keskustan ja Rasin koulurakennuksista, pohti Rämö.

Myös valtuutettu Timo Saarinen (sd) kannatti Setälän esitystä. Saarinen myös pohdiskeli, mitä uskotaan. Säteilyäkin konteista on jo havaittu.

–  Kyllä me saadaan niistä sellaisia, että ne eivät kelpaa mihinkään. Jos konttien vuokrasopimusta ei jatketa, niin mihin 200 oppilasta laitetaan, kysyi Saarinen.

Valtuutettu  Jaana Saramies (vihr) toivoi, että optio koskisi kaikkia väistötiloja tarvitsevia, ei vain Hirvialhon koulun oppilaita. Valtuutettu Sami Rajalan (kok) mielestä Akaan luottamushenkilöt ovat hyvin heränneet Viialan koulutilanteeseen, mutta kesälläkin olisi voitu tehdä jo jotakin. Nyt mietitään pitempiaikaista ratkaisua Kylmäkoskelle ja Viialaan.

– Puolueettomia tutkimuksia kannattaisin myös minä ja kannatan myös Setälän Mikan esitystä. Tutkimuksia meillä ei ole liikaa, on kolme koulurakennusta ja puhutaan miljoonista euroista, kun jotakin lähdetään tekemään, jatkoi Rajala.

Sami Rajala kertoi olleensa kesän aikana yhteydessä myös Espoon kaupungin tilapalvelut -liikelaitokseen, josta kuulemma mielellään tultaisiin kertomaan, miten he toimivat 40 siirtokoulun kanssa.

Hankinta vie aikaa

Valtuutettu Janita Puomila (kok) ihmetteli siirtokoulujen hankinta-aikataulujen pituutta. Valtuutetut saivat kokouksen kestäessä neljä vaihtoehtoa esittelevän paperin eteensä. Yksityisellä puolella mennään vauhdikkaammin.

– Onko mahdollista mennä suorahankintamenettelyllä, koska saatujen laboratoriotutkimuksien mukaan Hirvialhossa ei ehkä voida olla. Omat lapset ovat siellä koulussa. Näen joka päivä tilanteen ja keskustelen opettajien ja rehtorien kanssa. Tilanne siellä ei ole mitenkään mairitteleva, mietti Puomila.

Valtuutettu Saila Kallioinen (sd) totesi valtuuston iltakoulun perusteella jääneensä ymmärrykseen, että tahtotila on lievittää nopeasti akuuttia tilannetta. Myös taito- ja taideaineet sekä erityisopetus vaativat tilansa.

– Vähän samoilla kysymyksillä olen liikkeellä kuin valtuutettu Puomila. Nyt meille jaetussa sivistystoimen läpyskässä todetaan, että sekavuus edelleen jatkuu eli mikään ei ole muuttunut. Teknisen työn tiloja ei edelleenkään ole, kotitalousluokkien korjaustyöt on keskeytetty, korvaavia tiloja on vuokrattu seurakunnalta jne. Ja jos vaihtoehtoja katsotaan, ollaan keväässä ennen kuin tilanne korjautuu eli käykö niin, että koko vuosi mennään, että meillä ei tekstiilityötä lukuun ottamatta taito- ja taideaineita Viialassa opeteta, kysyi Kallioinen.

Suomen Hankintajuristien lakimies Heikki Mustonen puolestaan selvitti valtuustolle siirtokoulujen hankinta-aikoja. Esittelyssä oli neljä hankintalain ehdot täyttämää vaihtoehtoa. Nopeimmillaan siirtokoulu voisi olla käytössä 1. helmikuuta 2018 alkaen. Kaikki riippuu siitä, minkälaiseksi investoinniksi siirtokoulu tulee. Onko kyseessä kansallinen hanke vai EU-hanke. Myös nopea suorahankinta voi tulla kyseeseen. Akaan kaupunki käyttää tässä asiassa Suomen Hankintajuristien palveluja.

– Suorahankintana on tehty hankintoja. Tietyissä tapauksissa se on hankintalain mukainen. Arviointi tehdään sitä kautta, miten nopeasti on saatu tieto uusien tilojen tarpeesta, siitä, että koulussa ei pystytä toimimaan tai koulun tila on sellainen, että se aiheuttaa terveyshaittaa, kertoi Mustonen.

Tilanne kestämätön

Sivistysjohtaja Tero Kuusisto selvitti valtuutetuille tämänhetkisen tilanteen Kirkonkylän ja Viialan kouluissa.

– Tällä hetkellä Hirvialhon koulussa kuvataidetta ja tekstiilityötä opetetaan yhteisissä tiloissa ja muitakin tiloja hyödyntäen. Tilanne on aikalailla sekava ja vaatii joustoa eri tahojen välillä. Kotitalousluokkien rakennustyöt ovat keskeytyneet ja opetustiloissa on turvauduttu seurakunnan tiloihin. Puhtaasti teknisen työn opetukseen tiloja ei tällä hetkellä ole, kertoi Kuusisto.

Valtuutettu Brita Salminen (vihr) totesi 65 oppilaan pukeutuvan ja säilyttävän tavaroitaan parakeissa 10 neliömetrin tilassa. Täiden leviämisen vaara on ilmeinen. Salminen toivoi myös parakkien wc-tiloja siivottavan paremmin. Epäsiisteissä tiloissa leviävät kihomadot.

Siirtokoulut antavat aikaa päätöksentekoon

Valtuusto keskusteli myös, kuinka pitkäksi aikaa siirtokoulut vuokrataan. Tahtotila on, että varsinaisten koulujen sisäilmaongelmat halutaan ratkaista nopeasti, joten siirtokoulut tulevat olemaan Kylmäkoskella ja Viialassa todennäköisesti ainakin kolme vuotta. Kukaan ei tällä hetkellä osaa sanoa, mikä on Hirvialhon, Keskustan, Rasin ja Kirkonkylän koulutalojen kohtalo.

Kirkonkylän ja Viialan koulujen tilanne keskustelutti myös sosialidemokraatteja. Teknisellä tauolla palaveria pitivät Hilkka Heinonen (vas.), Harri Rantala, Harri Rämö, Inka Loppi, Saila Kallioinen ja Hannu Järvinen.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?