Ikäihmiseltä yritettiin kalastella tilitietoja

Viialassa asuva noin 80-vuotias nainen sai keskiviikkona 23.8. iltakuuden jälkeen 041-alkuisesta numerosta puhelun, joka soittaja esitteli olevansa Tampereen poliisista.

– Soittaja kertoi ilmoittavansa ikävästä asiasta. Tietysti ajattelin, että jotain kauheaa on tapahtunut, puheluun vastannut nainen kertoo.

Poliisiksi esittäytynyt naispuolinen soittaja väitti, että viialalaisnaisen pankkikortti on skimmattu eli kopioitu.

– Soittaja tiedusteli, kuinka paljon minulla on rahaa pankkitilillä. Totesin, etten rupea kenellekään sellaista kertomaan puhelimessa, ja että poliisi voi tulla selvittämään asiaa kotiini. Soittaja intti, miksi en ole yhteistyöhaluinen, enkö ymmärrä omaa etuani ja miksi poliisin täytyy tulla tämän takia, kun puhelimitse asia saataisiin nopeammin pois päiväjärjestyksestä. Soittaja tiesi, että olen osuuspankin asiakas, mutta eihän täällä muita pankkeja olekaan.

Viialalaisnainen kertoo odottaneensa poliisin tuloa kahteen asti yöllä. Hän ei usko soittajan olleen poliisi. Rahakyselyn lisäksi epäilyksiä herättivät syyttely yhteistyöhaluttomuudesta sekä kommentti ”kun tänne on tullut niin paljon ulkomaalaisia, kaikenlaista sattuu, kuten tiedät”.

Rikosylikonstaapeli Hanna Uusitalo Valkeakosken poliisiasemalta arvioi, että kyseessä on ollut tietojen kalasteluyritys. Hän muistuttaa, että poliisi ei puhelimitse kysele pin-koodeja, salasanoja eikä saldoja.

– Tarkoitusperänä on voinut olla saada haltuun kortti tai tietoja, joita voitaisiin käyttää hyväksi. On hyvä, että henkilö on ollut hereillä eikä luovuttanut tietoja.

Uusitalon mukaan lähtökohtaisesti poliisi soittaa 0295-alkuisista numeroista. Rikosylikonstaapeli huomauttaa, että soittajan käyttämät kommentit eivät myöskään kuulu poliisin puhetyyliin.

– Poliisi keskustelee ihmisten kanssa asiallisesti emmekä syyllistä heitä yhteistyökyvyttömyydestä tai etnisen taustan perusteella.

Hanna Uusitalon mukaan vastaavanlaisissa tapauksissa kannattaa pyytää soittajaa kertomaan nimensä ja edustamansa poliisilaitos.

– Kun soittaa poliisin valtakunnalliseen vaihteeseen ja pyytää yhdistämään sen nimiselle henkilölle, voi varmistaa, onko sellainen ihminen olemassa, joksi soittaja on itsensä esitellyt.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?