Kaikki hoito tekniseen toimeen

Akaa on taas toteuttamassa viimevuotisen säästökomppanian laatiman pitkän listan yhtä kohtaa. Päivähoito siirtyy perusturvatoimesta sivistystoimen alle. Säästöjä toimenpiteen on arvioitu tuovan nolla euroa, mutta yhtä kaikki syksyn lehdet kellastuvat pian, ja lähtökuopissaan olevan muutoksen pitäisi tapahtua jo vuoden vaihtuessa.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mukaan muutos vaikuttaa sivistysjohtajan toimenkuvaan ja palkkaan, päivähoidon organisaatioon, päivähoidon henkilöstön toimenkuviin tai kenties päivähoidon esimiesten lukumäärään. Lisäkuluja siis ainakin tulee, ja säästöjäkin, jos joku aluevastaavista siirretään käytännön päivähoitotyöhön ja yksi tai useampi lastentarhanopettaja voidaan jättää palkkaamatta.

Toimenkuvan muutosta ja palkankorotusta odottava sivistysjohtaja Jukka Oksa sanoo, että kyse on ennemminkin hallinnollisesta muutoksesta, mikä ei asiakkaalle juurikaan näy. Oksan mukaan nyt vasta kartoitetaan ja mietitään, mitä muutos käytännössä tarkoittaisi. Onhan tässä tosiaan muutama kuukausi aikaa.

Kun uusi laki sosiaali- ja terveyspalveluista saadaan sorvattua, maa jaetaan viiteen osaan. Kullakin sote-alueella palvelujen tuottamisvastuu on kuntayhtymällä tai yhdellä kunnalla, esimerkiksi yksistään Tampereen kaupungilla. Kuntayhtymä tai kunta päättää, keneltä hoito- ja hoivatyöt ostetaan eli kuka tai mikä ne missäkin päin sote-aluetta järjestää. Vanhuksia, sairaita ja terveitä voi hoitaa jatkossa esimerkiksi oman kaupungin työntekijä, järjestäjäkunnan tai -kuntayhtymän työntekijä, paikallisen yhdistyksen työntekijä tai yksityisen yrityksen työntekijä.

Kaupunginjohtaja Viitasaari näkee, että siirtämällä Akaan päivähoito sivistystoimelle se saadaan suojaan sote-uudistukselta. Onko tosiaan on niin, että sote-alueelle siirtyvät palvelut määritellään sen mukaan, ovatko ne alueen jäsenkunnissa perusturvatoimen alla? Jos on, ja Akaa haluaa edelleen tuottaa myös omat terveydenhoitopalvelut ja vanhustenhuollon, kannattaa ne ja kaikki muu tarvittava siirtää esimerkiksi teknisen toimen alle. Sinnepä ei hallin hammas eikä metsämiehen ansa yllä milloinkaan.

 

Känniset kuuluttamossa

Toijalan Pallo -49 ja Viialan Peli-Veikot yhdistivät tälle kaudelle aikuisjalkapallotoimintansa. Nelosdivaria pelataan Toijalan Pallon nimellä ja viitosta Peli-Veikoilla. Fuusiolla haluttiin turvata riittävä pelaajamäärä molemmilla tasoilla ja hakea yhteisvoimin nousua ylempiin sarjoihin.

Akaan jalkapallojunioreille puolestaan haluttiin antaa mahdollisuus pelata oman kaupungin edustusjoukkueessa joko ViiPV:n tai Topan riveistä nousten tai paluumuuttajana esimerkiksi Hakan tai tamperelaisseurojen organisaatiosta.

Aika näyttää, houkutteleeko aikuisten miesten esimerkki viheriöllä yhä useampia junioreita palloiluharrastuksen pariin. Yksi on kuitenkin varmaa jo nyt. Mikäli pikkupoikien kansoittamalla Viialan Haihunkosken kentällä pelien kuulutukset hoidetaan jatkossakin humalassa, ja kuulutuskopista näkyvät suurimman osan aikaa vain mikrofoni ja oluttölkkien rivi, on ihan turha puhua minkäänlaisesta vakavasti otettavasta seuratoiminnasta millään muullakaan sektorilla. Peli-Veikkojen viimeperjantaisesta 5–0-voitostakin olisi nauttinut enemmän, jos maalintekijöiden nimistä olisi saanut selvää.

Yksi kommentti

  1. HeliP

    Toivottavasti kj ei ole toisissaan perustellut päivähoidon siirtoa osaksi sivistystoimen sote-uudistushöpinöillä. Jo ennen valtuustokauden alkua oli selvää, että siirtyminen osaksi sivistystoimea toteutetaan tällä valtuustokaudella. Siitä yksinkertaisesta syystä, että päivähoito on varhaiskasvatusta ja valtakunnallisestikin halutaan irti siitä ikiaikaisesta luulosta, että päivähoito koostuu ainoastaan perushoidosta – sitäkään yhtään väheksymättä. Siksi on käsittämätöntä, että meillä Akaassa muka perustelut olisivat sote-uudistukseen liittyviä. Joillain on sillon mennyt puurot ja vellit sekaisin…

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?