”Nyt on valitusten tie käyty loppuun” – kaupunki valmistautuu Mäntymäen myyntiin

Mäntymäen vanhainkodin myynti Esperi Care Oy:lle on odottanut korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, jonka Akaan kaupunki sai 6. syyskuuta.

Akaan kaupunki valmistautuu myymään Mäntymäen vanhainkodin palvelut ja rakennuksen viimevuotisen tarjouskilpailun voittaneelle Esperi Care Oy:lle. Perusturvajohtaja Elina Anttila on ollut yhteydessä yritykseen, missä selvitellään parhaillaan heidän aikataulujaan.

Anttilan mukaan Esperi Caren kanssa ei ole puhuttu mahdollisista korvausvaatimuksista kaupan viivästymisen vuoksi.

– Ei heidän taholtaan ole noussut mitään sellaista, Anttila kertoo.

Akaan kaupunginhallitus päätti Mäntymäen myynnistä useamman käsittelyn ja valtuustossa käyttämisen jälkeen joulukuussa 2017. Timo Saarinen (sd) ja Jukka Ahonen (Ryhmä 2020, ent. kesk) tekivät kuitenkin päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja sen jälkeen valituksen ensin hallinto-oikeuteen ja sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen viime joulukuussa ja hallinto-oikeus valituksen tämän vuoden huhtikuussa. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa kaksikon valitus hylättiin 6. syyskuuta.

Sekä hallinto-oikeuden että kho:n perustelu oli, että kaupunginhallituksen päätös koskee julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain soveltamisalaan kuuluvaa hankintaa, joten kyse oli markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvasta asiasta.

Markkinaoikeuteen Saarinen ja Ahonen taas eivät voi asiasta valittaa.

– Asia ei koske Saarista ja Ahosta julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 145 §:ssä tarkoitetulla tavalla, eivätkä he näin ollen voi saattaa tätä markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaa hankinta-asiaa markkinaoikeuden käsiteltäväksi, korkein hallinto-oikeus totesi päätöksensä perusteluissa.

Akaan kaupunki on joutunut rukkaamaan tämän vuoden talousarviota, koska myynnin viivästyminen aiheutti kaupungille 300 000 euron odottamattomat menot Mäntymäen toiminnan pysyessä omana työnä. Myös yli miljoonan euron myyntituloja on jouduttu odottamaan koko vuosi.

Akaan vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori on tyytyväinen, että kaupunginhallituksen päätös sai lainvoiman, ja kaupat voidaan tehdä.

– Nyt on valitusten tie käyty loppuun. Kaikki mitä päätöksen perusteella saadaan, on pelkkää plussaa tässä taloudellisessa tilanteessa. Raha on aina tervetullutta, vs. kaupunginjohtaja Sinivuori kommentoi Saarisen ja Ahosen valituksia ja niistä aiheutunutta viivettä.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?