Kyteekö kapina?

Sosiaali- ja terveysasiat eivät kuulu tasavallan presidentin toimialaan. Toki hän voi niistä mieltä olla, mutta maan hallitus näitä asioita hoitaa. Sote-uudistuksesta on jälleen kerran nousemassa täysi rähinä. Valinnanvapauslaki on lausuntokierroksella ja lausuntojen antamiseen on aikaa joulukuun puoliväliin. Jo nyt tiedetään, että kaikkien päätä ei silitetä.

On tavallaan sääli, että presidentin vaalien tenteissä ei sotesta voida puhua mitään, sillä kansa ei muusta puhua haluaisikaan. SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen poikkesi lauantaina Akaassa ja on aistinut tämän. Viialan työväentalolle hänet oli kutsunut Akaan Wanhat Toverit, jonka keskustelutilaisuudet ovat poikkeuksetta hyvin ajankohtaisia ja teräviä.

Työväentalolla oli vaikeaa keskustella presidentin tehtävistä, niistä kun ei tunnu kellään olevan mielipidettä. Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa maan hallituksen kanssa. Piste. Nyt kun meillä istuu ulkopoliittisesti heikko hallitus, vaikuttaa siltä, että muita kuin presidentti ei ulkopolitiikassa toimisikaan. On ollut näyttäviä ja asiasisältöisiä valtiovierailuja. Presidentti on myös näkynyt maassa ja maailmalla. Nato-haukkoja toverit haukkuivat ja sekin muistettiin, että Aunuksen retkistä on istuva puolustusministeri kirjan kirjoittanut.

Wanhat Toverit halusivat puhua sotesta ja saivat Tuula Haataisesta hyvän kaverin. Raimo Järvinen oli kuunnellut Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajan Anna-Maja Henriksson lauantaisen televisiohaastattelun. Puheenjohtaja Henriksson toivoi, että soten valmistelussa otettaisiin aikalisä, koska monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että valinnanvapauslaki voimaan astuessaan vie hankkeen kiville.

Samaa mieltä Henrikssonin kanssa oli Raimo Järvinenkin ja ehdotti, eikö presidenttiehdokkaiden pitäisi nostaa sotekin keskusteluun. Järvinen haluaisi kapinaakin asiasta. Tuula Haatainenkin ilmiselvästi haluaisi puhua sotesta nykyistä enemmän. Sosialidemokraatteja hiertää se, että hallituksessa keskusta on kokoomuksen niskalenkissä: jos ei tule valinnanvapautta ei tule maakuntia. Yhä voimakkaammin siellä ja täällä kysellään, mihin Suomessa tarvitaan maakuntia.

Terveyspalvelujen yksityistäminen on vasemmistolle paha paikka. Akaan valtuuston varapuheenjohtaja Timo Saarinen sanoi suoraan, että Suomeen ollaan luomassa järjestelmää, jossa verovarat kipataan kansainvälisiin yhtiöihin. Saarinen kertaisi Mäntymäen vanhainkodin kohtalon. Tuula Haataisella taas ei ole yksityisiä palveluita mitään vastaan, kunhan ne säilyvät pääsääntöisesti julkisen vallan järjestäminä. Verovaroin ei ole tarkoitus tehdä voittoa.

Viialan työväentalolla aisti selkeästi osallistujien huolen paikallisista terveyspalveluista soten tulon jälkeen. Varakas pärjää aina, mutta miten käy vähävaraisille. Tällä hetkellä sosialidemokraatit ovat oppositiossa ja häviävät aina äänestyksissä. Ammattiyhdistysliikkeestäkään ei ole enää apua, kun todella hyväpaikkaiset liittojohtajat ovat unohtaneet köyhät.

Tuula Haatainen kyllä sanoi, että nyt on repeilyä ilmassa jo hallituksenkin riveissä. Kuntien huoli heijastuu kansanedustajista. Lappiin on syntymässä Länsi-Pohjan sote yksityisen Mehiläisen pyörittämänä. Haatainen toivoi myös laajaa äänekästä kansalaiskeskustelua sotesta.

Wanhojen Toverien puheenjohtaja Aarre Nord ennusti, että sote tulee, mutta vuotta hän ei sanonut. Tuula Haatainenkin on soten kannalla, koska nykyiset perusterveyspalvelut eivät kaikkialla toimi. Nyt valinnanvapaus uhkaa tuhota suomalaisen terveydenhuollon kruununjalokiven, erittäin hyvin toimivan erikoissairaanhoidon.

Voihan olla, että ilta Viialan työväentalolla oli jonkinmoisen kapinan esinäytös. Sieltähän on ennenkin lähdetty.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>