Mielipide: Taloutta ei saa tasapainottaa lasten ja nuorten kustannuksella

Akaan talouden tasapainottamisohjelman mukaan koulujen luokkakokoja on tarkoitus kasvattaa niin, että 1–2-luokilla on enintään 25 oppilasta, 3–9-luokilla enintään 32 oppilasta. Hintalappu tälle säästölle vuosille 2017–2019 on 495 000 euroa/vuosi.

Akaan Seudun järjestämässä vaalipaneelissa torstaina 30.3. käytiin keskustelua luokkakoon suuruudesta ja niiden lieveilmiöistä. Kävi ilmi, että Akaan kouluissa on tunneilla häirintää ja opiskeluun on vaikea keskittyä ja että useat oppilaat voivat erittäin huonosti. Säästöohjelman mukaan muun muassa sijaisia ei muutaman päivän sairauspoissaolojen takia saa palkata.

Inkluusion mukaan kaikki oppilaat kuitenkin käyvät koulua yhdessä, yhteinen opetus pitää järjestää oppilaiden yksilöllisten edellytysten mukaisesti ja jokaisen tulee tuntea olevansa hyväksytty ja arvostettu kouluyhteisössä. Herää kysymys, miten järjestetään oppilaiden yksilöllisten edellytysten mukainen opetus yli 30 oppilaan luokassa, jossa on lisäksi häiriökäyttäytymistä ja kyky omaksua asioita oppilaiden välillä vaihtelee suuresti ?

Häiriökäyttäytymisen lisäksi ylisuurissa luokissa on lähes mahdotonta huomata, mikäli siellä on kränää ja kiusaamista oppilaiden välillä. Akaan koulut ovat mukana KiVa Koulu -ohjelmassa, jonka tärkein tavoite on vähentää koulukiusaamista ja vahvistaa positiivista ryhmähenkeä kouluissamme. Kuitenkin kuulee, että Akaan kouluissa eri tasoista kiusaamista esiintyy liian paljon – jo yksikin tapaus on liikaa. Jokainen lapsi ja nuori on yksilö ja kokee kiusaamisen eri tavalla. Se mikä on toiselle harmitonta läppää, ei sitä taasen ole toiselle. Kuulee myös puhuttavan, että asioihin ei aina puututa riittävän ajoissa.

Pahimmassa tapauksessa lapsi tai nuori ei kestä enää olla koulussa ja vaara syrjäytyä kasvaa.

Tässä on nyt kaksi asiaa, jotka jollain tavalla liittyvät toisiinsa ja aiheuttavat mitä erilaisempia ilmiöitä – levottomuutta, väsymystä, turhautumista, pahaa mieltä, stressiä – niin lapsille ja nuorille kuin heidän vanhemmilleen sekä koko opetushenkilökunnalle.

Taloutta pitää tasapainottaa, mutta ei lasten ja nuorten kustannuksella.

…”miten itkevät lapset maailman rannoilla ja merien yllä savuavat sydämet”…

Sari Lapinleimu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?