Eveliina Kiiski aloitti Akaan vanhus- ja vammaistyönjohtajana

Kaupungin säästökuuri näkyy vanhus- ja vammaistyössä

Vanhus- ja vammaistyön johtaja Eveliina Kiiski on ensimmäisten työviikkojen aikana tutustunut eri vanhus- ja vammaistyön yksiköihin Akaassa ja Urjalassa. Kiiski työskentelee yhden päivän viikosta Urjalassa.

Vanhus- ja vammaistyön johtaja Eveliina Kiiski on ensimmäisten työviikkojen aikana tutustunut eri vanhus- ja vammaistyön yksiköihin Akaassa ja Urjalassa. Kiiski työskentelee yhden päivän viikosta Urjalassa.

Eveliina Kiiski on helmikuun alussa aloittanut Akaan kaupungin uutena vanhus- ja vammaistyön johtajana. Tehtävään kuuluvat myös samaa yhteistoiminta-aluetta olevan Urjalan kunnan vanhus- ja vammaispalvelut. Kiiski seuraa virassa vammaistyön johtajaksi Lempäälään siirtynyttä Leila Haakanaa.

Vähemmän käsipareja hoitotyössä

Kiiski aloittaa työnsä tilanteessa, jossa kaupungissa toteutetaan valtuuston hyväksymää laajaa talouden tasapainottamisohjelmaa. Kiisken mukaan vanhustenhuollossa suurimpiin muutoksiin kuuluu henkilöstömitoituksen pienentäminen 0,58:sta 0,55:een.

– Arjessa tämä näkyy siten, että esimiehet osallistuvat entistä enemmän hoitotyöhön ja jokaista sairaslomasijaisuutta arvioidaan kriittisesti, Kiiski toteaa.

Vanhus- ja vammaistyön johtajan mukaan samaan aikaan tavoitteena on käydä läpi päivittäisen hoitotyön prosesseja ja miettiä, miten työtä voitaisiin tehdä niin, että aikaa jäisi mahdollisimman paljon asiakastyöhön.

– Työn sisällön kehittämisellä pyrimme siihen, että hoidon laatu ei heikkenisi. Paljon on kiinni myös palveluasenteesta. Mutta kyllähän se on totta, että kun käsipareja on vähemmän, asiakas joutuu odottamaan hoitajaa pidempään.

Kaupungin säästökuuri on lopettanut Viialasta Päiväkeskus Päivikin, jossa on käynyt kotona asuvia vanhuksia aterioimassa, peseytymässä ja tapaamassa toisiaan.

– Palvelut on pyritty järjestämään muissa toimipisteissä. Pesut hoidetaan entistä enemmän kotona, jos siihen on tilat. Jos tiloja ei ole, käytetään Havulinnan saunatiloja, vanhus- ja vammaistyön johtaja kertoo.

Säästöpaineet tarkoittavat myös tiukennuksia omaishoidon tuessa sekä vammaispalvelulain kuljetuspalveluissa. Vammaispalveluissa toinen sosiaalityöntekijän toimi on jätetty täyttämättä. Viialassa Karpinmäen palvelutalossa vuokralla toimiva kehitysvammaisten ryhmäkoti lakkaa, kun kaupungin oma kehitysvammaisten asumisyksikkö Savolakoti valmistuu Toijalaan.

Kerhotyyppistä päivätoimintaa suunnitteilla

Vanhus- ja vammaistyön johtajan Eveliina Kiisken mukaan taloustilanteesta huolimatta tavoitteena on turvata vanhustenhuollossa ennalta ehkäisevät palvelut.

– Palveluohjauksen ja terveysneuvonnan avulla sekä kotihoitoa tehostamalla pyritään siihen, että ihmiset pystyisivät olemaan kotona pidempään.

Suunnitteilla on myös kerhotyyppistä päivätoimintaa kotona asuville vanhuksille yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa.

– Yhtenä tärkeänä asiana siihen liittyy muistisairauksien varhainen huomioiminen, Kiiski kertoo.

Ammatillinen kehittyminen toi Akaaseen

35-vuotias Eveliina Kiiski työskenteli ennen Akaata johtavana hoitajana Härkätien sosiaali- ja terveyspalveluissa. Härkätien yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Varsinais-Suomen kunnat Lieto, Koski Tl ja Marttila. Hän on hoitanut väliaikaisesti myös terveyspalvelujohtajan tehtäviä. Kiiski on aiemmin työskennellyt osastonhoitajana Loimaalla sekä työterveyshoitajana Huittisissa.

Kiiski on valmistunut terveystieteiden maisteriksi pääaineenaan hoitotiede, minkä lisäksi hän on sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja.

– Akaaseen minut sai hakemaan ammatillinen kehittyminen. Vanhus- ja vammaistyön johtajan virka antaa mahdollisuuden johtaa laajaa tulosaluetta. Lisäksi vanhus- ja vammaistyö kiinnostaa minua sisällöllisesti, hän perustelee.

Yksi tulevista tehtävistä on ikääntyneen väestön tukemiseksi laaditun suunnitelman päivittäminen uuden vanhuspalvelulain hengen mukaiseksi. Parhaillaan meneillään on jo laitospaikkojen muuttaminen tehostetun palveluasumisen paikoiksi. Viimeisimpänä tehostetun palveluasumisen yksiköksi on muuttunut Havulinnan vanhainkoti ja parhaillaan muutos on menossa Viialassa Mäntymäen vanhainkodissa, joka siirtyy kokonaan tehostetun palveluasumisen yksiköksi vuoden 2017 alusta.

Sadan kilometrin työmatka säilyi

Eveliina Kiiski kulkee töihin Akaaseen Huittisista, mutta käytössä on myös Viialasta hankittu vuokra-asunto. Huittisista Akaaseen työmatkaa kertyy satakunta kilometriä.

– Olen tottunut ajamaan. Lietoon oli yhtä pitkä työmatka, Kiiski sanoo.

Eveliina Kiisken perheeseen kuuluu mies ja 6-vuotias poika. Vapaa-ajalla vastapaino työlle löytyy lenkkipolulta.

9vanhustyönjohtaja2 9vanhustyönjohtaja1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?