Mielipide: Leikkausten aika on ohi

Ensimmäinen valtuustokauteni varsinaisena valtuutettuna lähenee loppuaan. Uskon, että monelle pidempäänkin valtuustossa vakituiseen istuneelle tämä on ollut yksi haastavimmista Akaassa (mukaan lukien Kylmäkoski, Toijala ja Viiala). Valtuustossa on käsitelty tämän valtuustokauden aikana kaksi suurta talouden tasapainottamispakettia kovine leikkauksineen. Lisäksi on päätetty uuden hyvinvointikeskuksen rakentamisesta, Keskustan koulun remontista, Toijalan vuodeosaston lopettamisesta ja paljon muuta. Kaiken lisäksi nyt vielä lopuksi on tämä yleisesti tiedossa oleva ”kaupunginjohtajahässäkkä”. Kaupunginjohtaja-asiaa en tässä viitsi enempää kommentoida, mutta muutaman muun näkökulman haluan tuoda esiin.

Keskustan koulun tilanne on tiedossa ja paljon on väännetty siitä, olisiko remontin sijasta pitänyt rakentaa uutta. Nyt kun vihdoin on alkanut tulemaan tietoa syistä, miksi koulu ei edelleenkään ole kunnossa, näyttää siltä, että ainakin pääosa virheistä ovat sellaisia, että olisi ollut aivan sama, olisiko rakennettu uutta vai korjattu vanhaa, niin tilanne olisi sama. Nyt on vaan yksinkertaisesti niin, että niin Keskustan koulun osalta kuin kaikkien muidenkin kaupungin koulujen ja päiväkotien osalta pitää tehdä viimeisen päälle tarkat kuntotutkimukset ja niiden perusteella tarvittavat tapauskohtaiset toimenpiteet, mikäli aihetta on.

Leikkausten seurauksena monet kaupungin toiminnot ovat heikentyneet. Luokkakoot ovat kasvaneet ja vanhuksia hoidetaan entistä pienemmillä resursseilla. Työntekijät ovat entistä kovemmalla ja oppimisen taso on suuressa vaarassa laskea suurissa luokissa. Myös vanhusten oikeus arvokkaaseen elämään on vaarassa heikentyä. Mikäli tarvetta on, tulee näihin epäkohtiin puuttua esimerkiksi lisäämällä opetusryhmiä ja hoitajamitoitusta.

Leikkaukset ovat myös heikentäneet vapaa-aikapuolen toimintoja esimerkiksi ylityökiellon vuoksi. Jätin helmikuun valtuustossa valtuustoaloitteen (19 muuta allekirjoittajaa), että talviliikuntapaikkojen hoitoa parannettaisiin niin, että auraukset ja jäädytykset voidaan tehdä silloin, kun niille tarvetta on. Mielestäni kaupunkiin tulisi palkata myös vapaa-aikasihteeri hoitamaan liikunta- ja kulttuuriasioita, jotta näitä osa-alueita voitaisiin myös kehittää ja että olisi osoittaa yksi tietty työntekijä hoitamaan yhteistyöasioita muun muassa kolmannen sektorin kanssa näillä toimialoilla. Näin myös nuorisosihteeri pystyisi antamaan täyden työpanoksensa nuorisotoimelle, jossa tehtävää todellakin riittää.

Helmikuun valtuustossa valtuutettu Arja Raiski jätti myös hyvän valtuustoaloitteen parinkymmenen muun allekirjoittajan kanssa koskien erityisryhmien ja ikääntyneiden liikuntaryhmien/kuntosaliryhmien toiminnan turvaamista tulevaisuudessa. Tällä hetkellä kaikki halukkaat eivät mahdu kuntosaliryhmiin, joita erityisliikunnanohjaaja yksin vetää, koska kysyntä on niin suurta. Jotta kaikki halukkaat pääsisivät mukaan, täytyy ryhmiä saada lisää ja siksi tulisi palkata erillinen ohjaaja näille ryhmille. Tämä on ehdottoman tärkeää, sillä tutkitusti liikkuminen ja kuntoilu parantavat muun muassa tasapainoa ja näin pienentävät kaatumisriskiä esimerkiksi liukkailla. Mitä maksaa? No, yksi ainoa lonkkaleikkaus maksaa suunnilleen saman kuin mitä ohjaajan palkkaaminen vuodeksi.

Jouni Salonen

valtuutettu (sd)

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?