120-vuotias Viialan VPK juhlii marssien

Petri Mattila on ollut 28 vuotta mukana Viialan VPK:ssa. Palomiehen varusteet odottavat lähtövalmiina paloasemalla.

Petri Mattila on ollut 28 vuotta mukana Viialan VPK:ssa. Palomiehen varusteet odottavat lähtövalmiina paloasemalla.

Viialan VPK viettää 120-vuotisjuhlaa lauantaina 20. elokuuta. Juhlapäivän kunniaksi VPK järjestää palokuntamarssin, joka lähtee liikkeelle Viialan kirkolta kello 13. Tampereen VPK:n soittokunnan johdolla kulkue jatkaa Keskuskatua pitkin Kirkkokadulle ja edelleen Viialan paloasemalle. Keskuskatu on suljettu marssireitin osalta noin puolen tunnin ajan.

Kulkueessa nähdään VPK-historiaa, sillä mukana ovat yli sata vuotta vanhat, sammutuskäytössä olleet hevosvetoiset rattaat.

– Hevonen hankittiin lähitalosta hälytyksen tullessa. Jos tänä päivänä joutuisi lähtemään tällaisella kalustolla, olisi se aika hidasta, toteaa Viialan VPK:n puheenjohtaja Petri Mattila.

Palokuntamarssin jälkeen juhlat jatkuvat kutsuvierastilaisuudella VPK:n omistamalla Metsälinnan tanssilavalla. Juhlapuheen tilaisuudessa pitää pelastusjohtaja OlliPekka Ojanen.

Kauppiaat ja käsityöläiset asialla

Viialan vapaapalokunta perustettiin Siukolan talossa Haihunkoskella 25. maaliskuuta 1896 noin 30 osanottajan läsnä ollessa. Palokunnan perustamista ajoivat erityisesti Viialan maanviljelijät, kauppiaat ja käsityöläiset eli ne, joilla oli paljon menetettävää tulipalon sattuessa.

Ennen VPK:ta Viialassa toimi jo Akaan höyrysahan palokunta, joka perustettiin vuonna 1882. Sahan palokunnan toiminta oli ilmeisesti 1890-luvulla vähäistä, mikä vauhditti VPK:n perustamista.

Nuorisotoiminta on vireää

Viialan VPK:n sai viime vuonna Virroilta sammutusauton, joka korvasti Viialan kunnan aikaisen auton. - Auto ei ole uusi, mutta uudempi kuin vanha. Nyt meillä on paloauto, ennen leikkiauto, Viialan VPK:n puheenjohtaja Petri Mattila toteaa.

Viialan VPK:n sai viime vuonna Virroilta sammutusauton, joka korvasti Viialan kunnan aikaisen auton. – Auto ei ole uusi, mutta uudempi kuin vanha. Nyt meillä on paloauto, ennen leikkiauto, Viialan VPK:n puheenjohtaja Petri Mattila toteaa.

Viialan VPK:ssa on noin sata jäsentä. Palokunnassa toimivat sammutus-, nuoriso-, nais- ja veteraaniosasto sekä huvitoimikunta. Sammutusosastoon kuuluu vajaat parikymmentä palokuntalaista – miehisessä joukossa on myös muutama nainen sekä savusukeltajia. Ikähaarukka on parikymppisestä 55-vuotiaaseen.

Viialan VPK:n puheenjohtaja Petri Mattila kiittelee palokunnan nuorisotoimintaa vireäksi. Kesän jälkeen ensimmäisiin harjoituksiin osallistui 13 nuorta.

VPK:lla on paikkansa pelastajana

Viialan VPK toimii Pirkanmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana. Viime vuonna hälytyksiä oli kuutisenkymmentä ja tänä vuonna niitä on ollut jo seitsemänkymmentä. Parhaimmillaan hälytyksiä on ollut 280. Tuolloin VPK:ta työllistivät erityisesti automaatit.

– Tänä vuonna on ollut tulipaloa, eläimen pelastamista ja kaikennäköistä liikenneonnettomuutta. Noin kolmasosa hälytyksistä on ensivastetehtäviä, kertoo VPK:n puheenjohtaja Petri Mattila.

Akaan kaupunki maksoi Pirkanmaan pelastuslaitoksen toiminnasta Tampereen kaupungille viime vuonna vajaat 1,2 miljoonaa euroa. Viialan VPK saa pelastuslaitokselta korvausta noin 60 000 euroa vuodessa.

– VPK on pelastustoimeen tärkeä lisä, jonka pelastuslaitos haluaa pitää riveissään. Juhlapäivänäkin autot ovat kaiken aikaa lähtövalmiudessa, Mattila kertoo.

Paloasema kuntoon talkoilla

Viialan VPK:lla on käytössään myös alumiinivene, joka tuli pari viikkoa sitten remontista. Vene kulkee 40 hevosvoiman moottorilla. Viime kesänä venettä tarvittiin 3-4 kertaa.

Viialan VPK:lla on käytössään myös alumiinivene, joka tuli pari viikkoa sitten remontista. Vene kulkee 40 hevosvoiman moottorilla. Viime kesänä venettä tarvittiin 3-4 kertaa.

VPK:lla on oma miehistönkuljetusauto, mutta säiliöautoa, sammutusauto ja vene ovat Pirkanmaan pelastuslaitoksen omaisuutta. Viialan paloaseman VPK osti omakseen kuutisen vuotta sitten Akaan kaupungilta.

– Kun Hirsikankaalle suunniteltiin uutta paloasemaa, pelastuslaitos olisi halunnut meidät sinne, mutta koska meillä on monta osastoa, matka olisi ollut pitkä ja tilat pienet, päädyimme esittämään Akaan kaupungille Viialan paloaseman ostoa. Pelastuslaitos luopui visiostaan kynsin hampain, Mattila kertoo.

Mattilan mukaan Viialan paloaseman tilat ovat edelleen toimivat. VPK remontoi tilat talkoilla ja Pirkan Helmen kautta saadulla avustuksella kolmisen vuotta sitten.

Lähde: Esko Korkeamäki: Sata tulista vuotta

Viialan VPK:n palokuntamarssilla nähdään nämä yli satavuotiaat ruiskunkuljetuskärryt. Hevonen kärryjen eteen tulee Toijalasta.

Viialan VPK:n palokuntamarssilla nähdään nämä yli satavuotiaat ruiskunkuljetuskärryt. Hevonen kärryjen eteen tulee Toijalasta.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?