Kiitos Sommelo-kuoron juhlakonsertista

Olimme lauantaina 21. toukokuuta Toijalan Nuorisoseuran Sommelo-kuoron 40-vuotisjuhlakonsertissa-

Kimmoke matkaamme löytyy Varpu Hyytiäisen osallisuudesta Sommelo-kuoron toimintaan. Hän on tavallaan  Orimattilan lähetti paikkakunnallanne ja edustaa edesmenneen isänsä Juhani Torniaisen ja äitinsä Rauni Torniaisen vahvaa musiikillista geeniperintöä, jota allekirjoittanutkin on saanut kokea Orimattilan Mieslaulajien riveissä 45 vuoden ajan. Lisäksi Varpun isä opetti lapsiamme pianonsoiton saloihin.

Kevätkonsertti oli lauluvalinnoiltaan monipuolinen ja vaativa. Konserttiin ei ole lähdetty pienin toivein. Teoksien erilaisuus ja tulkintojen asettamat vaatimukset kuorolaisille olivat korkeat. Seurasin korva tarkkana jokaisen teoksen esitystä ja yllätyin positiivisesti kuorolaisten musiikillisesta tasosta sekä eläytymiskyvystä, mitä näissä teoksissa vaadittiin.

Solistitehtäviä hoitaneet laulajat Katri Paavilainen ja Sanna Maiche eivät olleet ensi kertaa k. o. tehtävissä, niin vapautuneesti ja kauniisti he osansa esittivät.

Kuoron taiteellinen johtaja Juha Holma on monipuolinen, lahjakas musiikkimies ja varmasti vaativa kuoron-johtajaksi, joka osaa asettaa korkean vaatimustason ja innostaa kuorolaiset sen saavuttamaan. Tässä kuullussa konsertissa tulimme siitä vakuuttuneiksi.

Sekakuorojen aika yleinen ongelma maaseutukaupungeissa on mieslaulajien vähyys. Sommelo-kuorossa seisoi 10 miestä. Heidän äänellinen osuutensa oli noin yksi neljäsosa naisiin nähden. Siitä huolimatta he hoitivat osansa kiitettävästi. Heitä luonnollisesti auttoi heidän selkänsä takana ollut tukeva seinä.

Sommelo-kuoron konsetti yllätti korkealla tasollaan sekä vanhan kuoromiehen että luultavasti koko yleisön. Konsertti antoi lauantai-iltapäivälle heinon ja ylevän tarkoituksen.

 

Pertti Sahlberg

Orimattila

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?