Sommelo-kuoro järjestää joulukonsertin Viialan kirkossa – Lähes 50-vuotiaassa kuorossa on yhä mukana yksi alkuperäisjäsen

Sekakuoro Sommelo on aloittanut kansanmusiikin esittämisellä, mutta nykyisin ohjelmisto on laajentunut hyvinkin monipuoliseksi. Kuoroon liittymistä harkitsevat voivat tulla seuraamaan kuoron harjoituksia keskiviikkoisin kello 18.30-21.00 Toijalan Sampolaan. Kuva Sommelo-kuoro.

Tänä vuonna Viialassa järjestettävä joulukonsertti on lähes 50-vuotiaan Sommelo-kuoron pitkäaikainen perinne.

– Konsertti alkaa kello 19. Konsertin kappalevalinnoissa on pyritty monipuolisuuteen. Sommelon konserteissa on aina jokin punainen lanka, niin tälläkin kertaa, kuoroon vuodesta 1989 kuulunut Varpu Hyytiäinen kertoo.

Monipuolisuus näkyy myös laulukielissä. Joulukonsertissa lauletaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Konsertin ensimmäinen kappale on ukrainalaisen säveltäjän käsialaa. Immi Hellén on sanoittanut joulukonsertissa kuultavista lauluista kolme, mukana on myös pari Sibeliuksen sävellystä.

– Meillä on aina mukana jokin uudempikin kappale, tänä vuonna joulukonsertissa kuullaan uusi kappale nimeltään Metsän kaunein puu, Hyytiäinen ja muutama vuosi sitten kuoroon liittynyt Laura Franssila kertovat.

Liput konserttiin maksavat 15 euroa. Tulot ohjataan kuoron toiminnan pyörittämiseen.

– Tuloista maksetaan kuluja kuten Viialan kirkon vuokra. Toivottavasti paikalle saadaan paljon väkeä, Hyytiäinen ja Franssila toivovat.

Tämän vuoden joulukonsertti toteutetaan Sommelon omin voimin, mutta joulukonsertteja on järjestetty yhdessä myös nimekkäiden artistien kanssa. Esimerkiksi Petri Laaksosen kanssa on esiinnytty jopa kolme kertaa. Viime jouluna konsertti toteutettiin Juho Stenin kanssa

– Hänkin on Sommelon kasvatteja. Nyt hän on mukana Tampereen Oopperan La Traviatassa.

Joulukonsertin pitopaikka on vaihdellut. Viialan kirkon vahvuuksina kaksikko pitää hyvää akustiikkaa ja kirkon tunnelmallisuutta.

Mukaan mahtuu uusia jäseniä

Uudet jäsenet ovat tervetulleita Sommeloon. Hyytiäinen ja Franssila kuvaavat kuoron porukkaa kivaksi ja laajaskaalaiseksi.

– Kuoron imusta kertonee jotakin se, että vuonna 2026 vietetään kuoron 50-vuotisjuhlaa ja meillä on edelleen mukana alkuperäisjäsen Aila Kivelä. Moni jäsenistä on ollut mukana yli 30 vuotta. Sommelo on sekakuoro, jossa lauletaan laidasta laitaan, tyypillistä ohjelmistoa ei oikeastaan ole, Hyytiäinen kertoo.

Sommelon toiminnassa on mukana useita pariskuntia. Laura Franssila lähti mukaan toimintaan yhdessä miehensä kanssa. Hyytiäisen mies seurasi vaimoaan kuoron toimintaan vuonna 1990 eli vuoden verran vaimoaan jäljessä.

– On mukavaa, että on yhteinen harrastus. Tykkäämme myös siitä, että Sommelo on juuri sekakuoro. Se tuo paljon syvyyttä ja nautin siitä soinnista, mikä koko porukasta lähtee yhdessä, Franssila kuvaa.

Jos kuorolaulu kiinnostaa, yhteystiedot löytyvät kuoron verkkosivujen kautta osoitteesta www.sommelokuoro.fi.

– Harjoituksia voi myös tulla seuraamaan Toijalan Sampolaan keskiviikkoisin kello 18.30 alkaen. Se ei velvoita mihinkään. Olisi hyvä jos mukaan liittyjällä olisi sen verran kuoropohjaa, että tietää mitä kuorolaulu on, Varpu Hyytiäinen vinkkaa.