Akaan lukiolaiset vierailivat Puolassa

Akaan lukiolaiset Anni Mattila (ylärivissä vasemmalla), Emmi Mäkinen, Noora Pasi, Laura Uolamo. Julia Koski, Heidi Mäkinen ja Thao Mai piipahtivat reissullaan myös Krakovassa.

Akaan lukiolaiset Anni Mattila (ylärivissä vasemmalla), Emmi Mäkinen, Noora Pasi, Laura Uolamo. Julia Koski, Heidi Mäkinen ja Thao Mai piipahtivat reissullaan myös Krakovassa.

Akaan lukion oppilaat Heidi Mäkinen, Emmi Mäkinen, Anni Mattila, Thao Mai, Laura Uolamo, Julia Koski ja Noora Pasi osallistuivat 7.-11. maaliskuuta Footprints Across Europe -opiskelijaliikkuvuushankkeeseen Puolan Kazimierza Wielkassa. Mukana matkalla olivat myös englannin ja venäjän opettaja Minna-Liisa Karjalainen sekä akaalaisten esitelmän ohjannut biologian ja terveystiedon opettaja Sari Kärnä.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ajankohtaisista ympäristöasioista, energiataloudesta ja sen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Tapahtuman teeman mukaisesti Akaan lukion oppilaat pitivät paikan päällä esitelmän Suomen energiankulutuksesta tapahtumaan osallistuneille puolalaisille, ranskalaisille, englantilaisille, italialaisille ja turkkilaisille oppilaille ja heidän opettajilleen.

Puola tuli Thao Maille (vas.), Emmi Mäkiselle, Noora Pasille, Julia Koskelle, Laura Uolamolle ja Anni Mattilalle tutuksi.

Puola tuli Noora Pasille (vas.), Emmi Mäkiselle, Thao Maille, Julia Koskelle, Laura Uolamolle ja Anni Mattilalle tutuksi. Ensi vuonna tapahtuma saapuu Akaaseen.

– Pidimme aiheesta PowerPoint-esityksen, jossa jokaisella meistä oli oma aihealueensa suomalaisesta energiantuotannosta, Julia Koski kertoo.

Akaalaisten esitys keräsi katselijoiden keskuudessa suosiota, sillä se oli konkreettinen, lyhyt ja selkeästi esitetty. Lisäksi esityksen eräänä osiona oli Suomea käsittelevä tietovisa.

– Saimme porukan kivasti mukaan tietovisalla, ja kaikki olivat hyvillä fiiliksillä. Kysyimme muun muassa onko Suomessa jääkarhuja. Aika yllättävää oli se, että jotkut luulivat, että niitä täällä on, Noora Pasi nauraa.

Thao Mai (vas.), Emmi Mäkinen, Noora Pasi, Julia Koski, Laura Uolamo ja Anni Mattila kävivät Puolassa. Ensi vuoden tapahtuma järjestetään Akaassa.

Thao Mai (vas.), Emmi Mäkinen, Noora Pasi, Julia Koski, Laura Uolamo ja Anni Mattila kävivät Puolassa. Ensi vuoden tapahtuma järjestetään Akaassa.

Akaan lukion oppilaat tekivät myös retken Krakovan lähellä sijaitsevaan Kielcen teknilliseen yliopistoon, joka on rakennettu ympäristöarvoja kunnioittaen.

Hankkeen päätöstapahtuma järjestetään Akaassa

Footprints Across Europe -hanke alkoi syyskuussa 2015 ja se päättyy kesäkuussa 2017. Tämän vuoden lokakuussa ryhmä Akaan lukion oppilaita matkustaa Ranskaan, ja ensi vuonna hankkeen päätöstapahtuma järjestetään Akaassa.

Hankkeen päätöstapahtuma keskittyy kansalaisaktiivisuuteen, ja samassa yhteydessä oppilaat osallistuvat rauhanomaiseen Green Walk -mielenosoitukseen sekä paneelikeskusteluun poliittisesta vaikuttamisesta.

– Ympäristöaiheinen mielenilmaus on tarkoitus järjestää esimerkiksi ympäristöyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä. Kyseessä on siis aivan laillinen mielenilmaus, emme halua lietsoa anarkiaa. Aiomme myös ottaa aika tiukan otteen poliitikkoihin ja heidän suhtautumiseensa ympäristöasioihin. Euroopassahan nämä asiat ovat kovasti pinnalla, Akaan lukion rehtori Tuovi Ronkainen lupaa.

Footprints Across Europe – hankkeen saama EU-rahoitus kahdelle vuodelle on 280 000 euroa, josta Akaan osuus on noin 49 000 euroa. Budjetti käytetään tapahtumien järjestämiseen sekä opiskelijoiden ulkomaanmatkoihin. Hanke on osa Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle ohjelmaa, joka on EU:n vaihto- ja yhteistyöohjelma vuosille 2014-2020.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?