Vastaanottokeskukselle ei ole Akaassa tiloja

Viialan Asuntotuotanto tarjoaa pakolaisille perheasuntoja

Viialan Asuntotuotanto on valmis tarjoamaan asuntoja pakolaisstatuksen saaneille perheille, mikäli tarvetta on. Toimitusjohtaja Heikki Rämön mukaan käytettävissä on kolmioita ja neliöitä.

– Yksiöitä tai kaksioita meillä ei ole, mutta isompia asuntoja on Viialassa. Tarkoitus on, että näitä perheitä asuisi eri puolilla, ei yhdessä talossa, Rämö sanoo.

Jos pakolaiset ovat lähtöisin samasta kylästä, heille voitaisiin pyrkiä saamaan asunnot samasta talosta.

– Silloin he saisivat turvaa toisistaan. Turvaa ja suojaahan ihmiset tarvitsevat.

Toimitusjohtaja Heikki Rämö kertoo, että Viialan Asuntotuotanto ei erottele vuokralaisia uskonnon tai kansallisuuden perusteella. Jos pakolaisille tarvitaan perheasuntoja, niitä löytyy.

Toimitusjohtaja Heikki Rämö kertoo, että Viialan Asuntotuotanto ei erottele vuokralaisia uskonnon tai kansallisuuden perusteella. Jos pakolaisille tarvitaan perheasuntoja, niitä löytyy.

Turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin liittyvässä keskustelussa Rämö kertoo aina sanovansa, että hänen oma isänsä on Karjalan evakkoja, ja äiti oli sotalapsena Ruotsissa.

– Jos heitä ei olisi autettu, olisiko minuakaan? Tältä pohjalta minä itse tähän suhtaudun ja olen esittänyt asian Viialan Asuntotuotannon hallitukselle ja edelleen kaupunginhallitukselle.

Rämö myös toteaa, että Viialan asuntotuotanto ei voi erotella asukkaita uskonnon tai muun perusteella.

– Jos asunnoista sata prosenttia menee täyteen, pitää harkita lisärakentamista riippumatta siitä ovatko asukkaat kantaväestöön kuuluvia vai pakolaisia. Jos pakolaisia tulee, ja joku kantaväestöön kuuluva sanoo, että minä muutan pois, en voi sitäkään estää. Ihan vapaasti saa muuttaa, Rämö toteaa.

Hän ei usko, että mahdollisten pakolaisten muutto aiheuttaa Akaassa ongelmaa.

– Viialassa asuu jo nyt ainakin ukrainalaisia, virolaisia, puolalaisia ja valkovenäläisiä, eikä se ole ongelma.

Akaa on mukana kuntayhtymien kautta

Akaan kaupunki ei ole selvittänyt mahdollisuuksia turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamiseksi Akaaseen.

– Yleisessä keskustelussa se on ollut, mutta mitään tarkempia selvityksiä ei ole tehty, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok).

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mukaan myöskään Maahanmuuttovirasto tai Suomen Punainen Risti eivät ole olleet yhteydessä kaupunkiin eikä kaupunki niihin.

– Tilannehan on se, että Akaa on kahden kuntayhtymän kautta mukana pakolaisten vastaanottamisessa. Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän tiloissa on pakolaisia, ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kaivannon sairaalaan on suunnitteilla tiloja pakolaisille, Viitasaari sanoo.

Valtuutettu Aarne Kiuru (sd) esitti Akaan Seudun yleisönosastokirjoituksessa vastaanottokeskuksen perustamista Akaaseen ja mainitsi Aseman koulun, joka jää tyhjilleen, mikäli Rasin koulu saadaan taas käyttöön.

Muita aloitteita ei Viitasaaren mukaan ole tullut, mutta kaupungin johtoryhmässä on keskusteltu vastaanottokeskuksen edellyttämistä tiloista.

– Totesimme, että meillä ei ole valmiina tällaisia tiloja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?