Perustukset kunnossa

Akaan kaupunki on tehnyt vuoden sisällä ostajan roolissa kaksi erittäin merkittävää maakauppaa, ja kolmas tehdään lähiaikoina.

Hinkan alueen yli 20 hehtaaria peltoa ja metsää sijaitsevat Toijalan keskustan ja moottoritien välissä. Kaavoituksessa pitää ottaa huomioon monta asiaa, mutta mahdollisuuksia on vaikka mihin. Tämä huomioon ottaen voidaan pitää hieman kummallisena Akaan palveluverkkotyöryhmän pohdintaa siitä, että samaista aluetta palveleva Nahkialan koulu lakkautettaisiin, jos sen remontti on kalliimpi kuin Arvo Ylpön koulun laajennus. Työryhmä varmaan unohti mainita, että alueelle tehtäisiin myöhemmin uusi uljas luontokoulu.

Tänä vuonna kaupunki on ostamassa samankokoista aluetta Viialasta. Siitä noin 11 hehtaaria sijaitsee Tillihaan ja Turuntien välissä, lähellä Keskustan ja Hirvialhon koulua, tie-, vesi- ja viemäriverkoston vieressä. Kyllä kelpaa kaavoittaa.

Kolmas merkittävä kauppa tehtiin viime vuonna Itellan kiinteistöyhtiön kanssa, kun kaupunki hankki Toijalan Lentilästä maat Elematicille rakennettavaa vuokrahallia varten. Halli sai juuri rakennusluvan, ja oman alansa maailmanmarkkinajohtaja Elematic pääsee keskittämään toimintojaan Akaaseen.

Asumista varten Akaalla on tällä hetkellä kaavoitettuna myös useampi alue Kylmäkoskella ja Toijalassa ja suurimpana Hukari II Viialassa. Jos Hukarin yli 150 tontin markkinoinnin, myynnin ja rakentamisen yritysyhteistyö toteutuu, saadaan Akaaseen asukkaita, rahaa ja hyvää mainosta uudenlaisesta toimintatavasta ja asuinalueesta.

Viialassa myynnissä on myös Männikön alue aivan Lempääläntien vieressä ja passelin matkan päässä kouluista. Kun monella muulla kaava-alueella on infraa rakennettu vähän kerallaan tonttikaupan mukaan, Männikössä tehtiin ensimmäiseksi osalle alueesta putket, tiet ja valaistus. Ne ovat odottaneet ensimmäisen tontin ostajaa kohta vuoden.

Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen ei ole ainoa, joka on kuullut paikallisten rakentaja-ammattilaisten vimmaista vähättelyä Männikön rakentamiskelpoisuudesta. Kun Männiköstä saa puolet isomman tontin kahdella kolmasosalla Lempäälän hinnoista, tekee käteen jäävällä rahalla paalutuksen pariinkin taloon, mikäli normiperustuksilla ei pärjää.

Sarkkinen ihmettelee syystäkin oman kylän pahanilmanlintujen poraamista. Kun Sisu-hankkeesta Spondalle loikannut Jaakko Leinonen samaan aikaan penää kaupungin työntekijöiltä intoa ja asennetta laajempaan elinkeinopolitiikkaan, pitäisi myös elinkeinoelämää edustavien jarrumiesten resiina suistaa radalta.

Yhtäkaikki Akaa on tehnyt taantuman aikana juuri niin kuin pitääkin. Hankkinut tilaisuuden tullen sitä, mitä ei enää valmisteta. Vaikka investointibudjetti on venynyt ja paukkunut, oma maa on mansikka erityisesti silloin, kun sen seassa ja reunoilla ei ole toisten mustikoita tai lehtikuusia, kuten Yritys-Konhossa. Toivottavasti hassut valitukset menevät nurin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja Akaa pääsee kauppaamaan kunnolla 150 hehtaarin avainaluettaan. KHO:n esittelijän eilen antaman tiedon mukaan päätöstä ei tosin ole tulossa ihan lähikuukausina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?