Pysähdy hetkeksi: Ärsyttävää!

Kirjakaupan kassalla silmiini osui kirja, jonka takakannen teksti tuntui sopivan kirjoitukseeni. Kirja on toki vitsi, mutta sanoma on selvä: asenteella on väliä.

”Töki itseäsi poskeen, sen jälkeen käsivarteen, sitten vielä kylkiin”, kehotin rippikoululaisia menneellä viikolla, kun vietimme päivänä eräänä jumalanpalvelusta Toukolan leirikeskuksessa. Pyysin riparilaisia myös miettimään, miltä tuntuisi, jos joku tökkisi heitä kylkeen samalla lailla. Mahtaisi ärsyttää? Suututtaa?

Raamatussa on – jos ei nyt runsaasti, niin ainakin muutamia – ärsyyntyneitä ihmisiä. Ärsyyntymistä kuvataan hampaiden kiristymisenä tai sapen kuohuntana. Usein ärsyyntymisen aiheuttaa toinen ihminen (ylläri, ylläri), ja syyksi paljastuu kateus.

Mietipä vaikka Joosefia, jonka kateelliset veljet työnsivät kaivoon. Samantyyppinen tilanne oli myös tuhlaajapojalla. Hänhän hurvitteli isältään saadut rahat maailman tuuliin, eli leveästi ja palasi maitojunalla häntä koipien välissä takaisin kotitilalle isänsä luokse. Tämäkös ärsytti isoveljeä, kunnollista ja tunnollista. Häntä ärsytti, että hulttioveljelle järjestettiin kotiinpaluun kunniaksi isot kekkerit. Miten eräreilua ja ärsyttävää!

Sitten olivat vielä ne viinitilan työntekijät, jotka raatoivat koko päivän, mutta saivat saman palkan kuin vain hetken aikaa töitä tehneet kollegansa. Tämäkin oli epäreilua ja ärsyttävää!

Varma tapa saada itselleen paha mieli on vertailla itseään toisiin. Totesinkin rippikoululaisille, että aina on joku toinen, joka on parempi koulussa/urheilussa/harrastuksissa. Aina on joku toinen, joka on suositumpi kuin itse. Aina on joku toinen, joka menestyy paremmin kuin itse. Aina on joku toinen, jonka iho on kuulaampi ja kauniimpi kuin oma. Aina on joku toinen, joka menestyy paremmin, onnistuu kaikessa ja on oikea Hannu Hanhi.

Toisen onnistuminen ja toisen hyvä ei ole itseltä pois, kerroin rippikoululaisille. Myötäilo on tärkeä taito ja asenne. Hyvä olisi myös olla tyytyväinen siihen, mitä itsellä on ja nähdä arjen ilonaiheet. Kerroin vielä kampaajasta, jonka jutustelua asiakkaansa kanssa hiljattain kuuntelin. Asiakas kertoi lomasta ja matkastaan, kampaaja myötäiloitsi eikä yhtään lannistanut asiakastaan negatiivisilla kommenteilla. Täydet pisteet kampaajalle.

Leirimme mahtavat isoset pitivät hienoja iltahartauksia. Yksi hartaus liittyi onnellisuuteen. Siinä mietittiin onnenaiheita. Mistä asioista olet kiitollinen juuri nyt? Se on hyvä harjoitus kaikille. Sellainen asenne olisi hyvä, että olisi onnellinen niistä asioista, joita on eikä miettisi, mitä asioita pitäisi saada vielä lisää. Loppujen lopuksi onnellisuuden elementit koostuvat kaikesta muusta kuin tavaroista ja materiasta. Niitä onnellisuuden elementtejä ovat perhe, rakkaat, ystävät, hyvä työ, harrastukset… Keksi sinä lisää! Onnellista kesää!

Riina Saastamoinen

Kirjoittaja on Kylmäkosken kappalainen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.