Sisäilmaongelmien syy on ilmastoinnissa

Kukaan ei ole ottanut sisäilmaongelmaa riittävän vakavasti. Tehdään mittauksia kalliiseen hintaan, mutta itse ongelman syy jää pimentoon. Syy on ilmastoinnissa. Alipaineilmastointi imee ilmaa rakenteiden kautta, ja vieläpä kouluissa viisinkertaisella teholla tavalliseen kerrostaloon verrattuna. Ulkoilmassa on kosteutta, homeitiöitä ja mikrobeja. Kosteus tiivistyy seinän eristeisiin ja muodostaa alustan homeen ja mikrobien kasvulle. Nämä imeytyvät alipaineen mukana sisäilmaan aiheuttaen herkemmille sairastumista. Itse rakennuksessa ei ole vikaa. Katto ja seinät ovat ehjät.

Ongelman poistamiseksi pitää kääntää ilmastointi ylipaineiseksi. Silloin ilma otetaan katolta, suodatetaan ja lämmitetään ja puhalletaan huoneisiin. Ilma poistuu rakenteiden kautta kuivattaen niitä. Sisäilma on puhdas ja terve. Ei ole enää sairastumisia eikä tarvetta suorittaa kalliita mittauksia.

Suomessa puretaan, rakennetaan uusia ja korjataan kouluja 1,6 miljardin euron arvosta vuosittain. Sairastumiset ja työkyvyttömyys maksavat yhteiskunnalle noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Ainakin tämän verran voitaisiin säästää vuosittain ja kohdentaa varat parempaan käyttöön.

Jaakko Kojo

Kommentit (4)

 1. Esa

  Valitettavasti siellä seinän takana on Kojo höyrynsulkumuovi. Aika huono idea höyrystää se sisäilman kosteudella ja kastella seinärakenteita oikein tosi kunnolla.

  Vastaa
 2. Matti

  Ilmastointi täytyy rakentaa juurikin alipaineiseksi, ettei lämmin ja kostea sisäilma kondensoidu rakenteisiin ulkoilman ollessa kylmä. Muuttamalla ilmanvaihto ylipaineiseksi, alkaa rakenteisiin kondensoitua vettä ja tämä varmasti homehduttaa paikat nopeastikkin. Toivottavasti kukaan ei ota tosissaan höpinöitäsi.

  Vastaa
 3. Janus

  Tosi vakuutava teksti kun kirjoittaja ei ymmärrä ilmastoinnin ja ilmanvaihdon eroa.

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>