Huhut Akaan lukion huonosta sisäilmasta saivat Viialan 9.-luokkalaiset hakeutumaan muualle – Lukion rehtori haluaa, että koulutalon kunto selvitetään

 

 

Peruskoulun 9-luokkalaisille tehty kysely paljasti, että Toijalan yhteiskoulun oppilaat eivät pidä sisäilmaongelmia syynä siihen, että lukiota ei voisi käydä Akaassa. Lukion rehtori Juha Alenius haluaisi kuitenkin varmuuden vuoksi selvittää koulunsa kunnon.

Akaan lukio kysyi Toijalan yhteiskoulusta ja Viialan yhtenäiskoulusta lukion jatko-opiskelupaikakseen valinneiden syitä kouluvalinnoilleen. Toijalassa 13.–21. maaliskuuta tehtyyn kyselyyn vastasi 20 ja Viialassa 13 yhdeksännen luokan oppilasta.

Yhteensä lukion valitsi yhteiskoulusta 46 oppilasta ja yhtenäiskoulusta 36 oppilasta. Kummastakin koulusta lukioon hakeneiden määrä on alle puolet 9.-luokkalaisista.

Talven yhteisvalinnassa Akaan lukion valitsi ensimmäiseksi toiveekseen 22 Toijalan yhteiskoulun ja 2 Viialan yhtenäiskoulun oppilasta.

Kaikilta lukioon hakeneilta kysyttiin yksittäistä syytä, mikä vaikutti kouluvalintaan eniten.

– Toijalassa sijainti on tärkein syy tulla meille, ja toisena kurssitarjonta. Viialan vastaajilla sisäilma-asiat nousevat keskeiseksi syyksi. On lähdetty valinnassa siitä, että sisäilma-asiat ovat kunnossa, sanoo Akaan lukion rehtori Juha Alenius.

Kaupunki ei herätä luottamusta

Toijalalaiset pitävät koulumatkoja muualle pitkinä ja raskaina. Esimerkiksi matkat Tampereelle veisivät yhden vastaajan arvion mukaan päivässä jopa kaksi tuntia. Moni vastaaja haluaa vielä miettiä tulevaisuuttaan käymällä lukion. Toisaalta Tampereelle myös halutaan, koska sinne ollaan muuttamassa muutenkin.

Viialalaisten muualle hakeneiden 9.-luokkakaisten mielestä Akaan lukion maine ja kurssitarjonta eivät ole hyviä. Akaan kaupunkikaan ei herätä luottamusta.

Toijalasta haettiin opiskelemaan muun muassa Kalevan lukioon ja Klassilliseen lukioon Tampereelle. Viialalaiset hakivat eniten Lempäälän lukioon ja Tampereen yhteiskoulun lukioon.

Sisäilma ei haittaa saman talon oppilaita

Kysyttäessä mielikuvaa Akaan lukiosta Toijalan yhteiskoulun oppilailta he pitävät lukiota ihan hyvänä peruslukiona, jossa ei ole mitään ihmeellistä. Koulu sijaitsee lähellä kotia, ja sitä käy moni tuttukin. Osan mielestä lukion pienuus helpottaa keskusteluja opettajienkin kanssa.

– Toijalan vastauksissa koulun sisäilma ei korostu millään tavalla. Kukaan ei ota sitä esille. Ja nämä oppilaat opiskelevat tässä samassa talossa, sanoo Alenius.

Rehtori Alenius ei halua peitellä tai vaientaa 9.-luokkalaisten vastauksilla keskustelua Akaan lukion sisäilmasta. Hän itse työskentelee talossa ja haluaa, että sisäilma-asiat ovat kunnossa.

– Täällä on ollut viemärin hajuja, joihin on puututtu viime kesänä. Viemäreitä kuvataan parasta aikaa, että löydettäisiin mahdolliset tukokset. Viime kesänä kaivettiin myös sokkelit auki ja vaihdettiin salaojat. Tätä rakennusta huolletaan koko ajan.

Viime syksynä rakennuksen kellaritiloissa tehtiin kosteusmittauksiakin, eikä ongelmia havaittu.

Koulurakennus on tutkittava perusteellisesti

Viialalaisten mielikuva Akaan lukiosta on huono, vaikka koulun sijaintia kehutaankin. Koulun sisäilma ja huhut homeista puhututtavat. Sanoopa joku, ettei halua mennä Toijalaan lukioon.

– Osalla Viialan yhtenäiskoulun oppilaista tällainen mielikuva on. Mielikuviin voidaan vaikuttaa aktiivisella tiedottamisella ja tämän koulurakennuksen kunnon selvittämisellä.

Rehtori Alenius haluaakin, että Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion yhteisestä koulurakennuksesta tehdään samanlaiset tutkimukset kuin Akaan muistakin kouluista.

– Muihin kouluihin on tehty laajoja rakennetutkimuksia. Se tarvitaan täälläkin, jotta saadaan varmuus. Minä en ole kärsinyt täällä sisäilmaongelmista, mutta en lähde kiistämään, etteikö täällä niitä olisi, koska kyse on hyvin henkilökohtaisista asioista.

Rehtori Alenius korostaa, että vaikka tutkimuksen otos on pieni, toijalalaisten lukiovalintaan sisäilma-asiat eivät ole vaikuttaneet millään tavalla, kun taas Viialassa se on ollut määräävä tekijä.

– Vaikka tehdään perusteelliset tutkimukset ja mahdolliset löydöt korjataan, aina tulee olemaan niitä, joille epäluulo siitä huolimatta jää. Mutta vain tutkimuksilla pystytään epäluuloja hälventämään, ja siksi ne on hyvä tehdä, sanoo Akaan lukion rehtori Juha Alenius.

Akaan lukiota markkinoitiin yläkoulun oppilaille rehtori Aleniuksen mielestä normaalisti. Hän ja opinto-ohjaaja vierailivat kouluilla. Lisäksi Akaan lukioon järjestettiin tututumiskäynti halukkaille ja vielä yläkoulujen yhteinen vanhempainilta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.