Mitä kuuluu kappeliseurakunnalle?

Kylmäkosken seurakunnan tarina päättyi vuonna 2008, jolloin siitä tuli osa Akaan seurakuntaa. Perustettiin kappeliseurakunta ja sille kappelineuvosto. Perustamista juhlittiin ja juhlien jälkeen toiminta jatkui entiseen hyväksi havaittuun tapaan. Samana vuonna allekirjoittaneesta tuli kylmäkoskelainen.

Syksyllä 2010 minulta kysyttiin halukkuutta osallistua kappelineuvoston toimintaan ja hetken harkittuani annoin myönteisen vastauksen. Jos tuolloin olisin tiennyt mitä oli edessä, olisin harkinnut ehkä hieman syvällisemmin.

Tuli tammikuu 2011 ja uusi kappelineuvosto aloitti nelivuotisen toimikautensa. Meni pari viikkoa ja Kylmäkosken kirkko suljettiin sisäilmaongelmien johdosta. Silloin tuntui toivottomalta.

Seurakuntalaiset kutsuttiin koolle ja asiantuntijat kertoivat tilanteen vakavuuden. Puhuttiin kirkon tyhjilleen jättämisestä, myymisestä tai jopa purkamisesta. Rahaa korjauksiin ei ollut.

Samaisessa kokoontumisessa heräsi kuitenkin toivo, koska useasta suusta alkoi kuulua, ettei luovuteta, vaan selvitetään onko mahdollisuuksia kirkon korjaamiseen. Kylmäkoski-seura perusti korjaamista varten keräystilin, johon alkoi virrata rahaa ympäri Suomea. Akaan seurakunta selvitti kirkkohallitukselta mahdolliset tuet ja saatiinhan niitä, sillä olimme ensimmäinen kirkko, joka suljettiin sisäilmaongelmien johdosta. Kirkkovaltuusto hyväksyi laaditut korjaussuunnitelmat ja kustannusarviot, nimettiin korjaustyöryhmä ja valittiin rakentajat.  Kirkon korjaukset alkoivat keväällä 2012 ja valmistuivat helatorstaiksi 2014.

Kun kirkko oli suljettuna, messut järjestettiin seurakuntatalolla. Niiden lisäksi oli myös erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia, joilla kartutettiin keräystiliä. Tämän innoittamana päätimme jatkaa vastaavaa toimintaa myös kulttuurikirkoksi nimetyssä korjatussa kirkossamme. Edelleen järjestetään konsertteja, näyttelyitä ja luentoja. Erikoismessut kerran kuukaudessa ovat saaneet alusta alkaen kävijöiden kiitollisen hyväksynnän. Vierailevat saarnaajat piristävät messuja myös kuukausittain.

Viime vuonna osallistuimme Kansan Raamattuseuran Uskon yö -kulttuuritapahtumaan ja

sen saaman suosion innoittamana järjestimme syyskuussa Kuutamolla kirkossa -tapahtuman, johon osallistui lähes 500 akaalaista. Tänä syksynä on tulossa vielä mm. Tangomessu 23.10, johon tulee vierailevaksi saarnaajaksi Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki sekä Joel Hallikaisen kirkkokonsertti 30.10.

Keväällä järjestetään luentosarja yhdessä Valkeakoski-opiston kanssa otsikolla “Utopia vai dystopia”. Yhtenä luennoitsijana piispamme Matti Repo visioi tulevaisuutta kirkon näkökulmasta. Tuomasmessua vietämme 5. helmikuuta ja klassisen musiikin konsertti on tiedossa paastonaikaan. Suomi 100 vuotta -teemalla suunnitelmissa on mm. sota-ajan laulujen messu ja Korsukuoron konsertti.

Meille kuuluu siis erittäin hyvää tänään. Kiitos siitä innovatiivisille työntekijöille, kappelineuvostolle ja kulttuurikirkkotyöryhmälle sekä teille seurakuntalaisille, jotka olette ottaneet uudistuneen jumalanpalveluselämän vastaan pääsääntöisesti tyytyväisenä.

 

Reino Salminiemi

Kirjoittaja on Kylmäkosken kappelineuvoston puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?