Paloturvallisuus voi vaatia isonkin remontin vanhaan taloon

44Hätäpoistumistiet 2

Uusitut, korotetut ikkunat ja kattoprofiili sopivat yllättävänkin hyvin vanhan talon henkeen.

Asunto voi olla surmanloukku tulipalon sattuessa, mikäli hätäpoistumistiet eivät ole kunnossa. Rivitaloyhtiössä Viialan Oopakassa on meneillään remontti, jossa asuntojen yläkerran ikkunoita suurennetaan.

Osassa asunnoista yläkerran ainoa ikkuna oli aikaisemmin niin pieni, että sitä kautta ei olisi päässyt poistumaan kuin korkeintaan hyvin hoikka henkilö, ja hänkin erittäin hankalasti.

Palotarkastaja Aleksi Mertsalmi kertoo, että vastaava projekti on rivitaloyhtiöissä melko harvinainen. Taloyhtiöissä paloturvallisuusasiat on pääsääntöisesti hyvin hoidettu.

Palotarkastuksia tehdään alueittain. Ilman asunnon haltijan lupaa ei mennä yksityisiin asuntoihin. Rivi- ja kerrostaloissa tarkastetaan yleiset tilat. Huomautettavaa tulee yleisimmin puuttuvasta pelastussuunnitelmasta, joka nykyään vaaditaan vähintään kolmen asunnon taloyhtiöiltä. Kerrostaloissa sanottavaa tulee tavarasta, jota säilytetään rapuissa, vaikka näin ei saisi tehdä.

Omakotitalojen osalta palotarkastukset tehdään omavalvontalomakkeella. Tarvittaessa paloviranomainen menee käymään paikan päälle.

Luvat anottava

Oopakan rivitaloyhtiö on iäkäs. Rakennukset on tehty 1930-luvulla. Yläkerran hätäpoistumisteiden puutteellisuus tuli ilmi palotarkastuksessa, ja ne määrättiin laitettavaksi kuntoon.

Tarvittaessa vastaavia määräyksiä voidaan tehostaa uhkasakolla, mutta palotarkastajan mukaan niihin tarvitsee turvautua vain harvoin. Asumiskieltoon taloja ei juurikaan tarvitse määrätä tämän takia.

Vanhoissa rakennuksissa ikkunoiden suurentaminen ei välttämättä ole yksioikoisen helppoa, etenkään jos talosta ei ole olemassa rakennuspiirustuksia.

Talon ulkoasun radikaaliin muuttamiseen pitää anoa lupa kaupungilta. Rakennustarkastaja Ossi Kohijoki Akaan kaupungilta sanoo, että yleisimmin hakemuksia tehdään, kun remontoidaan asumiskäyttöön omakotitalon kylmää vinttitilaa. Rakennussuunnitelmissa tulee huomioida myös hätäpoistumisteiden rakentaminen.

Oopakan rivitaloissa koko talojen profiili muuttui, sillä ikkunoita ei voinut suurentaa muuttamatta osin myös katon muotoa. Kohijoen mukaan oli selvää, että kaupunki hyväksyi ulkoasumuutoksen, koska hätäpoistumistiet piti saada tehtyä.

Periaatteessa talojen yläkerrassa ei olisi saanut oleilla, kun hätäpoistumistiet eivät täyttäneet määräyksiä.

Yläkerran ikkunat olivat pikkuruiset ennen remonttia, eikä muutakaan hätäpoistumistietä ollut.

Yläkerran ikkunat olivat pikkuruiset ennen remonttia, eikä muutakaan hätäpoistumistietä ollut.

Ikkunan kautta ei olisi päässyt tulipaloa karkuun ennen remonttia.

Ikkunan kautta ei olisi päässyt tulipaloa karkuun ennen remonttia.

44Hätäpoistumistiet 3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?