Toijala Worksin uusi halli valmistuu jouluksi – Tuhoisasta tulipalosta on pian kaksi vuotta

Toimitusjohtaja Pasi Kanniston mukaan suhdanne on ollut pitkään hyvä, ja alkuvuosikin mennään Toijala Worksissa vielä nykyisellä normaalilla tilauskannalla. Kuva: Mikko Peltoniemi
Koneenrakennusyritys Toijala Works menetti tammikuun 2021 suuressa tulipalossa noin 12 000 neliötä toimitiloistaan. Toijalassa, Lentilän teollisuusalueella kipinäsuihkusta syttynyt palo söi muun muassa hitsaus- ja kokoonpanohalleja sekä toimisto- ja sosiaalitiloja.

Päätös uuden hallin rakentamisesta vanhan paikalle syntyi nopeasti, ja tilat saadaan käyttöön vuodenvaihteessa ennen kuin palosta tulee kahta vuotta täyteen.

– Hallit alkavat ulkopuolelta olla valmiita, ja sisällä ovat sähkömiehet ja ilmastointimiehet töissä. Tämä on jo liitetty kaukolämpöön, ja valmista on alkuperäisen aikataulun mukaan joulukuun lopussa, kertoo toimitusjohtaja Pasi Kannisto.

Lopputarkastus on sovittu kaupungin kanssa jouluviikolle.

– Jos siinä ei ilmene mitään, niin välipäivinä voidaan aloittaa muutto. Toiminta alkaa vaiheittain, mutta tammikuussa jos ei heti ensimmäisellä niin toisella viikolla täällä täytyy ruveta hitsaamaan. Sen jälkeen siirtyy kokoonpano tontilla olevasta vanhasta hallista. Kaksi vanhaa hallia jäävät varastotiloiksi.

Toijala Worksin uudelle hallille on jätetty laajentumisvaraa pysäköintialueen suuntaan. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tulevaisuuden kasvuun on varauduttu

Noin 9200 neliön uudisrakennus koostuu kolmesta pitkästä hallilaivasta, joiden keskellä on poikkikäytävät. Kokoonpanohalli on 118 metriä pitkä ja 22 metriä leveä. Koukkukorkeutta on kahdeksan metriä, ja hallin kahdella siltanosturilla voi nostaa 64 tonnia.

– Maksimi on ennen ollut 50 tonnia, mutta tässä on pyritty varautumaan tulevaisuuden kasvuun kaikessa kuten nostokapasiteetissa, ovien leveydessä ja korkeudessa sekä sähkönsyötössä.

Toisessa hallilaivassa on kaikki, mitä uudelta hitsaamolta voidaan vaatia.

– Ilmanvaihto on järjestetty erittäin tehokkaaksi, ja sinne on myös rakennettu erillinen suojakaasuverkosto.

Vanhasta kalustosta tuodaan uusiin tiloihin muun muassa Kylmäkoskella Kumeralta vuokratuissa väistötiloissa olleet hitsauskoneet ja hitsaukseen liittyvät kalusteet.

Kolmannen hallilaivan koneistamoon tulee uudet työstökoneet.

– Tulee aarporia, porauskeskusta ja muuta vastaavaa. Isot aarporat asennetaan lattiaan kiinni. Tässä on massiiviset valut, koska ne eivät saa liikkua yhtään. Betoniperustus  on puolitoistametriä paksu, Kannisto kertoo epoksilla päällystetyn montun vierellä.

Myös uuden hallin viereiseen vanhaan halliin tehdään ehostusta pinnoittamalla se saman näköiseksi kuin uusi.

Toisessa kerroksessa olevasta Pasi Kanniston tulevasta työhuoneesta näkyy muun muassa naapurissa oleva Elematicin pääkonttori. Kuva: Mikko Peltoniemi

Uusi halli on hyvin kompakti ja tiivis

Kun palon jälkeisestä alkuepävarmuudesta oli päästy ja tiedettiin, mitä rakennetaan, on itse rakentaminen sujunut Pasi Kanniston mukaan hyvin. Uuden hallin suunnitteluvaiheessa haastavinta oli perusidean ja peruskonseptin löytäminen.

– Vaihtoehtoja oli vaikka kuinka paljon: Tuleeko yksi vai kaksi vai kolme rakennusta ja miten ne asemoidaan tontille. Siinä käytiin aika monta iteraatiokierrosta oman henkilöstön ja ulkopuolisten konsulttien kanssa, Kannisto sanoo.

– Onneksi ei valittu ensimmäistä. Tämä olisi hyvin erinäköinen. Nyt tämä on hyvin kompakti ja tiivis. Tämän pitäisi palvella seuraavat vuosikymmenet.

Viialasta Toijala Worksin omista tiloista tuodaan osa toiminnasta uuteen halliin. Myös Resiinatiellä Toijalassa on yksi kokoonpanohalli ja Valkeakoskella tiettyjä projekteja.

– Ne viedään ainakin loppuun siellä, mutta katsotaan, mihin maailma ylipäätään menee. Nythän suhdanne on muuttumassa.

Kanniston mukaan suhdanne on ollut pitkään hyvä, ja alkuvuosikin mennään Toijala Worksissa vielä nykyisellä normaalilla tilauskannalla.

– Jatko riippuu maailmantilanteesta ja korkotasosta. Kesästä eteenpäin on vaikea sanoa, koska mekin olemme rakentamisen kanssa välillisesti tekemisissä. Metsäsektorin ja kaivospuolen muutokset näkyvät meillä, ja korkotaso on varmasti lykännyt päätöksiä.

Isot aarporat asennetaan uuden hallin lattiaan kiinni. Valut ovat massiivisia, koska porat eivät saa liikkua yhtään. Kuva: Mikko Peltoniemi