Vetoomus Viialan kirjastonhoitajan sijaisuuden jatkamisen puolesta

Olemme huolissamme Viialan kirjastoon kohdistuvista säästöistä. Tällä hetkellä kirjastossa työskentelee kirjastonjohtaja, kirjastonhoitaja ja kaksi kirjastovirkailijaa. Kirjastotoimenjohtaja työskentelee osan ajasta Viialan kirjastossa ja osan Akaan pääkirjastossa.

Kirjastonhoitaja on vastuussa lasten- ja nuortenkirjastotyöstä. Pelkästään tänä syksynä kyseinen kirjastonhoitaja on ohjannut noin 170:tä lasta ja nuorta pitämällä satutunteja, järjestämällä ohjausta päiväkoti-ikäisille sekä kirjavinkkausta, tiedonhaun opetusta ja harjoituksia koululaisille. Lisäksi hän toimittaa päiväkodeille ja kouluille opettajien toiveiden mukaisia kirjapaketteja ja käy tarpeen mukaan mm. Kylmäkosken kouluilla pitämässä kirjavinkkauksia ja opastamassa koululaisia Piki-verkkokirjaston käytössä.

Olemme olleet erittäin tyytyväisiä palveluun ja kehittäneet sitä jatkuvasti. Säästötoimenpiteenä on nyt mainittu, että tämän kirjastonhoitajan sijaisuutta ei jatkettaisi vuoden 2016 alusta ollenkaan tai se täytettäisiin osa-aikaisena (50 %). Varsinainen lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekevä kirjastonhoitaja  on parhaillaan opintovapaalla, joka päättyy joulukuussa 2016.

Viialan kirjastossa on jäämässä eläkkeelle kaksi kirjastovirkailijaa vuoden 2016 alkupuoliskolla. Kirjaston saaman tiedon mukaan Akaan kaupunki ei täytä näitä virkoja. Jos myöskään kirjastonhoitajan sijaisuutta ei jatketa kokopäiväisesti, ei kirjastolla ole mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa.

Perusopetuksen pitäisi olla ilmaista, ja siksi vierailut teattereissa, elokuvissa, museoissa ym. ovat harvinaisia tai olemattomia. Kirjasto on ollut kouluille harvoja ilmaisia yhteistyökumppaneita. Vuoden 2016 opetussuunnitelmaa ei myöskään voi toteuttaa lainmukaisesti, jos kirjasto ja koulut eivät voi tehdä yhteistyötä. Uuden OPS:n mukaan yhteistyön pitäisi jopa lisääntyä entisestään.

Ymmärrämme, että kaupungin on pakko säästää. Viialan kirjaston osalta kahden virkailijan ja yhden kirjastonhoitajan säästö on jo liian suuri. Tämä vaarantaa alueen lasten ja nuorten pääsyn tiedon ja sivistyksen äärelle. Vetoamme päättäjiin, että harkitsette lasten- ja nuortenkirjastotyöntekijän sijaisuuden jatkamista täysiaikaisena vuoden 2016 alusta.

Terveisin

Viialan yhtenäiskoulun ja Rasin koulun opettajat

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?