Arjen sankaruus nousee sarjakuvan kanteen Viialan kirjaston näyttelyssä – Jari Kärkkäisen teokset nostavat esiin arkipäivän superihmisiä huumorin keinoin

Jari Kärkkäinen kertoo tehneensä työnsä kieli poskessa, mutta täysin vakavissaan.
– Töitäni saa katsoa vakavasti tai hassuina kuvina, taiteilija opastaa. Kuva Jarno Keskinen.

Vuoden 1989 Mustanaamio-lehden kantta mukaileva akryyliteon toivottaa kävijän tervetulleeksi Jari Kärkkäisen näyttelyyn Viialan kirjastossa. Kärkkäinen kertoo ”Sankari”-nimellä kulkevan näyttelyn 20 akryylimaalauksen käsittelevän arkista sankaruuden tunnetta ja itsensä voittamista. Kaikkien töiden lähtökohtana on jokin olemassa oleva sarjakuvalehden kansi. Kärkkäinen on muuttanut näiden kansien tarinan arkisemmaksi.

– Viialaan toin näyttelyni siksi, että käyn siellä melko usein siskoni luona, joten paikka on tullut melko tutuksi. Lisäksi näyttelyn töistä ensimmäinen eli ”Viialan Matalajänskä” on maalattu Viialassa ollessani tämän vuoden maaliskuussa.

Viialassa maalatun teoksen nimi antaa lisää viitteitä Kärkkäisen teosten luonteesta. Viialan Matalajänskä -teos on tunnistettavissa paremmin Korkeajännitys-nimellä tunnetun sarjakuvalehden kannen tyyliseksi.

– Viime aikoina olen miettinyt sankaruutta sarjakuvien kautta. Tämän sarjan teosten inspiraationa ovatkin sankarisarjisten kannet. Sarjakuvat ovat pääasiassa joitain supersankarisarjakuvia tai korkkareita. Näissä kannet ovat usein melko mahtipontisia, sankari sankaroi niissä ankarasti, Kärkkäinen itse kertoo.

Viialassa syntynyt Viialan Matalajänskä on hakenut vaikutteensa Viidakon Korkeajännityksestä. Kuva Jarno Keskinen.

Kärkkäisen teoksissa sankarilta ei odoteta aivan niin ihmeellisiä tekoja. Jo arjessa selviäminen tai vaikkapa deittisovellusten maailmassa luoviminen oikeuttaa Kärkkäisen teoksissa paikkaan sarjakuvakirjan kannessa. Valtaosa teoksista on ajattomia, mutta kommentoi jotakin yhteiskunnassa tänä päivänä tapahtuvaa asiaa tai trendiä. Muutamat niistä kommentoivat työnjakoa.

– Jos vaikka jätehuoltoa ei olisi olemassa, kuinka moni meistä saisi asian hoidettua järkevästi? Minä en saisi. Tätä kommentoi Roskamies-teos, Kärkkäinen sanoo.

Jari Kärkkäinen uskoo monen näyttelyssä käyvän löytävän teoksistaan samaistumispintaa. Kuva Jarno Keskinen.

Toinen Kärkkäisen teema on itsensä voittaminen. Moni Kärkkäisen teoksia koekatsellut on taiteilijan mukaan hörähtäen todennut, että tämä on tapahtunut minullekin.

– Luulen, että moni löytää täältä jonkin tutun tilanteen. Tilanteita on helppo tunnistaa, mutta itsensä pitäminen sankarina on lähes mahdotonta, Kärkkäinen huomauttaa.

Jari Kärkkäinen löytää sankaruutta myös nykyajan deittiviidakossa selviytymisestä. Kuva Jarno Keskinen.

Vaikka moni asia ympärillämme olisi jäänyt ilman meitä kokonaan tapahtumatta, emme osaa suhtautua siihen sankaruutena.

– Kasvaessamme menetämme kyvyn pitää monia asioita sankaruutena. Teräsmiehelle lentäminen on normaalia. Kryptonillakin oli varmaan omat sankarinsa, joten näkisikö Teräsmieskään itseään sankarina, Kärkkäinen kysyy.

Sankari-näyttely Viialan kirjastossa 14.9.2023

Myös taiteilijan omat tunteet näyttelyyn valmistautumisen jälkeen ovat päätyneet teokseen. Kuva Jarno Keskinen.