Kun nuoret kokivat kirjastokortin tarpeettomaksi, opettaja Jaana Välimaa keksi lukemiseen kannustavan näyttelyidean – Oppilastyöt ovat esillä Vilkussa

Viialan yhtenäiskoulun oppilaiden kirja-aiheisten töiden näyttely on esillä Viialan kirjastossa Vilkussa. Kuvassa yläkoululaisten tekemiä satumaisemia. Kuva: Jaana Välimaa

Viialan yhtenäiskoulun oppilaiden kirja-aiheisia töitä on esillä Viialan kirjaston näyttelytilassa 7. joulukuuta asti. Näyttelyn nimi on Kirjojen maailmassa: Viialan yhtenäiskoulun oppilastöitä.

Näyttelyn tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten lukuinnostusta ja tiivistää koulun ja kirjaston välistä yhteistyötä. Viialan yhtenäiskoulun lukutaidon opettaja Jaana Välimaa kertoo idean näyttelystä syntyneen, kun yläkoululaisten kirjastokäynnillä kävi ilmi, että kirjastokortti ei ole itsestään selvyys.

– Tosi monella ei ollut kirjastokorttia ollenkaan. Kun selitin, miten kirjastokortin voi hankkia, ja se on ihan helppoa, oppilaat vastasivat, että he eivät tarvitse kirjastokorttia, koska he eivät koskaan käy kirjastossa eivätkä lue kirjoja. Se sai miettimään, miten voisin innostaa oppilaita lukemaan ja käymään kirjastossa.

Näyttelyn tavoitteena on virittää uudelleen perheiden ja koulun kirjastokäynnit. Välimaa epäilee, että etääntyminen on tapahtunut korona-aikana.

Näyttely on esillä 7. joulukuuta asti. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kirjasta kuvaksi

Kun Aleksis Kiven ja suomalaisuuden kirjallisuuden päivänä 10. lokakuuta vietettiin Koko koulu lukee -päivää, oppilaat kävivät sitä varten lainaamassa itselleen kirjastosta kirjan. Näyttelyn työt ovat syntyneet luettujen kirjojen pohjalta.

– Oppilas sai itse valita, mitä hän kirjasta kuvaa kuten jonkun henkilön, miljöön, tapahtumapaikan, tapahtuman tai esineen, Välimaa kertoo.

Kirjan lukeminen on osa äidinkielen oppiainetta, mutta samalla on opittu näyttelyn tekemistä. Oppilaat ovat osallistuneet myös sen pysyttämiseen, ja näyttelyjuliste on oppilaiden tekemä.

Näyttelyyn on kutsuttu ryhmät eskareista yhdeksäsluokkalaisiin. Näyttelyaikana työt vaihtuvat, jotta useampi oppilas saa työnsä näytille. Osallistuminen näyttelyyn on vapaaehtoista.

Viialan yhtenäiskoulun oppilaat käyvät katsomassa näyttelyn luokittain. Toiveena on, että myös perheet kävisivät sitä yhdessä katsomassa.

Jaana Välimaan mukaan näyttely tarjoaa myös mahdollisuuden nähdä eri luokkien tekemiä töitä samassa tilassa, mikä monessa rakennuksessa toimivassa Viialan yhtenäiskoulussa ei ole tällä hetkellä mahdollista. Kirjasto oppisympäristönä on vaihtelua myös perinteiselle luokkahuoneelle.

– Kirjastossa idea otettiin myös innostuneesti vastaan, Välimaa kertoo.

Yhdeksäsluokkalainen Henna Honkala ripusti näyttelytöitä esille Viialan kirjaston näyttelytilaan osana tet-harjoitteluaan. Kuva: Jaana Välimaa
Näyttelyn tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten lukuinnostusta. Kuva: Mikko Peltoniemi
Kuva: Mikko Peltoniemi
Kuva: Mikko Peltoniemi
Kuva: Mikko Peltoniemi
Kuva: Mikko Peltoniemi
Kuva: Mikko Peltoniemi