Kierrätyssoitinpajassa valmistettiin soittimia roskasta

Limsapullosta tuli kitara, energiajuomatölkistä marakassi

Tuuli Jääskeläisen (vas.) ja Carolina Aholan sadeputki muistuttaa valmistusvaiheessa piikkisikaa. Putken ulkopuolella olevat piikit leikataan kuitenkin pois.

Tuuli Jääskeläisen (vas.) ja Carolina Aholan sadeputki muistuttaa valmistusvaiheessa piikkisikaa. Putken ulkopuolella olevat piikit leikataan kuitenkin pois.

Ympäri Pirkanmaata kiertävä Taidebussi pysähtyi perjantaina Kylmäkosken päiväkodille, Viialan toimintakeskukseen, Mäntymäen ja Tarpiakodin vanhainkoteihin sekä Toijalan Yhteiskoululle, jossa järjestettiin kierrätyssoitinpaja koulun joustavan perusopetuksen luokalle.

Kierrätyskitara noudattaa blues-perinteitä

Leevi Lundell ruuvaa rimanpätkää kiinni tyhjään limsapulloon, tekeillä on kierrätyskitara. Kun rimasta tehty kaula on paikallaan, porataan siihen reikiä, joihin kiinnitetään viritystapit. Tappeihin ja kaikukoppana toimivaan limsapulloon kiinnitetään kielet, ja soitin on valmis.

Miku Moisio (vas.), Jami Virtanen ja Patrik Palkoranta tekivät energiajuomatölkeistä marakasseja.

Miku Moisio (vas.), Jami Virtanen ja Patrik Palkoranta tekivät energiajuomatölkeistä marakasseja.

– En soita itse kitaraa. Neuvottelin pajan ohjaajan kanssa ja kitara tuntui mielenkiintoisimmalta rakentaa, Leevi kertoo.

Pajan ohjaajan, Kulttuuriosuuskunta Uulun soitinrakentaja Juhana Nyrhisen mukaan Leevin kitara noudattelee blues-perinteitä.

– Vanhat blues-kitaristit tekivät kitaroita sikarilaatikoista, joihin kiinnitettiin kaksi tai kolme kieltä. Kyllä limsapullokitarakin soi ihan hyvin, on ihmeellistä mitä kaikkea voi saada soimaan. Mekin täällä pajassa valmistamme soittimia periaatteessa roskasta, Nyrhinen miettii.

Materiaalit soittimiin löytyivät osittain oppilailta itseltään, ja osan Nyrhinen toi omista varastoistaan. Limsapullojen lisäksi soittimiksi muuttuvat muun muassa energiajuomatölkit ja muoviputket.

Leevi Lundellin limsapullokitarasta puuttuvat vielä viritystapit ja kielet.

Leevi Lundellin limsapullokitarasta puuttuvat vielä viritystapit ja kielet.

Soitinten rakentaminen päihittää matikantunnin

Tuuli Jääskeläinen ja Carolina Ahola askaroivat sadeputken parissa. Valmistusvaiheessa piikkisikaa muistuttava soitin on eteläamerikkalaista perua. Alkuperäiset sadeputket valmistetaan kuivatusta kaktuksesta, jonka piikit työnnetään putken sisään, mutta Tuuli ja Carolina valmistavat omansa pahviputkesta ja puupiikeistä.

– Putken sisään laitetaan hiekkaa, ja soitinta käännellään ylös ja alas, jolloin siitä lähtee sadepisaroita muistuttava ääni, Tuuli kuvailee.

Tyttöjen mielestä soitinten rakentaminen kierrätysmateriaaleista on ihan mukavaa vaihtelua normaaliin koulupäivään.

– Kyllä tämä aina matikantunnit voittaa, Tuuli tuumii.

Kitaran ja sadeputken lisäksi Toijalan Yhteiskoulun JOPO-luokkalaiset olivat aikeissa valmistaa marakasseja, huiluja ja pikkurummun. Soitinten valmistuttua suunnitelmissa oli pitää konsertti kierrätyssoittimilla.

Taidebussin ohjelman toteuttavat kansan- ja maailmanmusiikkien yritys Kulttuuriosuuskunta Uulun lisäksi taideyhtiö Puhti sekä freelance-tanssitaiteilijoiden VAPAAkollektiivi. Taidebussin esiintymiset ovat osa Hunajaviikon ohjelmaa.

Yksi kommentti

  1. Joni Hietala

    No huh…vanha juttu mutta uusi kommentti. En kaikkein herkin ole sanomaan mutta onkohan Tomi tuo kommenttisi nyt ihan asiallinen? Mihin vastaanotolle olet kiinnostunut koulutyttöjä saamaan? Vai ymmärsinkö kenties jotain väärin?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?