Lukukoirat Enska ja Lila ihastuttivat Flooran päivän tapahtumassa

Katariina Kivistö-Rahnasto (kesk.) kertoi nuorisovaltuuston musabingon olevan muutaman musikaalisen nuorisovaltuutetun ideoima. Miisa Toivonen (vas.), Elina Porra, Kiira Larmi ja Amanda Mäkelä olivat varustautuneet tapahtumaan keppihevosin.

Perinteinen Flooran päivän tapahtuma tarjosi jälleen rentoa tekemistä ja kokemista koko perheelle Arvo Ylpön koululla keskiviikkona 10. toukokuuta. Vaikka alkuviikon sää oli hyvin epävakaista, nautittiin tapahtumapäivänä auringonpaisteesta.

Mukana oli edellisvuosien tapaan kymmeniä toimijoita erilaisin toimintapistein. Uusi tulokas oli Akaan nuorisovaltuusto, joka piti tapahtumassa musabingoa. Nuorisovaltuuston sihteeri, Katariina KivistöRahnasto kertoi nuorisovaltuuston tulleen tapahtumaan kuuntelemaan paikallisten mietteitä ja viettämään mukavaa iltaa. Hän kokee, että nuorisovaltuuston toimenkuvaan kuuluu tarjota tapahtumaa silloin tällöin myös lapsille.

– Lapsilla ei ole omaa edustajistoaan, joten olemme myös heidän äänitorvensa.

Sara Tarela Viialasta osallistui musabingon ensimmäiselle kierrokselle. Hän kävi Flooran päivän tapahtumassa nyt ensimmäistä kertaa, ja yksi bingon kappaleista, Sannin 2080-luvulla, oli hänelle erityisen mieluisa.

– Sanni on paras, hän iloitsi.

Lukukoira ei arvostele

Marjo Tapion lukukoirina toimivat tanskandogit Enska ja Lila keräsivät tapahtumassa paljon rapsutuksia ja ihastelua. Lukukoirat kuuntelevat esimerkiksi lukemisen hitaudesta kärsivien lasten lukemista, eivätkä arvostele suorituksia.

– Esimerkiksi luokkatilanne voi olla lapselle hyvin jännittävä, kun kaverit kuuntelevat lukemista, Tapio muistutti.

Musabingon kappaleet olivat Sara Tarelalle tuttuja. Bingoruudukosta löytyi muun muassa hänen lempiartistinsa Sannin tuotantoa.

Kylmäkosken 4H-yhdistystä edustavan Tapion lukukoiratoiminta alkoi tänä keväänä ja jatkuu syksyllä koulujen alkaessa. Tapion mukaan toimintaa ei tunneta vielä kovin hyvin, vaikka tiedottaminen on ollut ahkeraa. Sen lisäksi myös allergiat rajoittavat lukukoirien käyttöä. Keväällä saatiin kuitenkin jo yksi menestystarina syksyn työtä pohjustamaan.

– Yhden lukijan äiti soitti minulle ja sanoi, että koulusta oli kerrottu lukemisen parantuneen huomattavasti kevään aikana, Tapio kertoi.

Enska ja Lila toimivat molemmat myös Suomen Kennelliiton kaverikoirina ja täyttävät liiton asettamat tiukat käytöskriteerit.

Suomalaista kansanperinnettä

Suomi 100 -juhlavuosi näkyi tämän vuoden ohjelmassa, sillä suomalaiseen kansanperinteeseen tutustuttiin sekä Kulttuuriyhdistys Sillan kansantanssin kautta että Kulttuuriosuuskunta Uulun soitinkokeilupajassa. Sillan nuoret tanssijat esittivät tanssit Kömpelö kampela, Tetrisjenkka ja Tikkuristi.

– Tulimme tänne tapahtumaan suoraan treeneistä. Meillä on poikiakin mukana tansseissa, mutta nyt osui jalkkistreenit juuri samalle illalle, tanssinopettaja Jutta Wrangén nauroi.

Soitinkokeilupajassa yhdistettiin vanhoja suomalaisia kansansoittimia nykyaikaiseen syntetisaattoriin Petra Käpin johdolla. Kokeiltavana olivat muun muassa paimentorvi ja pitkähuilu sekä kujep-shamaanirumpu Siperiasta.

– Lapset pitävät siitä, että saa vapaasti tulla kokeilemaan erilaisia soittimia, Käppi sanoi.

SPR:n pisteellä kilpailtiin sideharson sidontanopeudessa. Työn touhussa Siiri Kurikka (vas.) ja Siiri Lohi, sideharsottavana Maria Sorvali.

Lukukoirat Enska (vas.) ja Lila sekä 4H-maskotit edustivat tapahtumassa Kylmäkosken 4H-yhdistystä.

Aapo Soilammi tähyili alkusammutuspistettä Toijalan VPK:n paloauton kyydistä.

Koulun salissa nautittiin muun muassa Valkeakosken musiikkiopiston musiikkiesityksistä. Kuvassa kantelisti Saara Lintunen.

Kulttuuriyhdistys Sillan kansantanssiryhmät toivat vauhdikkaat esityksensä Flooran päivän tapahtumaan opettajansa Jutta Wrangénin kanssa.

Akaan seurakunnan kädentaitopajassa askarreltiin kukkatikkuja äitienpäiväksi.

Lasten- ja nuortenkulttuurin työryhmä Kulttis vastasi perinteisestä kukkien istutuksesta

Flooran päivän tapahtumassa touhuttiin ilta-aurinkoon asti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?