Lehtienlukupiste Milli´s Cafen tiloihin

Kylmäkosken kirjastopalveluiden turvaamiseen kirjaston lakkauttamisen jälkeen on löytynyt uusi ratkaisu. Lehtienlukupiste on siirtymässä Tokmannin alueella toimivan Mervi Pasun omistaman Milli´s Cafen tiloihin. Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa kertoo, että kahvilayrittäjä huolehtisi myös siitä, että lehdet pysyvät järjestyksessä.

– Sinne tulisivat samat lehdet kuin kirjastoonkin on tilattu ja lehtienlukusali olisi niin kuntalaisten kuin ohikulkijoiden käytössä. Sinne järjestetään myös palautuslaatikko, josta palautetut kirjat toimitetaan edelleen kirjastoon. Kun asiaa viikko pari sitten alettiin oikeasti viritellä, tuntui se ensin hullulta, mutta nyt olen itsekin lämmennyt ajatukselle. Tässä on oikeasti mahdollisuus yritysyhteistyöhön ja kaupunkinakin voisimme saada positiivista julkisuutta, koska Tokmannin ympäristö on Kylmäkoskella ja koko Akaassa paikka, jossa käy myös ulkopaikkakuntalaisia, sivistysjohtaja Jukka Oksa sanoo.

Lehtienlukupisteen käyttöön tulisi kahvilasta noin 40–50 neliötä.

– Kaupunki maksaa yrittäjälle pientä korvausta tilankäytöstä ja palvelusta, mikä on kokonaisuuteen nähden pieni kustannus. Tilannehan oli alun perin ristiriitainen, kun valtuusto edellytti, että kirjastopalvelut turvataan, mutta talousarviossa ei varattu siihen rahaa. Mutta mitä olen poliitikkojen kanssa puhunut, muutama tuhat euroa vuodessa ei ole kynnyskysymys, Oksa toteaa.

Suunnitelman mukaan myöskään palautuslaatikko ei vaadi kirjastovirkailijan työpanosta, vaan kaupungin lähetti kävisi noutamassa kirjat, kun muutenkin käy Kylmäkoskella. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan lainauspisteen järjestämisestä luovuttiin, koska se olisi sitonut kirjastovirkailijaa ja vaatinut tietoliikenneyhteyksiä ja mahdollisesti investointeja.

Vapaa-aikalautakunta käsitteli Kylmäkosken kirjastopalveluiden järjestämistä viime torstain kokouksessaan, jossa se kävi aiheesta perusteellisen keskustelun. Alun perin sivistysjohtaja Jukka Oksa esitti lehtienlukupistettä Kylmäkosken terveysasemalle, mutta muutti esitystään kokouksessa. Lautakunta oli uusista suunnitelmista yksimielinen.

– Terveysasema todettiin käytännössä huonoksi vaihtoehdoksi, koska tilat ovat epäkäytännölliset ja ahtaat, ja sairaat ihmiset jonottavat siellä, sivistysjohtaja perustelee.

Alkuperäiseen esitykseen kuului myös, että kirjastovirkailija olisi käynyt kerran viikossa terveysasemalla toimittamassa asiakkaille tilattuja kirjoja ja vastaanottamassa palautettavia kirjoja.

Vapaa-aikalautakunnan päätöksen mukaan Kylmäkosken kirjastosta annetaan aineistoa Kirkonkylän koululle ja koulun oppilaille järjestetään mahdollisuus kirjastovierailuihin Viialan kirjastoon lukuvuosittain. Lisäksi Kirkonkylän koululle yritetään järjestää Valkeakosken ja Lempäälän yhteisen kirjastoauton pysäkki. Sivistysjohtaja Jukka Oksa arvioi, että kirjastoauton saaminen Kylmäkoskelle ei kuitenkaan toteudu lähitulevaisuudessa.

Lehtienlukupiste perustetaan Mill´s Cafen tiloihin toukokuun alkuun mennessä, jolloin Kylmäkosken kirjasto lopettaa. Oksa arvioi, että kirjastorakennus tyhjennetään heinäkuuhun mennessä. Kaupungin suunnitelmissa on myydä rakennus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?