Rasin koulun puolesta

Me Rasin koulun vanhempaintoimikunnan jäsenet haluamme esittää mielipiteemme Viialan kouluverkon tulevaisuudesta. Rasin koulu on ollut paikoillaan jo yli sadan vuoden ajan. Sen rakensivat kyläläiset yhteisvoimin, ja koulun pihasta lähdettiin jatkosotaan puolustamaan maatamme. Koulu on edelleen elävä osa taajaman kulttuurihistoriaa. Nykytilanteessa emme näe yhtäkään pakottavaa syytä kasvavan taajaman perinteikkään koulun lakkauttamiselle.

Strategiasta poimittua:

Akaa tarjoaa hyvät palvelut. Sujuva arki: peruspalvelut toimivat, arki sujuu, onnen voi löytää täältä. Perusopetuksen laatu on eräs keskeisimmistä hyvinvoinnin osatekijöistä. Opetustilat ovat tehokkaassa käytössä. Koulujen erilaisuutta kunnioitetaan.

Rasin koulurakennukseen on viime vuosina sijoitettu paljon. Se on rakenteiltaan terve, siihen on tehty laajennus, ulkovuori- ja ikkunaremontti, ulkoliikunta-alue isommille lapsille. Rakennusta on systemaattisesti kehitetty koulun tarpeisiin, eikä lähitulevaisuudessa ole näkyvissä suuria korjaustarpeita. Jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu, menee sijoitettu pääoma suureksi osaksi hukkaan. Esimerkiksi päiväkodiksi muuttaminen aiheuttaisi mittavia ja kalliita muutostöitä. Eikä tiloista siltikään tulisi päiväkotitoimintaan parhaalla tavalla sopivia.

Rasin koulu on Akaan kouluista taloudellisesti tehokkaimmin toimiva yksikkö. Oppilaita on noin 160, ja kustannukset oppilasta kohden ovat kunnan alhaisimmat. Koteihin kantautuu koulussa vallitseva hyvä yhteishenki. Opettajat vaikuttavat tyytyväisiltä työympäristöön, mikä heijastuu suoraan lasten hyvinvointiin.

Rasin kokoisessa koulussa lapset tuntevat toisensa ja koko henkilökunnan. Tästä muodostuu yhteisö, jossa jokaisen lapsen henkilökohtaiset tarpeet voidaan huomioida ainutlaatuisella tavalla ja erityistilanteisiin pystytään puuttumaan nopeasti. Tämän kaltainen yhteisöllisyys ehkäisee syrjäytymistä ja antaa vahvat eväät yläluokille siirtymiselle.

Moni nykyisistä asukkaista on päätynyt Akaaseen juuri ihmisen kokoisten koulujen vuoksi. Erilaiset kouluvaihtoehdot lisäävät ja säilyttävät alueen vetovoimaisena. Nykytilanteessa emme näe yhtäkään pakottavaa syytä kasvavan taajaman taloudellisen ja perinteikkään koulun lakkauttamiselle.

Rasin koulun vanhempaintoimikunnan puolesta,

Virpi Lintunen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?