20-vuotisia Vasureita juhlitaan 20. elokuuta yöhön saakka – Kovaa nousua tekevä Stoned Statues rypistää kotikentällään, Jaakko Laitisen, Hannibalin ja Tumppi Varosen bändit jyräävät kokemuksella

Elokuussa 2021 Vuoden Vasenkätisenä palkittu Juha Torvinen ihasteli tovin kiertopalkintoon kiinnitettyjä nimiä ennen Arto Nybergin suorittamaa haastattelua. Kuva: Oona Eskeli.

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu järjestää jälleen Vasenkätisten Vestivaalin eli Vasurit Viialassa ja Toijalassa lauantaina 20. elokuuta. Vuonna 2002 perustettu tapahtuma nuukahti alkumetreillä pariksi vuodeksi, kunnes Almu herätti sen henkiin 2007. Myös vuosina 2005–2006 valittiin Vuoden Vasenkätinen ja järjestettiin jonkin tyyppistä korvikeohjelmaa, joten tapahtuma on saavuttanut kunnioitettavan 20 vuoden iän.

Viialan torin maksuttomaan iltapäiväohjelman kuuluu muun muassa Vuoden Vasenkätisen palkitsemisen ja haastattelu. Haastattelijana toimii tutusti toimittaja Arto Nyberg. Vuoden Vasenkätinen on tänäkin vuonna kansallisen tason julkkis, jolle kiertopalkinto siirtyy Eppu Normaali -yhtyeen kitaristilta Juha Torviselta.

Ennen elokuussa 2021 palkittua Torvista Arto Nyberg on haastatellut Vuoden Vasenkätistä paikan päällä Viialassa jo vuodesta 2008 saakka. Leppoisan laadukkaissa tuokioissa kansa on kuullut, minkälaista elämää vasenkätisenä ovat eläneet muun muassa Matti Rönkä, Jörn Donner, Tuomas Kyrö, Tiina Lymi, Jonna Tervomaa, Anni Sinnemäki, Tommi Korpela ja Petteri Summanen.

Vasureiden iltaohjelma jouduttiin viime vuonna perumaan pahentuneen koronatilanteen takia kalkkiviivoilla, mutta nyt juhlitaan taas. Ravintola Kruunassa & Klaavassa Toijalassa esiintyvät Lapland-Balkan-orkesteri Jaakko Laitinen & Väärä Raha, rap-funk-taituri Hannibal & Hot Heros, punk-legenda Tumppi Varonen & Problems sekä akaalaisvoimin perustettu ja kovaa nousua kohti kansainvälisiä kenttiä tekevä Stoned Statues.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on vuonna 2009 Helsingin lappilaisista muusikoista perustettu Lapland-Balkan-orkesteri.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on vuonna 2009 Helsingin lappilaisista muusikoista perustettu Lapland-Balkan-orkesteri. Musiikin päävaikutteet ovat Balkanin mustalaisrytmit, venäläiset romanssit sekä vanhan liiton suomalainen iskelmä. Laulut ovat pääasiassa omaa tuotantoa, mutta jokunen lainasävel seasta löytyy kunnianosoituksena yhtyeen musiikin juurille.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on julkaissut neljä kriitikoiden ylistämää ja fanien rakastamaa albumia, mutta ennen kaikkea se tunnetaan hikisistä ja hurmoksellisista live-keikoistaan. Vitsaa on väännetty yli vuosikymmenen verran noin 70 keikan vuositahdilla ja yli 20 eri maassa.

Hannibal & Hot Heros

Rovaniemeltä lähtöisin oleva mutta jo vuosia sitten Tampereelle asettunut Hannibal (Hannu Stark) on suomalaisen hiphopin pioneereja. 1990-luvun lopulla perustettu Tulenkantajat toi tuolloin uuteen suomirap-ilmiöön funkin lisäksi paikallisen lappilaisen luonteen, mikä on seurannut Hannibalin riimejä myöhemminkin.

Humaani mutta hauska sanataituri tunnetaan verbaalisesti lahjakkaana räppärinä ja riimittelijänä, jonka foorumina Tulenkantajien hajottua ovat toimineet soolotöiden lisäksi monet erilaiset projektit. Rapin rinnalla on aina kulkenut funk, jota on Hannibalin tuotannossa pitänyt esillä Tre-Funk III -yhtye. Akaaseen Hannibal saapuu Hot Heros -jazzkokoonpanon kanssa.

Tumppi Varonen & Problems soittaa tänä kesänä myös Pelle Miljoona 1980 ja Oy:n ajoilta tuttuja biisejä kuten Tahdon rakastella sinua ja Lanka palaa.

Tumppi Varonen & Problems

Aitona ja kauniin rosoisena soiva Tumppi Varonen & Problems on julkaissut kymmenittäin levyjä, joista esiin ovat ponnahtaneet sellaiset hitit kuin Ei tää lama päähän käy, Katupoikien laulu ja Tapan aikaa. Vuonna 2022 koronasulkujen jälkeen Problemsin settilistaan kuuluu myös Pelle Miljoona 1980 ja Oy:n ajoilta tuttuja biisejä kuten Tahdon rakastella sinua, Älä äiti itke ja Lanka palaa.

Syksyllä Tumppi Varonen & Problemsilta on tulossa uusi albumi, jolta julkaistiin jo Mitä sinulla mä teen -single.

Stoned Statues

Toijalassa kasvaneiden lapsuudenystävien Markus Hakalan ja Allu Tanskasen sekä ylivieskalaisen Jenna Kosusen loppuvuodesta 2019 perustaman Stoned Statues -metalliyhtyeen tähtäin on korkealla.

– Haluamme mennä tällä bändillä kansainväliselle tasolle, Hakala ja Tanskanen kertovat.

Kolmikko hitsautui nopeasti toimivaksi kokonaisuudeksi, ja biisien kirjoittaminen on ollut vaivatonta. Bändin nimeä kantava debyyttialbumi julkaistiin huhtikuussa, ja se sai muun muassa Soundissa täydet viisi tähteä.

Stoned Statues pyrkii yhdistämään eri musiikkityylien elementtejä rohkeasti. Tämä pyrkimys tekee bändin musiikista hankalasti määriteltävää, mutta yhtye itse on tykästynyt ilmaukseen vaihtoehtometalli.

Ensilevyn kappaleet edustavat Allu Tanskasen mukaan aika raakaa ja punk-henkistäkin Stoned Statuesia. Markus Hakala kuvaa yhtyeen luottavan kappaleissaan pääasiassa rokkiriffikoukkuihin ja isoihin kertosäkeisiin sekä metalcore-vivahteeseen.

Akaalaisten Allu Tanskasen (vas.) ja Markus Hakalan sekä ylivieskalaisen Jenna Kosusen vaihtoehtometalliyhtye Stoned Statues operoi nykyisin Sakara Records -yhtiön alla. Levytyssopimukseen bändin siivitti yksi heidän viime kesän keikoistaan. Kuva: Milja Linna.

Lue myös:

Sakara Recordsille pikavauhtia kiinnitetty akaalaistaustainen Stoned Statues julkaisee debyyttialbuminsa perjantaina – Keikkasettejään Aki Sirkesalon vanhalla treenikämpällä hiova yhtye on jo päässyt lämmittämään lavoja esikuvilleen (18.4.2022)

Akaalaisvoimin perustettu Stoned Statues pyrkii maailmalle eri genrejä sekoittavalla vaihtoehtometallilla – Singlen saavuttama viisinumeroinen kuuntelumäärä yllätti yhtyeen täysin (30.7.2021)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?