Sakara Recordsille pikavauhtia kiinnitetty akaalaistaustainen Stoned Statues julkaisee debyyttialbuminsa perjantaina – Keikkasettejään Aki Sirkesalon vanhalla treenikämpällä hiova yhtye on jo päässyt lämmittämään lavoja esikuvilleen

Kun Akaan Seutu jututti vaihtoehtometallia soittavaa Stoned Statues -yhtyettä eli Akaassa varttuneita Markus Hakalaa ja Allu Tanskasta sekä ylivieskalaista Jenna Kosusta ensi kertaa viime heinäkuussa, oli kolmikko valmistautumassa loppukesän keikkoihin sekä debyyttialbuminsa omakustannejulkaisuun syksyllä 2021.

Kyseisistä loppukesän keikoista yhdestä, Liedon SmugglerRokista, sai 7. elokuuta alkunsa tapahtumaketju, jonka todenperäisyyden tajutakseen nuoret muusikot joutuvat edelleenkin välillä nipistelemään itseään: esiintyminen poiki yhtyeelle levytyssopimuksen metallimusiikin julkaisussa meritoituneen Sakara Records -yhtiön kanssa.

Nyt Stoned Statues on tilanteessa, jossa yhtyeen nimeä kantavan debyyttilevyn julkaisu koittaa viimein perjantaina 22. huhtikuuta ja kesällä odottavat festarikeikat metallimaailman tunnetuimpien nimien – kuten Iron Maidenin ja Slipknotin – seurassa.

Akaalaisten Allu Tanskasen (vas.) ja Markus Hakalan sekä ylivieskalaisen Jenna Kosusen vaihtoehtometalliyhtye Stoned Statues operoi nykyisin Sakara Records -yhtiön alla. Levytyssopimukseen bändin siivitti yksi heidän viime kesän keikoistaan. Kuva: Milja Linna.

Unelma toteutui absurdilla vauhdilla

Tampereella loppuvuodesta 2019 perustetun yhtyeen jäsenet ovat bänditaipaleen alusta asti linjanneet tavoittelevansa kansainvälisiä markkinoita sekä uria muusikoina.

Kovien tavoitteidensa vuoksi määrätietoisesti töitä tehnyt yhtye sanoo tietyllä tapaa osanneensa odottaa levytyssopimusta jonkun nimekkään yhtiön kanssa, mutta unelman realisoitumisen nopea aikataulu on lyönyt jäsenet ällikällä.

– Vahva luotto on aina ollut, mutta tämä aikataulu on ollut ihan absurdi. Varsinkin Sakaraan on suhtautunut sellaisena kaukaisena unelmana, ja olemme olleet ihan teiniajoista asti tietoisia yhtiöstä ja bändeistä, joita se edustaa. Tuntuu todella hienolta olla osa sitä perhettä, kitaristi Markus Hakala kuvaa.

Levytyssopimuksen syntyminen Sakara Recordsin kanssa edustaa kitaristi Markus Hakalalle kaukaisen unelman toteutumista. Kuva: Milja Linna.

”Luottomiehet” vakuuttivat levypomon

Merkityksellisen SmugglerRok-keikan yhtye sai esiinnyttyään ensin Turku Band Festivalilla vuoden 2021 alussa.

SmugglerRok-vetoa oli sattumoisin todistamassa useita Sakara Recordsin toimitusjohtajan, Mokoma-kitaristi Tuomo Saikkosen, ”luottomiehiä” – muun muassa Stam1na-yhtyeen jäseniä ja metallimusiikin saralla ansioitunut toimittaja Timo Isoaho.

Stoned Statuesin esiintyminen sai nämä tahot vyöryttämään viestejä Saikkoselle. Kun kehuja tuli lisäksi muualtakin, levypomo teki siirtonsa.

– Heti keikkaa seuranneen viikon maanantaina Tuomo lähetti meille sähköpostia ja tiistaina sitten tapasimme. Käytännössä jo siinä löimme hommat lukkoon, Markus Hakala kertaa.

Virallisesti sopimus allekirjoitettiin ja julkistettiin syyskuussa.

Stoned Statuesin energinen live-esiintyminen sai aikaan suositteluviestien vyöryn Sakara Recordsin toimitusjohtajalle. Levytyssopimus allekirjoitettiin virallisesti syyskuussa. Kuva: Yu-Hsuan Yao.

Tavastialla iski pakokauhu

Kun Sakara-sopimus syntyi, yhtyeen jo julkaisuun ehtineet singlet Demento ja Burning Feathers poistettiin hetkeksi suoratoistopalveluista ja julkaistiin uudelleen Miitri Aaltosen miksauksen ja Mika Jussilan masteroinnin kera. Demento-kappaleelle tehtiin myös uusi musiikkivideo.

Tämän ”uuden tulemisen” myötä Stoned Statuesille urkeni keikkamahdollisuuksia aivan uudella tavalla. Bändi soitti syksyllä kymmenen keikkaa, joista suurimman osan Mokoma-yhtyeen lämmittelijänä. Mokoman mukana he pääsivät esiintymään muun muassa Tavastia-klubille Helsinkiin.

Rumpali Allu Tanskanen myöntää jännittäneensä Mokoma-lämppäyksiä välillä paljonkin.

– En yleensä jännitä ennen keikkoja, mutta varsinkin Tavastialla minulla oli kauhea pakokauhu ja ajattelin, että en voi mennä lavalle. Lopulta siellä oli kuitenkin ihan todella hauskaa.

Yhtyeen mielestä Mokoman kanssa keikkailu oli kiva opetteluympäristö.

– Lämppärikiertue oli hyvä kaste. Lämpätessä meillä oli tavallaan kova näyttämisen paikka, koska yleisö oli tullut katsomaan lähinnä Mokomaa. Mutta saimme yleisön aina diggailemaan ja messiin, ja itseluottamus on niiden keikkojen myötä lisääntynyt, Tanskanen toteaa.

– Opimme keikoista myös tietynlaista rutiinia, ja esimerkiksi nyt Stam1nan kanssa Rytmikorjaamolla tuntui siltä, että tiedämme jo, miten hommat menevät. Totta kai sekin keikka jännitti, kun Stam1nakin on meille kaikille esikuvabändi, laulaja-basisti Jenna Kosunen jatkaa yhtyeen tämän vuoden ensimmäiseen esiintymiseen viitaten.

Rumpali Allu Tanskasen mielestä yhtyeen itseluottamus on lisääntynyt Sakara Records -kollega Mokoman lämmittelyn ansiosta. Lämppärikeikoilla on myös onnistuttu voittamaan pakokauhutilanteita. Kuva: Milja Linna.

Levyllä kuuluu vuosi 2020

22. huhtikuuta julkaistava debyytti on nauhoitettu jo syksyllä 2020. Yhtye on yhdessä Sakaran kanssa päättänyt julkaista levyn tekemättä uudelleenäänityksiä tai muita merkittäviä muutoksia.

Ainoat muutokset – uuden miksauksen ja masteroinnin lisäksi – ovat muutamat miksaajan tekemät tuotannolliset lisäykset, jotka ovat Markus Hakalan mukaan tehneet levystä ”vähän kalliimman kuuloisen”.

Bändille on tärkeää, että levy tulee julki alkuperäisessä tunnelmassaan sekä akaalaistaustaisten Jere Isbergin äänittämänä ja Kaino Tyrväisen kuvittamana.

– Aluksi mietimme, että pitäisikö joitakin asioita biiseissä vähän hioa, mutta päädyimme siihen, että haluamme saada julki sen, mitä meistä on silloin 2020 syksyllä tullut, Jenna Kosunen muistelee.

Lempibiisejä yhtyeen jäsenillä on debyytiltä joko useita tai sitten ne vaihtelevat liki päivittäin. Bändi on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että levyltä julkaistuihin singleihin lukeutuva Glory Pictures on oiva reitti heidän musiikkinsa äärelle.

Yhtyeen mukaan tähän intensiiviseen alle kolme minuuttia kestävään kappaleeseen tiivistyy bändin monipuolisuus.

– Lyhyeen aikaan mahtuu hyvä draaman kaari. Siinä on äkäistä poljentoa, härkäinen riffi, voimakas ja tarttuva kertsi sekä kaikkea pientä juttua, kuten akustista kitaraa, kolmikko muotoilee.

Laulaja-basisti Jenna Kosunen kertoo yhtyeen pian julkaistavan debyytin edustavan sitä, miltä kolmikko on kuulostanut syksyllä 2020. Kuva: Milja Linna.

Tukikohta on Toijalassa

Lähitulevaisuudessa yhtye aikoo keskittyä levyn markkinointiin sekä keikkailuun. Kuun vaihteeseen on sovittuna klubikeikkoja, joista yksi toteutuu kivenheiton päässä Akaasta – Tullikamarin Klubilla Tampereella 5. toukokuuta.

Kesällä Stoned Statues esiintyy muun muassa Rockfestissä Hyvinkäällä ja Knotfest-tapahtumassa Turussa.

Keikkasettejään yhtye hioo Toijalassa, Allu Tanskasen äidin emännöimän Villi Ullakko -majatalon yhteydessä sijaitsevalla treenikämpällä. Paikka on kolmikolle paljon muutakin kuin pelkkä treenis.

– Siitä on tullut bändille ihan mahtava tukikohta, jossa voimme hyvin hengailla ja kokkailla porukalla. Treeniviikonloppuina saunakin lämpiää ja kaikille löytyy aina oma makuuhuone. Teemme sitten vastineeksi yhdessä kaikenlaisia kotihommia ja jeesailemme muutenkin, Tanskanen kertoo.

Tanskasen mukaan treenikämppä on ollut aikaisemmin Aki Sirkesalon käytössä.

– Ehkä se on salaisuus meidän hittibiisien syntyyn! Jenna Kosunen tuumaa.

Stoned Statuesin debyyttialbumin voi kuunnella suoratoistopalveluista tai hankkia vinyylinä Levykauppa Äx:n kautta. CD-versio julkaistaan tällä tietoa 13. toukokuuta.

Lue myös:

Akaalaisvoimin perustettu Stoned Statues pyrkii maailmalle eri genrejä sekoittavalla vaihtoehtometallilla – Singlen saavuttama viisinumeroinen kuuntelumäärä yllätti yhtyeen täysin (30.7.2021)

Stoned Statuesin eli rumpali Allu Tanskasen (vas.), kitaristi Markus Hakalan ja laulaja-basisti Jenna Kosusen keikkakuntoa pääsee todistamaan lähitulevaisuudessa muun muassa Tampereella ja Hyvinkäällä. Esiintymisiään yhtye harjoittelee Akaassa. Kuva: Milja Linna.

Bändin nimeä kantava debyyttialbumi julkaistaan digitaalisesti sekä vinyylinä perjantaina 22. huhtikuuta. CD-painos seuraa toukokuussa. Levyn kansitaiteesta vastaa akaalaistaustainen Kaino Tyrväinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?