Urjalan seurakunnan ahdinko aiheuttaa Akaassa mielikuvaharjoituksia

Kirkkoherra Ali Kulhian mukaan päättäjien on ensi vuonna tehtävä tilannepäivitys seurakuntaan vaikuttavista asioista.

Akaan seurakunnan kirkkoherran Ali Kulhian mukaan uuden kirkkovaltuuston tärkeimpiä tehtäviä ensi vuonna on tilannepäivityksen laatiminen. Siihen kuuluu myös talousahdingossa olevan Urjalan seurakunnan tilanteen seuraaminen.

– Meidän täytyy ryhtyä keskustelemaan Urjalan kanssa ainakin joistain asioista ja yhteistyöstä, Kulhia totesi Akaan kirkkovaltuuston kokouksessa keskiviikkona.

Urjalan kirkkoneuvosto pohti tammikuussa seurakuntaliitoksen mahdollista selvittämistä rovastikunnan muiden seurakuntien ja Punkalaitumen seurakunnan kanssa mutta neuvosto päätyi siirtämään asian käsittelyn myöhemmäksi äänin 1–5.

Ali Kulhia on odottavainen, minkä kannan uusi Urjalan kirkkoneuvosto ja -valtuusto asiaan ottavat.

Nykyinen kirkkovaltuusto piti viimeisen kokouksensa keskiviikkona.

– Me varaudumme asiaan tekemällä monenlaisia mielikuvaharjoitteita ja miettimällä, mitä sitten, jos käy näin, ja voisimmeko kokeilla esimerkiksi yhteisiä virkoja tai toimintoja. Tosiasiahan on, että Kylmäkosken kirkossa käy jo nyt valtavasti urjalalaisia.

Kirkkoherra seuraa myös, mitä Urjalan seurakunta tekee osittain käyttökiellossa olevalle seurakuntatalolleen. Sen peruskorjaus tulisi maksamaan yli miljoona euroa.

– Se on meille kynnyskysymys, jos Urjalan seurakunta ottaa miljoonavelan ja yrittää pelastaa seurakuntatalon. Olen sanonut ihan suoraan, että yksikään seurakunta ei halua Urjalaa kainaloonsa, jos mukana tulevat miljoonavelat. Emme mekään pysty maksamaan heidän velkaansa. Se kaataa meidänkin veneemme, Kulhia sanoo.

Rippikoululaisia ennätysmäärä

Kirkkovaltuutettu Erja Pentti (oik.) tiedusteli, voisiko esityslistat julkaista netissä, jolloin seurakuntalaiset pääsisivät vaikuttamaan asioihin ennen päätöksentekoa. Talouspäällikkö Arja Tarelan mukaan harva seurakunta julkaisee esityslistojaan, kaikki eivät edes pöytäkirjoja. Tarelan mukaan seurakuntapuolella käytännöt ovat erilaiset kuin kuntapuolella, jossa luottamuselinten esityslistat ovat netissä.

Uutena toimintana Akaan seurakunta aloittaa ensi vuonna jumalanpalvelusten lähettämisen suoratoistona Youtubessa. Jumalanpalveluksiin järjestetään myös kimppakyytejä vapaaehtoisten avulla.

Vaikka seurakunnan jäsenmäärä laskee, rippikoululaisia on ensi vuonna ennätysmäärä, yli 200. Seurakunta suunnittelee rippikoulun järjestämistä vuonna 2020 virolaisessa Tapan Jakobin ystävyysseurakunnassa.

Akaan kirkkovaltuusto hyväksyi kirkkoneuvoston talousarvioesityksen viime keskiviikon kokouksessaan muutoksitta.

Seurakunnan ensi vuoden suurin investointi on Viialan kirkon ja seurakuntatalon putkiremontti sekä öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön, joihin varaudutaan 175 000 eurolla. Seurakunta hakee remonttiin avustusta Kirkkohallitukselta.

Heikki Knuutila ja Saila Kallioinen kiittivät Ilon kirkon puolesta kirkkovaltuuston puheenjohtajaa Sinikka Ylimäkeä (vas.) kuluneesta kaudesta.

Kirkkovaltuutetut tarttuivat toisiaan kädestä loppusiunauksen ajaksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.