Viialalaisäidit kannustavat imettäjiä äidinmaidon luovuttajiksi

Veera Pakkasen Jalmar on 3 kuukautta ja Annika Ylösen Elmeri-poika 2 kuukautta. Äideillä riittää maitoa luovutettavaksi myös muille vauvoille.

Veera Pakkasen Jalmar on 3 kuukautta ja Annika Ylösen Elmeri-poika 2 kuukautta. Äideillä riittää maitoa luovutettavaksi myös muille vauvoille.

Valkoisiin styrokslaatikoihin pakatut maitopullot matkaavat kolme kertaa viikossa linja-auton kyydissä Viialasta Tampereen linja-autoasemalle ja sieltä edelleen Taysin äidinmaitokeskukseen. Äidinmaidon luovuttajien Annika Ylösen ja Veera Pakkasen mukaan luovutus on helpompaa kuin moni kuvittelee.

– Ehkä vaikeinta oli selvittää, mikä bussi pysähtyy Viialassa, Annika toteaa.

Annika on 9-vuotiaan Adalminan, 7-vuotiaan Justinan, 5-vuotiaan Milenan, 3-vuotiaan Henryn ja 2 kuukauden ikäisen Elmerin äiti. Veeran esikoinen Martina on 6 vuotta, kaksoset Viivi ja Fanni 3 vuotta ja Jalmar 3 kuukautta.

Maito mieluummin vauvoille kuin viemäriin

Annika harmittelee, että äidinmaidon luovutuksesta puhutaan vähän sekä sairaalassa että neuvolassa.  Annika ryhtyi luovuttajaksi ensimmäisen kerran Milenan syntymän jälkeen vuonna 2011 ystävänsä kannustamana. Runsas maidontulo ja pula äidinmaidosta saivat hänet liikkeelle silloin ja nyt.  Elokuussa maitoa kertyi luovutettavaksi 8,5 litraa.

–  Kannan näin korteni kekoon. Lisäksi asiaan vaikutti se, että lähipiirissä on osastohoidossa olleita vauvoja, ja tiedän etteivät kaikki äidit pysty itse ruokkimaan vauvaansa, Annika perustelee.

Veera kertoo miettineensä äidinmaidon luovutusta jo raskausaikana. Asia tuntui tärkeältä, koska perheen kaksostytöt saivat keskolassa ensimmäisinä päivinä luovutettua äidinmaitoa. Veera kertoo epäilleensä luovuttamista hankalaksi.

– Kun Annika kertoi, miten luovutus käytännössä toimii, se ei ollutkaan hankalaa. Kun maitoa tulee paljon, mieluummin sitä antaa tarvitsevalle kuin pumppailee viemäriin.

Maidot pysäkille ja aamubussin kyytiin

Veera Pakkanen on äidinmaidon luovuttaja ensikertalainen ja Annika Ylönen on asialla toistamiseen. Veeran sylissä on 3 kuukauden ikäinen Jalmar ja Annikan sylissä 2 kuukauden ikäinen Elmeri. Veeran vieressä kaksostyöt Viivi ja Fanni Pakkanen ja Annikan vieressä Milena ja Henry Ylönen. Henry on kiinnostunut rintapumpusta ja on äidin apuna käynnistämässä ja sammuttamassa laitetta.

Veera Pakkanen on äidinmaidon luovuttajana ensikertalainen ja Annika Ylönen on asialla toistamiseen. Veeran sylissä on 3 kuukauden ikäinen Jalmar ja Annikan sylissä 2 kuukauden ikäinen Elmeri. Veeran vieressä kaksostyöt Viivi ja Fanni Pakkanen ja Annikan vieressä Milena ja Henry Ylönen. Henry on kiinnostunut rintapumpusta ja on äidin apuna käynnistämässä ja sammuttamassa laitetta.

Äidinmaidon luovuttaja saa Taysista lainaksi sähköllä toimivan rintapumpun, josta ei peritä maksua, mutta lypsysetti on maksullinen. Lypsetty maito jäähdytetään ja kootaan steriileihin pulloihin. Samaan pulloon voi kerätä kahden päivän maidot. Annika ja Veera saavat puolen litran pullon täyteen muutamalla pumppauskerralla.

Pullot ja styroksiset kylmäkotelot luovuttaja saa äidinmaitokeskukselta. Viialalaisäideille pullot ja kotelot toimitetaan Toijalan matkahuoltoon.

Annika ja Veera vievät oman maitoeränsä bussille, joka pysähtyy Viialassa kello 9.37. Lähetyspäiviä ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai. Maitojen on oltava Tampereen linja-autoasemalla lähetyspäivinä kello 10.30:een mennessä.

– Viemme maidot vuoron perään bussipysäkille, jotta molempien ei tarvitse odotella autoa. Tampereen linja-autoasemalla on jääkaappi, jossa maitoja säilytetään ja josta Tays käy ne päivän aikana hakemassa, äidit kertovat.

Maitolitrasta maksetaan 25 euron korvaus

Annika ja Veera muistuttavat, että Tays huolehtii kaikista äidinmaidon lähetykseen liittyvistä kuluista. Lisäksi Tays maksaa luovuttajille verotonta korvausta, joka on 25 euroa litralta. Korvausta ei makseta, jos maitoa bakteerien takia ei pysytä sairaalassa käyttämään.

Tupakointi ja säännölliset lääkitykset ovat esteenä äidinmaidon luovutukselle, mutta esimerkiksi kilpirauhaslääkitys ei estä luovutusta. Luovutusta voi jatkaa pääsääntöisesti siihen asti, kun synnytyksestä on kolme kuukautta.

Äidinmaidon luovutuksesta voi kysyä lisätietoja Taysin äidinmaitokeskuksesta numerosta 03 311 66618.

Tays lainaa luovuttajille rintapumppuja. Maito kerätään Taysin toimittamiin lasipulloihin, jotka kuljetetaan sairaalaan styrokslaatikoissa.

Tays lainaa luovuttajille rintapumppuja. Maito kerätään Taysin toimittamiin lasipulloihin, jotka kuljetetaan sairaalaan styrokslaatikoissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?