Vastaanotolle ei välttämättä pääse ruuhkan takia

Martta Torkkola teki hukkareissun kiirevastaanotolle

Viialan terveysaseman kiirevastaanotolle maanantaina tullut Martta Torkkola joutui pettymään, sillä vastaanotolle ei varttia vaille 11 otettu enää uusia asiakkaita. Kiirevastaanotto toimii kaikkina arkipäivinä paitsi torstaina Toijalassa kello 8–12 ja Viialassa kello 8–11.

– Ajattelin, että menen vastaanotolle loppupäästä, kun en jaksa pitkään olla siellä ja kun on vähemmän väkeä, mutta tulin tyhjin toimin takaisin. Siellä oli lappu luukulla, ettei ketään enää oteta. Minulle sanottiin, että joskus väkeä on ollut niin paljon, ettei uusia asiakkaita ole voitu ottaa kymmenen jälkeen, vaikka aika on kello 11:een, Torkkola toteaa.

Torkkola arvelee, että moni muukin tulkitsee hänen laillaan, että vastaanotolle pääsee kello 11:een asti.

– Aikaa on ehdottomasti noudatettava, se ei voi olla veteen piirretty viiva. Eihän pankissakaan sanota, että kun meillä ei ole enää rahaa, pannaan ovi kiinni. Siihen asti pitää toimia kuin on ilmoitettu.

Va. johtava hoitaja Marja Lehtosen mukaan kiirevastaanotolle tulevien kannattaa varautua siihen, että vastaanotolle ei välttämättä pääse, jos asiakkaita on paljon. Lehtosen mukaan lääkäreille ja hoitajille on varattu kiirevastaanoton jälkeen muita töitä, minkä takia kiirevastaanottoa ei voida jatkaa yliajalle.

– Jos näyttää siltä, että kiirevastaanotolle jonottaa kovasti ihmisiä, kannattaa käydä kysymässä, kannattaako jäädä odottelemaan ja samalla voi jo keskustella, minkä tyyppisestä vaivasta on kyse ja edellyttäkö se esimerkiksi menoa Toijalan keskitettyyn päivystykseen, Lehtonen toteaa.

Kiirevastaanotto alkoi Toijalan ja Viialan terveysasemilla 21. maaliskuuta. Va. johtava hoitaja Marja Lehtosen mukaan molemmilla terveysasemilla kävijöitä on ollut paljon.

– Tämä on kokeilu ja uutta toimintaa. Mietimme koko ajan, kuinka tätä kannattaa jatkossa pyörittää ja miten asiakkaat pääsisivät nopeammin vastaanotolle. Kiirevastaanotto on tarkoitettu niille, joilla on kiirejuttua.

Kiirevastaanotolla hoitaja ottaa potilaat vastaan tulojärjestyksessä vuoronumeron mukaan. Lääkäri tulee paikalle tarvittaessa. Kiirevastaanotolla hoidetaan muun muassa pitkittynyttä flunssaa, kurkkukipua, virtsatulehduksia, vatsavaivoja ja pieniä tapaturmia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?