Tiedotustilaisuutta suunnitellaan ensi viikolle

Rasin koulu puhdistetaan luokka kerrallaan

Rasin koulun puurakennusken puhdoistus aloitetaan opettajienhuoneesta, joka eristetään siksi aikaa muusta koulusta.

Rasin koulun puurakennuksen puhdistus aloitettiin opettajienhuoneesta, joka eristettiin siksi aikaa muusta koulusta.

Rasin koulun puurakennus homesiivotaan kokonaisuudessaan. Kovat tasopinnat märkäpyyhitään, ja muut pinnat imuroidaan. Sen jälkeen tehdään sisäilman puhdistustyö otsonoimalla. Sitä ennen koululla tehdään kuitenkin korjauksia.

– Alapohjassa tehdään tiettyjä eristystöitä. Sieltä löytyi ilmavirtauskohtia, joita tiivistetään. Lastulevyn alareunat, jotka nyt tilkitään, ovat olleet siinä tilassa vuodesta 1975 saakka, eli akuutista asiasta ei ole kysymys. Tämä on varmistava toimenpide, sillä sitä ei ole todettu, että sieltä kulkeutuisi mitään, kertoo Akaan vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen.

Osa Rasin koulun henkilökunnasta ja oppilaista on ainakin viime keväästä saakka kärsinyt sisäilmaoireista ja ollut niiden vuoksi sairaslomilla. Tälläkin hetkellä henkilökuntaa on sairaslomilla, ja osa vanhemmista on ottanut lapsensa pois koulusta.

Koulun yhdessä luokassa oli tänä syksynä vesivuoto katossa, ja sen jälkeen rakennuksen kellarista löytyi homeisia ja lahoja puuhyllyjä ja -laatikoita. Katto on nyt paikattu ja kellaritilat tyhjennetty ja puhdistettu.

– Minun näkemykseni on, että kellarit ovat olleet suurin aiheuttaja tähän ongelmaan. Se on ikävää, että rasitus on ollut pitkäaikainen. Kellaritilat olisi pitänyt poistaa jo vuosia sitten, mutta kun osa on ollut kiinni ruuvattuna, ei sinne varmaan ole paljon asiaa ollut.

Ensin korjaukset, sitten puhdistus

Viime viikon tiistaina koululla kävivät sekä terveystarkastaja Milla Ikonen että rakennusinsinööri Jommi Suonketo. Juha Jalosen mukaan rakennuksesta ei löytynyt kellaritilojen tyhjentämisen ja puhdistuksen jälkeen mitään hälyttävää.

– Mikrobihaittarasitus on kohdistunut lähinnä opettajienhuonetiloihin, koska kellari oli niiden alla. Mitään selkeää sisäilmahaitan aiheuttajaa ei löytynyt Jommi Suonkedon tutkimuksesta.

Lähin luokkahuone on parin metrin päässä opettajienhuoneesta.

Lähin luokkahuone on parin metrin päässä opettajienhuoneesta.

Koulun opettajienhuone sosiaalitiloineen eristettiin viime viikonloppuna muusta koulusta ja puhdistettiin sekä otsonoitiin. Seuraavaksi käydään läpi koko muu puukoulu luokka kerallaan.

– Ne puhdistetaan kaikki, mutta jos tehdään korjaus- ja tiivistystöitä, on järkevää tehdä ne ensin. Sitten siivotaan koko rakennus.

Myös luokkien sisäilma puhdistetaan.

– Joku sisäilmanpuhdistuskäsittely tehdään kaikkiin tiloihin. Onko se sitten otsonointi, kuivasavukäsittely vai ionisointi, se päätetään sitten, kun luokka kerrallaan päästän loppusiivousvaiheeseen. Jommi Suonkedon raportissa ei ollut sitä edes suositeltu, mutta kaupunki päätti toimia näin.

Kun lattia- ja seinärajat saadaan tiivistettyä ja luokat puhdistettua, koulun sisäilman laatu otetaan Suonkedon raportin ohjeiden mukaisesti jatkuvaan seurantaan.

Suonkedon raportin jäljiltä myös koulun kattoa pitää tutkia uudelleen.

– Katon jiiri pitää vielä tarkistaa samalla alueella, missä vuoto oli. Ruodelaudoissa oli kosteutta, jonka olisi pitänyt jo kuivua enemmän siltä kohtaa.

Kellarien historia hämärän peitossa

Akaan vt. kiinteistöpäälliköllä Juha Jalosella ei ole tietoa, koska joku on viimeksi käynyt teknisen toimen yllättäneessä kellarissa. Hänen mukaansa puutavaran homehtumisessa ja lahoamisessa on kestänyt kauan, mutta ainakin vuonna 2006 tehdyn peruskorjauksen aikana kellareissa olisi ollut syytä käydä.

Puhdistettu kellari on alipaineistettu, ja se myös alipaineistetaan pysyvästi.

Puhdistettu kellari on alipaineistettu, ja se myös alipaineistetaan pysyvästi.

– Kukaan ei ole nostanut kättä pystyyn, että minä olen tiennyt, että siellä on sellaista. Tämähän tuli kysymyksenä johtavalta opettajalta, että missähän tilassa kellari mahtaa olla. Siksi sinne mentiin tutkimaan. Lähtökohtaisesti oli puhetta yhdestä kellarista, mutta niitä olikin kaksi. Toinen on ehkä neljä neliötä ja toinen kymmenen neliötä, Jalonen kertoo.

Kellareita ei ole käytetty säilytystiloina, eikä niissä ollut mitään tavaroita. Tällä hetkellä kellarissa on tilapäinen alipaineistus.

– Niihin rakennetaan pysyvä alipaineistus tavalla tai toisella. Ne ovat kuin betonibunkkereita, ja välipohja on kellarin puolelta betonia, joka on valettu vähän yli sata vuotta sitten.

Juha Jalonen toivoo, että enempää vastaavia yllätyksiä ei enää kouluista tai muista rakennuksista löytyisi.

– Jotenkin toivon, että nämä olisivat tässä. Rasin koulu on ollut kiistatta hieman ongelmallinen. Se tuli nopeasti, mutta kuitenkin olemme yrittäneet toimia mahdollisimman nopeasti.

Jalosen mukaan Rasin koululla järjestetään tiedotustilaisuus, jossa on hänen lisäkseen paikalla sivistysjohtaja Jukka Oksa sekä koulun rehtori Kirsi Taura ja mahdollisesti muita opettajia. Tilaisuuden päivämäärää ei ole vielä päätetty, mutta allakoista pyritään löytämään kaikille sopiva väli ensi viikolle. Tiedotustilaisuuden järjestelyissä on mukana myös Rasin koulun vanhempaintoimikunta.

Homeista ja lahoa puutavaraa kätkeneeseen kellariin kuljetaan opettajienhuoneesta. Ovi on nyt teipattu ja kellari puhdistettu.

Homeista ja lahoa puutavaraa kätkeneeseen kellariin kuljetaan opettajienhuoneesta. Ovi on nyt teipattu ja kellari ja opettajienhuone puhdistettu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?